На сайті з продажу неіснуючих квартир зловмисник заробив 48 мільйонів гривень

3 хв. читання

У шахрайській схемі з продажу неіснуючих квартир викрили у 32-х річного львів’янина, який представлявся директором житлового копмлексу та якому вдалося ошукати вкладників на 48 мільйонів гривень.

Так, для продажу квартир було створено сайт, на якому розміщувалася інформація про планування квартир та візуалізація будинку. Реклама про продаж масово розміщувалася в мережі Інтернет. Обов’язковою умовою купівлі квартири була 100% передплата.

Кіберполіція встановила: чоловік не мав жодного дозвільного документу на будівництво. Проте в мережі Інтернет створив веб-ресурс для продажу квартир. На ньому він розмістив всю інформацію про планування квартир, візуалізацію будинку та неіснуючі дозвільні документи. Також інформація про продаж квартир масово розміщувалася в мережі Інтернет.

Ціна квартири, встановлена забудовником, була значно нижчу від середньої ринкової. Тож охочих інвестувати гроші в будівництво виявилося чимало. Обов’язковою умовою купівлі квартири була 100% передплата.

Для роботи з клієнтами було організовано роботу трьох офісів у місті Львові, де забудовник укладав договори купівлі-продажу з клієнтами.

Кіберполіція провела обшуки за місцями розташування офісних приміщень та у помешканні фігуранта. За результатами вилучено документи та чорнові записи, які підтверджують злочинну діяльність.

cyberpol34Директору вже оголошено про підозру за ч. 3 та ч.4 ст. 190 (Шахрайство) КК України та ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення) КК України. Йому загрожує до 12 років ув’язнення та конфіскація майна. Наразі за рішенням суду чоловіка взято під варту з можливістю внесення застави.

До речі, шкідник-вимагач FTCODE знову проявив активність, але тепер він ще й має нові можливості крадіжки інформації, орієнтовані на браузери та сервіси електронної пошти.

Зверніть увагу, дослідники Google виявили у браузері Apple Safari численні уразливості, що дозволяли стежити за активністю користувачів в Інтернеті.

Цікаво, що поки не вийшло офіційне виправлення від Microsoft, на платформі 0patch став доступний тимчасовий мікропатч для уразливості, яку активно зараз експлуатують, – CVE-2020-0674 з віддаленого виконання коду в браузері Internet Explorer 11.

Також Apple передумала давати користувачам iPhone можливість шифрувати дані, які зберігаються в iCloud.

Окрім цього, фахівці представили зразок здирницького програмного забезпечення, яке шифрує файли за допомогою компонента Windows.

Мобільний телефон генерального директора Amazon Джеффа Безоса зламали за допомогою шкідливого відео, відправленого через повідомлення в месенджері WhatsApp.

Поділитися
Exit mobile version