Нова криптовалюта Chia може призвести до дефіциту жорстких дисків та SSD-накопичувачів

4 хв. читання
cryptominer

Дії криптовалютних майнерів, які масово скупали відеокарти, вже спричинили великий дефіцит, з яким зіткнулися розчаровані геймери. Вони хочуть придбати нову графічну карту, але не можуть це зробити – і через високі ціни, і через те, що відеокарти навіть попередніх поколінь фактично зникли з продажу у частині крамниць. А нова криптовалюта, вихід якої очікують  найближчим часом, може зробити те саме з цінами на інший набір компонентів ПК – а саме на диски, пише TechRadar.

Chia, яку ще не можна придбати, задумана як “екологічна” криптовалюта. І замість того, щоб покладатися на енергоємні графічні процесори (або пристрої ASIC), вона використовує потужність накопичувачів: твердотільні диски або жорсткі диски, які використовують менше енергії.

Однак, припускаючи, що Chia успішно зарекомендувала себе як екологічно чиста альтернатива в криптовалютній сфері, проблема полягає в тому, що твердотільні диски або жорсткі диски також можуть бути масово скуплені майнерами (точніше “фермерами”).

Дійсно, як повідомляє технічний сайт HKEPC з Гонконгу, це вже відбувається в Азії – справді говорять про „панічну покупку”. На ринку Гонконгу відбувся сплеск продажів жорстких дисків ємністю від 4 до 8 ТБ – настільки, що передбачається, що через попит ціни на жорсткі диски та твердотільні накопичувачі можуть зрости в Гонконзі на  суми  від 200 до 600 місцевих доларів (що становить приблизно від 25 до 75 доларів США).

Це є тривожною тенденцією на додачу до існуючих проблем ланцюга поставок, спричинених пандемією, і нещодавніми повідомленнями про відсутність ключових компонентів та відключення електроенергії, що, як очікується, підштовхне ціни на твердотільні накопичувачі.

Краща новина полягає в тому, що твердотільні накопичувачі, на які може збільшитися попит – це корпоративні моделі з високою витривалістю, тому що Chia вимагає накопичувачів з приблизно однаковими показниками зчитування та запису, але і звичайні SSD  можуть бути розкуплені дуже швидко.

Також один з найбільших виробників у Китаї, каже, що він вже розпродав деякі високоякісні твердотільні накопичувачі 1 ТБ і 2 ТБ NVMe – і фірма заявляє, що буде вводити обмеження, щоб зупинити майнерів  від зловживання закупкам моделі. Справді, очевидно, фірма планує продавати SSD спеціально для використання у майнінгу криптовалют, приблизно так само, як існують спеціальні графічні процесори для майнерів.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як увімкнути записування відео HDR на iPhone? ІНСТРУКЦІЯ

Онлайн-шопінг у соцмережах: як не бути ошуканим?

Як таємно спілкуватися у месенджері Telegram на iOS та Android? ІНСТРУКЦІЯ

Як правильно вибрати ноутбук? ПОРАДИ

Як безкоштовно надсилати захищені паролем електронні листи? ПОРАДИ

Нагадаємо, дослідники безпеки опублікували в Мережі PoC-експлойт для запуску шкідливого коду в Chrome, Edge, Vivaldi, Opera і інших браузерах на базі Chromium. Уразливість зачіпає JavaScript-движок V8 і вже виправлена в його вихідному коді, але виправлення поки ще не інтегровано ні з кодовою базою Chromium, ні з заснованими на ньому проектами.

Також дослідники виявили безліч уразливостей в популярних додатках, що допускають виконання довільного коду в системах користувачів всього лише за допомогою одного кліка. Саме тому такі баги отримали неформальне ім’я “уразливості одного кліка” (one-click vulnerabilities).

Розробники WhatsApp усунули дві небезпечні уразливості в Android-версії месенджера. Якщо зловмисник задіє ці дві уразливості в атаці, у нього з’явиться можливість виконати шкідливий код і віддалено зламати мобільний пристрій жертви.

Окрім цього, кіберзлочинці атакують уразливі сервери Microsoft Exchange з метою встановлення програмного забезпечення для майнінгу криптовалют у рамках шкідливої ​​кампанії, спрямованої на використання обчислювальних потужностей скомпрометованих систем для заробітку.

Поділитися
Exit mobile version