Новий інструмент DuckDuckGo не дозволить програмам відстежувати користувачів Android

4 хв. читання
duckduckgo 1

Новий інструмент DuckDuckGo покликаний запобігти відстеженню додатків користувачів Android, про що повідомляє Wired. Інструмент під назвою App Tracking Protection сподівається запропонувати більший захист від сторонніх трекерів, ніж функція App Tracking Transparency від Apple, яка дає користувачам можливість відмовитися від відстеження даних у програмах.

Однак інструмент DuckDuckGo не був розгорнутий як частина оновлення для всіх телефонів Android, і він не доступний для окремого завантаження — він вбудований у орієнтований на конфіденційність додаток для браузера DuckDuckGo, але працює скрізь на Вашому пристрої. У своєму блозі компанія пише, що інструмент блокуватиме «трекери, які він ідентифікує в інших програмах сторонніх компаній».

Щойно захист від відстеження програми увімкнено, він працюватиме у фоновому режимі, коли Ви користуєтеся телефоном. Інструмент розпізнає, коли програма збирається надіслати дані сторонньому трекеру, а потім не дозволить програмі отримати Вашу інформацію.

DuckDuckGo каже, що «безперервно працює над виявленням та захистом від нових трекерів», а це означає, що Ваші дані слід тримати подалі від будь-яких нових трекерів, які з’являються. У додатку DuckDuckGo Ви також зможете бачити в режимі реального часу трекери, які інструмент заблокував, а також місце, куди могли б спрямовуватися Ваші дані.

У компанії стверджують, що, хоча її інструмент захисту від відстеження додатків не є віртуальною приватною мережею (VPN), Ваш пристрій буде вести себе так, ніби це так і є. «Це пов’язано з тим, що App Tracking Protection використовує локальне «VPN-з’єднання», це означає, що воно працює на Вашому смартфоні», – пояснює DuckDuckGo у своїй публікації. «Однак захист від відстеження додатків відрізняється від VPN, оскільки він ніколи не маршрутизує дані програми через зовнішній сервер».

Проводячи власний тест, DuckDuckGo виявив, що понад 96 відсотків деяких із найпопулярніших безкоштовних програм Android мають сторонні трекери, про які більшість користувачів не знає. Компанія також виявила, що 87% цих додатків надсилають дані користувачів у Google, а 68% — у Facebook.

Зараз інструмент знаходиться в бета-версії, але Ви можете приєднатися до приватного списку очікування (для цього Вам не потрібно буде вводити будь-яку особисту інформацію). Щоб зареєструватися, завантажте DuckDuckGo з магазину Google Play і відкрийте програму. Натисніть «Налаштування», а потім «Захист відстеження додатків» у розділі «Конфіденційність». Звідти виберіть «Приєднатися до приватного списку очікування». DuckDuckGo каже, що щотижня поступово представляє цю функцію все більшій кількості людей.

Як зазначає Wired, DuckDuckGo, очевидно, не має можливості змінювати внутрішню конфігурацію пристроїв Android, як це робить Google, а це означає, що інструмент DuckDuckGo не може надавати такі ж запити дозволу на відстеження програм, які з’являються на Android та iOS. Але якщо Ви поєднаєте інструмент захисту від відстеження додатків і налаштування конфіденційності, які вже є на пристроях Android, Ви зможете захистити свої дані від сторонніх трекерів і самих програм. Як і Apple, Google нещодавно почав ускладнювати для додатків збір даних про користувачів, обмежуючи їм доступ до рекламних ідентифікаторів користувачів після того, як вони відмовилися від відстеження.

Суворі інструменти Apple для прозорості відстеження додатків по суті викорінюють рекламну систему на iPhone, що, як повідомляється, коштує соціальним платформам 10 мільярдів доларів. Але, як пояснює The Washington Post, система конфіденційності Apple обмежена, оскільки вона блокує лише доступ до ідентифікатора користувачів для рекламодавців (IDFA).

Представник DuckDuckGo сказав The Verge, що інструмент Apple App Tracking Transparency «обмежує лише прямий доступ до IDFA користувача, решта, по суті, на совісті розробників, яких Apple просить поважати вибір користувачів, але фактично не блокує жодної третьої сторони. Захист відстеження додатків DuckDuckGo безпосередньо блокує сторонні трекери, що робить інструмент більш потужним, ніж той, що доступний на iOS».

Поділитися
Exit mobile version