Windows 10 – це катастрофа безпеки, яка чекає свого часу. Як Microsoft планує з цим впоратись?

5 хв. читання

Коли Microsoft завершить підтримку Windows 10 у 2025 році, сотні мільйонів власників ПК матимуть чотири варіанти, жоден з яких не є хорошим, пише ZDNet.

Менш ніж за чотири роки Microsoft поставить крапку на Windows 10 після 10-річної роботи.

Ця новина ні для кого не стала несподіванкою. Дата завершення визначена як частина сучасної політики Microsoft щодо життєвого циклу , і вона задокументована на сторінці Microsoft Lifecycle : «Корпорація Майкрософт продовжуватиме підтримку принаймні одного щопіврічного каналу оновлення Windows 10 до 14 жовтня 2025 року.».

Коли версія Windows досягає дати закінчення підтримки , програмне забезпечення продовжує працювати, але канал оновлення зупиняється:

Не буде нових оновлень безпеки, оновлень, які не стосуються системи безпеки, або допоміжної підтримки. Клієнтам пропонується перейти на останню версію продукту або послуги. Для відповідних продуктів можуть бути доступні платні програми.

Подібні речі траплялися раніше, і кінця світу не відбулося. Windows XP отримала багаторічне продовження підтримки, перш ніж їй дозволили “гідно померти” в 13-річному віці.

Так само на початку 2020 року підтримка Windows 7 припинилася, в основному без інцидентів. Клієнти Microsoft скаржилися, але знайшли шляхи оновлення. Microsoft навіть запропонувала безкоштовні послуги з відновлення програм для корпоративних клієнтів, які зіткнулися з проблемами сумісності.

Але в обох цих випадках Microsoft могла б просити своїх клієнтів вирішити проблему, оновивши до останньої версії операційну систему Windows.

Прочитайте цю частину ще раз: «Клієнтам пропонується перейти на останню версію продукту чи послуги». Це не варіант для клієнтів, які використовують Windows 10 на обладнанні, яке не відповідає суворим вимогам щодо сумісності обладнання з Windows 11.

216808788 333016838294529 5067483959052667442 n

Коли настане жовтень 2025 року, ці пристрої не матимуть підтримуваного Microsoft шляху переходу до новішої версії. Натомість власники цих ідеально функціональних комп’ютерів, інколи віком менше п’яти років, матимуть наступні варіанти:

  1. Продовжувати працювати з непідтримуваною операційною системою та сподівайтися на краще
  2. Вилучити або утилізувати непідтримуване обладнання
  3. Встановити операційну систему не Microsoft, наприклад Linux
  4. Ігнорувати попередження Microsoft і все одно оновитись до Windows 11

Варіант 1 нерозумний. Варіант 2 – безглуздий. Варіант 3 малоймовірний.

Залишається лише четвертий варіант, який поставляється з власною великою частиною Microsoft Fear, Uncertainty, and Doubt (FUD) у формі бюлетеня підтримки під назвою «Інсталяція Windows 11 на пристроях, які не відповідають мінімальним системним вимогам».

Цей документ містить багато FUD лише в кількох абзацах:

Не рекомендовано інсталювати Windows 11 на пристрій, який не відповідає Windows 11 мінімальним системним вимогам. Якщо ви вирішите інсталювати Windows 11 на невідповідне обладнання, слід вийти на ризик виникнення проблем сумісності.

Ваш пристрій може збійти через таку сумісність або інші проблеми. Пристрої, які не відповідають цим вимогам до системи, більше не гарантуватимуться оновлення, зокрема оновлення системи безпеки.

Наведені нижче застереження застосовуються, якщо інсталювати Windows 11 на пристрої, який не відповідає мінімальним системним вимогам.

Цей ПК не відповідає мінімальним системним вимогам для виконання Windows 11. Ці вимоги забезпечують надійніший і вищий рівень якості. Не рекомендовано Windows інсталяції пакета 11 на цьому комп’ютері, тому можуть виникнути проблеми сумісності. Якщо продовжити інсталяцію пакета Windows 11, пк більше не підтримуватимуться й не отримуватиме право на їх отримання. Пошкодження ПК через відсутність сумісності не поширюються на гарантію виробника.

[наголос в оригіналі]

Коли Windows 7 завершила свою підтримку в 2020 році, близько 200 мільйонів ПК все ще працювали під керуванням цієї операційної системи. Коли в 2025 році Windows 10 досягне свого етапу припинення підтримки, кількість пристроїв, які не підтримуються, імовірно, стане ще більшою.

Бізнес-клієнти можуть заплатити за розширені оновлення безпеки для Windows 10, хоча це буде гірка (і дорога) пігулка. Але малий бізнес і споживачі не матимуть такого вибору.

Що мають робити власники цих ПК? В Microsoft, звичайно, хотіли б викинути ці старі пристрої на найближче сміттєзвалище і замінити їх блискучим новим обладнанням, але цього не станеться. Натомість більшість із цих клієнтів, імовірно, не будуть робити абсолютно нічого і продовжують використовувати свою непідтримувану операційну систему, піддаючи при цьому всю екосистему ПК під загрозу.

Відповідальність за цей безлад покладається на Microsoft, і нічого не робити для його виправлення неприйнятний варіант.

Але є альтернатива: Microsoft може продовжити термін підтримки Windows 10 на обладнанні, яке не сумісне з Windows 11.

За схожих обставин компанія робила те ж саме в епоху Windows XP, і тут це цілком відповідне рішення. Хороша новина полягає в тому, що спинмейстери Microsoft мають три роки, щоб створити прес-реліз, у якому буде сказано, ніби вони все це планували.

Поділитися
Exit mobile version