“Помилка-2000” знову заявила про себе

6 хв. читання
Bug de lan 2000

Коли світ відзначав початок нового тисячоліття ІТ-професіонали по всьому світу буквально трусилися від перспектив виникнення помилки Y2K. Передбачалося, що важливі системи, що покладаються на двоцифрові позначення дат, будуть збоїти, якщо комп’ютери помилково інтерпретуватимуть дату 1 січня 2000 року, записану як 01.01.00, як перший день 1900 року. Жодного жахливого інциденту не сталося, оскільки розробники добре підготувалися до проблеми Y2K. Але через два десятиліття стало очевидним, що деякі вдаються до швидшого виправлення, ніж інші, і просто відклали проблему до 2020 року. Про наслідок такого рішення для деяких установ пише ZDNet.

Здається, низка інцидентів підтвердила, що Y2020 – це останній небажаний “привіт з минулого”. Наприклад, лічильники паркування в Нью-Йорку “відмовилися” від оплати кредитною карткою після того, як застаріле програмне забезпечення в новому році відключило варіант оплати. Співробітники міського департамента транспорту були вимушені проїжджати по місту, щоб вручну оновити 14000 терміналів паркування один за одним, а сам департамент назвав проблему “програмним глюком Y2K2X”.

Також в онлайн-грі (симулятор спортивної боротьби) виробництва 2K, відомій під символічною назвою WWE 2K20, сталися збої в перші секунди Нового року. Геймери повідомляли у соціальних мережах, що такі збої у грі можна виправити, змінивши дату на попередній день. Також, незважаючи на те, що їх офіційно не відносять до помилки Y2020, збої в системі метро в Гамбурзі гальмували трафік після оновлення програмного забезпечення на Новий рік.

Але чому комп’ютерні системи раптом зіштовхнулися з 20-річною помилкою? У деяких випадках це може звестись до методу вирішення проблеми, який неофіційно називають “зведеним роком”, і який багато розробників використовували ще в 2000 році для вирішення помилки Y2K.

Скажімо, ви установа, заснована у 1920 році. Можна припустити, що ви не оперуєте інформацією, що датується раніше; і, отже, у двозначній системі запису дат “20” стає вашим зведеним роком. Це означає, що дані, що містять двозначний рік між “00-20”, трактуватимуться як після 2000 року, тоді як роки між 20-99 роками трактуватимуться як посилання на попереднє століття.

Звичайно, не всі компанії та організації були засновані в 1920 році, але двадцять років тому 2020 рік видався досить далеким. Тому багато розробників обрали 20-й рік  для точки відліку, припускаючи, що на сьогоднішній день більшість кодів та застарілих систем будуть замінені.

Грег Стернберг тоді був розробником і консультантом. Він працював у фінансових компаніях і сказав ZDNet, що метод “зведеного року” – це швидке виправлення, яке часто використовували для виграші у часі.

“Мені неодноразово говорили, що” немає можливості працювати в 2020 році на одних і тих же програмах, що і зараз”. Це правда у багатьох випадках, але однаково багато програм залишаються актуальними довше, ніж спочатку очікувалося”, – сказав він. “Прийняття короткотермінових рішень, можливо, було б найшвидшим способом зробити це на той час, і, можливо, вони були більш доцільними. Але доцільне “тут і зараз” зазвичай означає, що пізніше ця проблема вас наздожене”.

Це не означає, що більшість організацій обрали метод зведеного року. Іншим методом, який вирішив проблему в довгостроковій перспективі, було переписати всі компоненти систем програмування, а також всі бази даних та джерела даних, щоб вони використовували чотиризначні роки.

На це знадобився час і багато грошей; від 300 до 500 мільярдів доларів у всьому світі, якщо бути точним. Однак, причина не в тому, що не відбулося повного відключення техніки, коли годинники вдарили опівночі 1 січня 2000 року, а  в тому, що помилка Y2K часто вважається якоюсь “страшною казкою”.

“Ми так і не усвідомили повністю цю проблему. Деякі програмісти працювали над цим протягом багатьох років”, – сказав Стернберг. “Відверто кажучи, вони були невідомими героями”.

Для тих, хто просто відклав це питання на пару десятиліть, проблеми почалися знову.

До речі, швидкий розвиток технологій сприяв тому, що тепер смартфони мають функціонал персонального комп’ютера. З їх допомогою можна спілкуватися в соцмережах, перевіряти пошту, здійснювати Інтернет-замовлення та розраховуватися онлайн. Водночас розширення функціональних можливостей призвело до зростання кількость випадків інфікування мобільних пристроїв шкідливими програмами. У цій статті Ви знайдете основні поради для захисту смартфона та конфіденційних даних на ньому.

Звернуть увагу, що дуже багато технологій, які розвиває Apple, насправді спочатку належали не їй, а якомусь дрібному стартапу. Вони просто вчасно знаходили потрібну ідею і поглинали компанію з перспективними напрацюваннями, які часто ставали новим трендом для галузі. Так було з Siri, Face ID, Animoji і багато чим ще. Але у функції ЕКГ в Apple Watch не менш цікава історія.

Читайте також: Злочинну групу, яка скуповувала клієнтські бази даних та у подальшому використовувала їх для виманювання коштів громадян методами психологіного впливу, викрила кіберполіція України.

Цікаво знати, що коли компанія-розробник програмного забезпечення Greenspector провела безліч тестів, включаючи тестування споживання мобільних даних, то перше місце дісталося не Google Chrome.

Твіттер забороняє файли анімованих зображень PNG (APNG) на своїй платформі після нападу на  Twitter-екаунт Фонду Епілепсії, коли  масово надсилалися  анімовані зображення, які потенційно можуть спричинити напади епілепсії у світлочутливих людей.

20 тисяч серверів зламали кіберзлочинці шляхом цілеспрямованих атак на приватні оргнаізації та конкретних осіб. До складу злочинного угруповання входили троє українців та один іноземець. Усі вони були відомими учасниками хакерських форумів та здійснювали замовлення щодо взламу віддалених серверів, розташованих на території України, Європи та США.

Поділитися
Exit mobile version