Помилки у роботі Провідника не впливатимуть на роботу панелі завдань у Windows 10

5 хв. читання
windows 10 family

Однією з найдивніших особливостей платформи Windows є асоціація робочого столу – цифрової робочої зони, яку користувачі бачать постійно, з Explorer.exe –  програмою, що відповідає за Провідник файлів та управління файлами.

Навіть якщо Ви вважаєте, що зона робочого столу пов’язана з папкою робочого столу користувача, наші уявлення про те. що туди ж входить і панель завдань, були хибними, але люди в це вірили, тому що їм траплялися періодичні “вильоти” більшої частини інтерфейсу через помилки в Explorer.exe.

Через десятиліття Microsoft нарешті змінює це і виводить панель завдань Windows із Explorer.exe, пише Slashgear.

Зв’язок між робочим столом і файловим менеджером міг мати сенс у перші дні Windows, коли робочий стіл був насправді лише підвидом папки, що відображалася особливим чином. Важка та ресурсоємна операція з файлами, наприклад, копіювання великих обсягів або розмірів файлів, може привести до того, що панель завдань Windows не реагує. Гірше того, збій процесу explorer.exe також приводить до збою робочого столу і навпаки.

Згідно з твітом одного з поточних розробників Windows, Microsoft почала відокремлювати принаймні панель завдань від програми управління файлами. Панель завдань працюватиме в іншому програмному компоненті, який має відповідну назву Taskbar.dll, що полегшить перемикання різних реалізацій під час роботи, не перезавантажуючи Windows або робочий стіл. Це також повинно зробити реалізації більш надійними і не ламатиме весь робочий стіл, якщо відбудеться якась помилка.

Однак може бути ще одна причина змін. Від’єднання панелі завдань від Explorer.exe дозволяє виробнику швидко вносити зміни до компонентів панелі завдань, не впливаючи на решту системи. Одним з найбільших прикладів цього є новий вигляд Windows 10X для панелі завдань та меню “Пуск”, і це відкриває шлях до спрощення процесу розробки.

Звичайно, користувачі не побачать і не відчують жодних змін, коли відокремлення відбудеться в майбутній версії Windows. Вони, мабуть, помітять це лише тоді, якщо щось піде не так з Explorer.exe, і будуть приємно здивовані тим, що панель завдань Windows все ще працює, незважаючи на помилку.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як створити гостьову мережу Wi-Fi та навіщо вона потрібна?

Що таке зловмисне ПЗ? Все, що потрібно знати про віруси, трояни та програми-вимагачі

Як обмежити додаткам використання даних у фоновому режимі на Android? – ІНСТРУКЦІЯ

Як налаштувати автовидалення повідомлень у Telegram? – ІНСТРУКЦІЯ

Як заборонити сайтам надсилати Вам сповіщення у Chrome на Android? – ІНСТРУКЦІЯ

Signal чи Telegram: який додаток кращий для чату?

Нагадаємо, на VirusTotal були виявлені кілька зразків трояна XCSSET, які здатні працювати на пристроях з чипами Apple Silicon (M1).  Троян вміє красти файли куки з Safari, інформацію з додатків Evernote, Skype, Notes, QQ, WeChat і Telegram, а також шифрувати файли і впроваджувати шкідливий JavaScript сторінки, що відкривається у браузері, за допомогою XSS-атаки

Окрім цього, у Google Play Маркет знайшли понад десять додатків, що завантажують троянську програму Joker. Ця шкідлива програма примітна тим, що таємно оформляє підписку на преміум-послуги. Вона також вміє перехоплювати SMS, красти конфіденційні дані і список контактів, встановлювати бекдор, генерувати фейковий відгуки, нав’язливо показувати рекламу

Також понад 10 різних APT-груп, які використовують нові уразливості Microsoft Exchange для компрометації поштових серверів, виявили дослідники з кібербезпеки. Дослідники ESET виявили наявність веб-шелів (шкідливі програми або скрипти, які дозволяють дистанційно управляти сервером через веб-браузер) на 5 тисячах унікальних серверах у понад 115 країнах світу.

До речі, хакери вигадали хитрий спосіб викрадення даних платіжних карток у скомпрометованих інтернет-магазина. Замість того, щоб надсилати інформацію про картку на контрольований ними сервер, хакери приховують її у зображенні JPG та зберігають на самому веб-сайті, з якого власне, і були викраденні дані.

А команда експертів змогла отримати доступ до камер відеоспостереження, встановлених в компаніях Tesla, Equinox, медичних клініках, в’язницях і банках. Фахівці опублікували зображення з камер, а також скріншоти своєї здатності отримати доступ суперкористувача до систем спостереження, які використовують в компанії Cloudflare і в штаб-квартирі Tesla.

Поділитися
Exit mobile version