Програма “Блокнот”: у чому її переваги та які недоліки?

7 хв. читання

У світі, де інтерактивні програми для запису нотаток засмічують робочий стіл, одна програма стоїть окремо у своїй легкій простоті – “Блокнот” на ОС Windows. У чому переваги та недоліки “Блокнота”, читайте у статті.

Скромний “Блокнот” на ОС Windows працює з нами вже 35 років, вбудований у кожну версію Windows, починаючи з Windows 1.0. У ньому легко: легко переглядати, створювати та редагувати текстові файли, які є одним із найважливіших будівельних блоків сучасних обчислень, пише How-To Geek.

Навіть сьогодні “Блокнот” все ще є корисним інструментом для швидких нотаток на Вашому комп’ютері. Звичайно, існують спеціалізовані програми для запису нотаток, які підтримують більш складне форматування, структурування даних або хмарну синхронізацію між платформами. Але для деяких людей додаткові функції означають лише додатковий багаж, з яким вони краще не матимуть справу. Ось чому “Блокнот” все ще чудовий.

surface 3

Це швидко і легко

Коли Ви хочете щось записати, Ви хочете зробити це швидко, поки ідея ще свіжа. Клацніть піктограму “Блокнот”, і програма відкриється на екрані. Не потрібно очікувати, щоб бібліотеки та модні функції завантажилися в пам’ять, перш ніж Ви зможете використовувати програму.

До речі, якщо Ви хочете швидким способом позначити свої нотатки за допомогою “Блокнота”, просто натисніть F5, і поточна дата та час будуть моментально вставлені у Ваш файл.

Блокнот Ви зможете відкрити у майбутньому

Текстові файли такі ж старі, як і персональні комп’ютери, і поки Windows записує свої текстові файли у стандартний галузевий формат, як ASCII або Unicode, дуже ймовірно, що Ви зможете читати свої нотатки на будь-якій комп’ютерній платформі далеко в майбутньому. Інші програми записують свої спеціально відформатовані нотатки у власні формати файлів або навіть у бази даних, які, можливо, не легко читатимуться в майбутньому .

Вам доступний контроль над файлами

“Блокнот” дозволяє зберігати свої нотатки саме там, де Ви хочете. Ви можете перемістити свої нотатки до іншого додатку, відкривши їх у будь-якій програмі, яка розуміє текстові файли.

Якщо Ви використовуєте будь-який інший додаток для запису нотаток, вони можуть бути закріплені за обліковим записом платної підписки і зберігатися в хмарі. Якщо додаток зберігає дані локально на Вашому жорсткому диску, Ви завжди матимете доступ до них.

Конфіденційність та безпека залежать від вас

За допомогою синхронізованих додатків для запису нотаток Ваші доробки потрапляють у Інтернет, і їх можна буде переглянути на будь-якому пристрої. Це означає, що існує більше потенційних способів отримати доступ до цих даних.

Крім того, Ваші нотатки, синхронізовані хмарою, часто зберігаються на віддалених серверах за загальнодоступним входом, а це означає, що Ваші облікові дані можуть бути викрадені, а дані доступні з будь-якої точки Землі. Один злам у Вашому обліковому записі – і усі Ваші потенційно чутливі або приватні нотатки відкриті для зловмисників.

Недоліки блокнота

  • Немає фантазійного форматування тексту
    Це правда: якщо Вам потрібні функції форматування тексту, такі як напівжирний шрифт, курсив чи зміна розміру шрифту, “Блокнот” не є рішенням. Однак Ви можете використовувати символи та розділові знаки для простого форматування. Зірочки створюють великі крапки, вкладки можуть формувати відступні списки, Caps Lock служить хорошим заголовком.Якщо Ви не можете жити без жирного тексту, спробуйте WordPad. Якщо Вам потрібні фантазійні сторінки, спробуйте програму для обробки тексту, як-от Microsoft Word.
  • Немає синхронізації та резервного копіювання
    Якщо Ви віддаєте перевагу роботі в текстовому форматі, а також хочете створити резервне копіювання чи синхронізацію в хмару, зберігайте текстові файли “Блокнота” в службі хмарних файлів, як Dropbox або OneDrive. Кожен раз, коли Ви натискаєте зберегти в “Блокноті”, Ваші зміни завершаться на кожному пристрої, який використовує хмарний додаток.
  • Без шифрування чи захисту на основі облікового запису
    Звичайно, текстові файли за замовчуванням не захищаються шифрованим обліковим записом, якщо Ви не зберігаєте їх у зашифрованому розділі файлів, керованому чимось на зразок VeraCrypt або Microsoft Bitlocker. І якщо Ви хочете обмежити доступ до своїх нотаток паролем, є й інші способи зберегти приватні нотатки, в тому числі не дозволяти людям, яким Ви не довіряєте, користуватися своїм комп’ютером.
  • Відсутність функції пошуку
    Ви можете здійснити пошук у текстовому файлі за допомогою блокнота, натиснувши Ctrl+F, щоб відкрити діалогове вікно пошуку. Але що робити, якщо у вас 500 текстових файлів і Вам потрібно знайти інформацію в одному з них? У цьому випадку на допомогу приходить пошук Windows, який дозволяє шукати у стількох текстових файлах, скільки Вам потрібно.
  • Відсутність організаційних особливостей
    Якщо Ви хочете впорядкувати свої нотатки за концепцією чи датою, створіть логічну структуру папок у “Провіднику файлів” та скопіюйте текстовий файл у відповідне місце.

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ЯК КОНТРОЛЮВАТИ ОНОВЛЕННЯ WINDOWS 10 ЗА П’ЯТЬ КРОКІВ

ЯК ОБМЕЖИТИ ЕКРАННИЙ ЧАС У WINDOWS 10? – ІНСТРУКЦІЯ

ЯК ВИПРАВИТИ НЕПОЛАДКИ ЗІ ЗВУКОМ НА МАС?

ЯК ЗАБОРОНИТИ ВІДЗНАЧАТИ ВАС НА ФОТО В INSTAGRAM?

ЯК ВІДПРАВЛЯТИ ФАКС ЗІ СВОГО СМАРТФОНА?

Нагадаємо, фахівці з VPNpro виявили в Google Play Store цілу низку шкідливих додатків, в цілому встановлених щонайменше на 157 млн пристроїв. Метою додатків було збір даних про користувачів.

Також виявлено експлойт, який дозволяє зловмисникам перехоплювати будь-яку програму на зараженому смартфоні – потенційно відкриваючи приватні SMS-повідомлення та фотографії, облікові дані входу, GPS-координати, телефонні розмови

Окрім цього, Google випустила оновлення Google Maps, в якому додала підтримку режиму Plus Code. Він дозволяє поділитися геолокацією, навіть якщо адреса відсутня або невідома.

До речі, Google також оголосила про намір впровадити в Chrome антиспам-систему для блокування повідомлень. Нова функція повинна з’явитися в версії Chrome 84, запланованої до виходу 12 липня 2020 року.

А компанія Microsoft заявила, що Windows 10, версія 2004, буде постачатися з підтримкою Wi-Fi 6 і WPA3 для гігабітних швидкостей і кращої продуктивності, а також для більш безпечного бездротового підключення до мережі.

Поділитися
Exit mobile version