Смартфони Samsung та Google “зависають” після встановлення деяких екранних шпалер

8 хв. читання

Якщо Ви користуєтесь телефоном під управлінням Android 10, будьте уважні з тим, яке зображення Ви обираєте для встановлення в якості шпалер для екрана, оскільки воно може спричинити “зависання” Вашого телефона.

Минулими вихідними було виявлено, що встановлення конкретного зображення як шпалери для смартфона на Android може пошкодити його, призвівши аж до того, що апарат опиниться у стані “цегли”, пише Android Authority.

Щоб зробити телефон знову функціональним, потрібно виконати скидання  до заводських налаштувань, що є не найкращим рішенням проблеми. При подальшому дослідженні було виявлено, що це відома проблема у Android 10, яка стосується простору кольорів, що використовує зображення, яке Ви ставите на екран, а не конкретного зображення, що викликає збій. Виявилося, що Android 10 правильно працює лише з кольоровим простором sRGB i некоректно обробляє ширші кольорові простори – AdobeRGB та NTSC.

Є кілька рішень, залежно від того, наскільки сильно дав збій телефон. Деякі користувачі змогли змінити шпалери за короткий проміжок між повторними збоями. Інші успішно видалили “неправильні” шпалери за допомогою інструменту відновлення TWRP. Але в більшості випадків єдиним рішенням було скинути телефон до заводських налаштувань, втративши всі дані, які не збережені у резервних копіях.

android use1

На основі звітів користувачів стало відомо, що це трапляється з багатьма моделями смартфонів від Samsung та Google, хоча також є звіти від користувачів пристроїв OnePlus, Nokia та Xiaomi (не зрозуміло, чи використовували ці останні пристрої фірмові чи користувальницькі прошивки). Але, згідно перегляду звітів користувачів, пристрої Huawei, здається, менше піддаються проблемі збою шпалер.

Проблема стосується сучасних смартфонів в під керуванням Android 10, але, як виявилося, вона насправді не нова. Користувачі повідомляють про подібні проблеми протягом декількох років, і лише минулого місяця представники Android Policy повідомили про те, що є тісно пов’язана з цим проблема, яка особливо стосується телефонів Pixel, що працюють з програмою Google Wallpapers.

Це дивна проблема, яка має потенціал стати ширшою проблемою, особливо якщо цим скористаються різні тролі. Легко передбачити появу шпалер з “сюрпризом” від недоброзичливих осіб, що завантажують їх і надсилають їх іншим користувачам як “прикол”.

Існує кілька пояснень цієї проблеми, більшість із яких стосується кольорового простору зображення, що виходить за рамки того, що Android SystemUI може обробляти і це  спричиняє збій.

Щоб краще зрозуміти, що відбувається з цим збоєм при зміні шпалерах Android, видання звернулося до Девіде Біанко, одного з провідних розробників проекту POSP, який запропонував початковий варіант виправлення проблеми в трекер помилок AOSP.

Девіде пояснив,  як зображення у “не тому” кольоровому просторі може викликати подібні проблеми, запевнивши, що це його “особистий досвід”. Нижче – пояснення від нього:

“Основна проблема полягає в тому, що SystemUI обробляє лише зображення в просторі sRGB для шпалер і не має жодної перевірки для шпалери, що не перебувають у кольоровому просторі sRGB. Це може призвести до конкретного збою в класі ImageProcessHelper, оскільки певна змінна використовується для доступу до масиву через межі масиву.

Ця змінна називається Y, і це сума поточних значень відсканованого пікселя rgb. Цей піксель отримується від сканування кожного рядка та стовпця поверхні, що має масштабне зображення. Кожен раз, коли ми отримуємо піксель, ми призначаємо змінній Y суму його rgb значень (як правило, максимум 255) і використовуємо зазначену змінну для доступу до елемента масиву гістограми (максимальний розмір – 256). І робимо вміст із зазначеним елементом.

Тепер для нормальних зображень, розмальованих сірим кольором, сума значень rgb завжди становить 255, але це не нормальне зображення. Змінна Y тут  перевищує 255, і вона генерує “виняток” поза межами (будь-який “виняток” у SysUI трактується як фатальний, що призводить до нескінченного циклу збоїв, оскільки зображення обробляється щоразу, коли SysUI запускається). Тепер одним із варіантів може бути додавання перевірки після того, як Y буде присвоєно значення, яке в основному встановлює Y до 255, якщо воно коли-небудь перейде через граничну межу. Це насправді працює, але ми отримуємо гіршу якість зображення з якихось причин.

Хлопці, що розробляють LineageOS, змогли з’ясувати, що ця проблема виникає через неточне округлення, в основному тому, що значення rgb завжди були округлені до максимальних значень замість нормального округлення. Вони змогли виправити це вручну, округлюючи значення, і, мабуть, цей метод також зберігає якість, але я дійсно не розумію, яким чином – адже SysUI, здається, завжди перетворює зображення в sRGB, що призводить до втрати кольору, коли кольоровий простір більший”.

Також Ділан Расссел розробник з порталу 9to5Google виявив, що проблема не виникає на Android 11, оскільки малюнок завжди конвертується у sRGB, перш ніж будь-яким чином його кудись застосовувати.

“Я спробував створити шпалеру, яка мала б викликати цю помилку в Android 11, за допомогою Adobe Photoshop чи gimp, але SysUI завжди перетворював зображення в безпечний кольоровий простір, що не призводить до відмови (але призводить до втрати кольорів). Я навіть спробував витягнути зірваний профіль кольорового зображення та використовувати його в новому зображенні, але все ж не міг збити SysUI.”

Погана новина – ця проблема досі не вирішена, а деякі люди використовуватимуть це для злих жартів, підсовуючи жертвам екранні шпалери з “сюрпризом”. Більше того, ця помилка (або дуже схожа), здається, траплялася принаймні пару років тому, і фахівці не побачили з боку Google жодних конкретних дій. Також, якщо Ви стали жертвою розіграшу (або власної цікавості), не існує легкого, безболісного способу виправити цю ситуацію. Принаймні метод вирішення проблеми шляхом скидання до заводських налаштувань залишається у Вас на крайній випадок, але ми не радимо спробувати його на власному пристрої.

Хороша новина – це, здається, таки помилка, а не зловмисне програмне забезпечення чи щось більш шкідливе. тому що Google поки що не заявляв про зворотнє. І нарешті, ця помилка втратить актуальність, коли вийде Android 11 та оновлення до цієї версії.

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ЯК КОНТРОЛЮВАТИ ОНОВЛЕННЯ WINDOWS 10 ЗА П’ЯТЬ КРОКІВ

ЯК ОБМЕЖИТИ ЕКРАННИЙ ЧАС У WINDOWS 10? – ІНСТРУКЦІЯ

ЯК ВИПРАВИТИ НЕПОЛАДКИ ЗІ ЗВУКОМ НА МАС?

ЯК ЗАБОРОНИТИ ВІДЗНАЧАТИ ВАС НА ФОТО В INSTAGRAM?

ЯК ВІДПРАВЛЯТИ ФАКС ЗІ СВОГО СМАРТФОНА?

Нагадаємо, фахівці з VPNpro виявили в Google Play Store цілу низку шкідливих додатків, в цілому встановлених щонайменше на 157 млн пристроїв. Метою додатків було збір даних про користувачів.

Також виявлено експлойт, який дозволяє зловмисникам перехоплювати будь-яку програму на зараженому смартфоні – потенційно відкриваючи приватні SMS-повідомлення та фотографії, облікові дані входу, GPS-координати, телефонні розмови

Окрім цього, Google випустила оновлення Google Maps, в якому додала підтримку режиму Plus Code. Він дозволяє поділитися геолокацією, навіть якщо адреса відсутня або невідома.

До речі, Google також оголосила про намір впровадити в Chrome антиспам-систему для блокування повідомлень. Нова функція повинна з’явитися в версії Chrome 84, запланованої до виходу 12 липня 2020 року.

А компанія Microsoft заявила, що Windows 10, версія 2004, буде постачатися з підтримкою Wi-Fi 6 і WPA3 для гігабітних швидкостей і кращої продуктивності, а також для більш безпечного бездротового підключення до мережі.

Поділитися
Exit mobile version