Штучний інтелект розшифрував “мову” мишей

4 хв. читання
mice1

Ви коли-небудь хотіли дізнатися, що говорять тварини? Нейрологи з Університету Делавер зробили великий стрибок у розшифровці звуків, виданих однією конкретною твариною, таким чином, що робить нас набагато ближчими, ніж хто-небудь до цього часу. Мова йде про звичайних лабораторних мишей.

Про те, чим це може допомогти розвитку штучного інтелекту, а не лише  біології, пише DigitalTrends.

Для вивчення “розмов” мишей команда вчених збирала дані, як групи чотирьох мишей – двох самців та двох самок – взаємодіяли. Вони спілкувались впродовж п’яти годин у камері, у якій було встановлено вісім мікрофонів та відеокамери. Загалом дослідники зафіксували зустрічі між загалом 44 мишами. Починаючи з величезної кількості отриманих відео та аудіоданих, дослідники використовували машинне навчання штучного інтелекту, щоб розробити систему, яка зможе з’єднати конкретні звуки з різною поведінкою тварин. Це допомогло б розібратися, яка миша пищить, де та за яким сценарієм.

“Для того, щоб пов’язати “розмову” кожної миші з конкретними діями, нам знадобився багатократний технологічний прогрес”, – розповів вчений з Університету Делавер Джошуа Нойнубель. – По-перше, нам потрібно було вміти присвоювати певні “голоси” окремим мишам, які взаємодіють між собою. Для цього ми розробили систему локалізації джерел звуку, яка одночасно записувала ультразвукові вокалізації миші на вісім різних мікрофонів, а також положення мишей за допомогою відеокамери.”

Поєднання мікрофонів та камери дозволило команді оцінити місце, де випромінюється певний голосовий сигнал, а потім призначити сигнал для конкретної миші. Після того, як вони змогли ідентифікувати “голоси” певних тварин, команда використовувала алгоритм навчання без нагляду, який групує предмети з подібними ознаками, щоб класифікувати їх. Нарешті, вони використовували інструмент під назвою JAABA, автоматичний анотатор поведінки тварин Janelia, для автоматичного визначення конкретної соціальної поведінки з високою ймовірністю.

“Це не дослідження, яке є “річчю в собі” , але це інструмент, який допомагає нам інтерпретувати соціальну поведінку миші”, – сказав Нойнубель. – Однак, якщо говорити у перспективі, миші є хорошими моделями для розуміння нейронної основи соціальної поведінки, яка в кінцевому підсумку може пролити світло на те, як функціонує мозкова схема людини”.

Робота є темою двох нових наукових праць, опублікованих у журналах Nature Neuroscience та Scientific Reports. Обидва документи повідомляють про різні аспекти роботи щодо того, як комунікація формує соціальну поведінку та нейронні мережі, що кодують цю інформацію.

Як каже Нойнубель, вони не розробили поки що  повноцінний інструмент перекладу з мишачої “мови” на людську. Тим не менш, ця робота – поряд із аналогічними дослідженнями спілкування тварин, як дельфіни – безумовно, наближає нас до розуміння тонкощів поведінки тварин та стимулюватиме подальші дослідження у галузі штучного інтелекту, зокрема у сфері лінгвістики та моделювання поведінки людей.

Нагадаємо, популярні поштові додатки для iOS і Android “обробляють” дані з поштових скриньок користувачів і потім продають створені на основі цієї інформації продукти клієнтам у сфері фінансів, туризму та електронної комерції.

Також фішинговий механізм створили двоє правопорушників для заволодіння криптовалютою. Під час виконання користувачем переказу криптовалюти відбувалася підміна криптогаманця отримувача, і гроші направлялись зловмисникам.

Окрім цього, зловмисник за допомогою системи онлайн-платежів банківських установ, які не є резидентами України, заволодів грошовими коштами українського банку.

Зверніть увагу, найбільш привабливою для хакерів мобільною операційною системою є Android. Так, 99% мобільних шкідливих програм виявляюють саме на пристроях під управлінням цієї ОС, йдеться у звіті з кібербезпеки мобільних пристроїв за 2019 рік компанії ESET.

До речі, образливі та провокативні повідомлення, знущання в коментарях, навмисне створення конфліктних ситуацій — все це типові прояви тролінгу в Інтернеті. Часто юні користувачі не в змозі боротися з цим самостійно, а батьки не розуміють що це та як захистити власну дитину. Як знизити тиск на підлітка, який вже став жертвою тролінгу в Мережі, а також уникнути цього, читатйте у статті.

Поділитися
Exit mobile version