Топ-5 оновлень, які готує Google для Chrome

6 хв. читання
chrome canary new

Google Chrome отримає оновлення з масою нових функцій.

Мабуть, найкрутішою функцією оновленого Google Chrome стане функція перетворення посилань в QR-код. Це нововведення дозволяє поділитися URL-адресою на конкретний сайт з користувачем, що стоять поблизу, без необхідності надсилати посилання через месенджер, як це відбувається сьогодні в переважній більшості випадків. Аналогічним чином можна скинути посилання собі з комп’ютера на смартфон.

Як це зробити:

  • Перейдіть за адресою chrome: //flags;
  • Увімкніть пункти Sharing Hub і Share QR Code;
  • Перейдіть на будь-який сайт, відкрийте контекстне меню і натисніть «Поділитися»;
  • У вікні, виберіть QR-код і відскануйте його за допомогою іншого пристрою.

Nearby Sharing в Google Chrome

Коли стало здаватися, що розширювати можливості Chrome вже більше нікуди, Google зробила всім користувачам черговий сюрприз у вигляді підтримки Nearby Sharing. Ця технологія, що дозволяє передавати дані по бездротовому з’єднанню, тільки-тільки дебютувала на Android , а тепер добереться і до всіх інших платформ завдяки присутності в складі Chrome.

Як це зробити:

  • Завантажте тестову версію Chrome Canary;
  • Перейдіть за адресою chrome: //flags і ввімкніть пункт Nearby Sharing;
  • Виберіть на смартфоні файл, який хочете передати, і підтвердіть передачу;
  • Перейдіть за адресою chrome: //nearby, щоб подивитися прийняті файли.

Підвищення автономності в Chrome

Google Chrome завжди звинувачували в перевитраті доступних ресурсів, через що пристрій, на якому працював браузер, починав значно швидше розряджатися. В наступному оновленні розробники Google вирішили частково усунути цю проблему. Для цього вони впровадили в Chrome таймер JavaScript, заборонивши браузеру безперервно оновлювати запущені у фоновому режимі веб-сторінки.

Цей таймер буде відраховувати рівно хвилину і тільки після цього дозволить фонове оновлення веб-сторінки. Здавалося б, це не велика справа, проте таким чином розробникам вдалося знизити витрату енергії на ноутбуках до 30% від базових показників. Для окремих лептопів ці 30% перетворюються в цілих 2 години додаткового часу автономної роботи. А значить, робота була виконана не дарма, тим більше якщо врахувати, що таймер – не таке вже знакове нововведення.

Прискорення Chrome

Однак на цьому робота з економії ресурсів не закінчилися. Google вирішила, що, крім зниження споживання заряду акумулятора досягне фактичного прискорення роботи браузера. Для цього до складу Chrome був доданий новий механізм під назвою Back And Forward Cache, або по-простому bfcache. Незважаючи на те, що роботи над його реалізацією почалися понад рік тому, Google прийшла до того, щоб впровадити його в браузер тільки зараз.

Механізм bfcache кешує веб-сторінки, які користувач відкривав під час одного сеансу, утримує їх у пам’яті і повертаючись на одну з них не завантажує їх повторно, а підтягує з кешу. Завдяки цьому перехід проводиться моментально. Дослідники Google вивчили предмет і з’ясували, що 19% всіх переходів в рамках Chrome – це повернення на вже відкриті раніше сторінки.

Механізм автозаповнення облікових даних

Цей механізм у Chrome вже дуже давно. Завдяки йому браузер зберігає логіни і паролі в пам’яті і під час входу на сайт, до якого вони належать, пропонує вставити їх автоматично, нічого не вводячи вручну. Однак так було тільки з логінами і паролями, тоді як банківські реквізити заповнювалися далеко не так зручно. Щоб підтвердити їх вставку, доводилося вводити CVC-код, який зазвичай ніхто не пам’ятає.

В наступному оновленні Google додасть в Chrome можливість підтвердити заповнення даних карт-рахунку за допомогою біометрії. Тобто під час першого збереження платіжної інформації CVC-код все-таки буде потрібно, однак під час наступних використань він буде підставлятися автоматично після підтвердження відбитком пальця, райдужною оболонкою ока або особою – в залежності від типу верифікації, який використовується на конкретному пристрої.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як за допомогою задньої панелі iPhone швидко запускати дії чи команди? – Інструкція

Як налаштувати автоматичне очищення Кошика у Windows 10? – Інструкція

Як уникнути схем шахрайства в Інтернеті? Поради для користувачів старшого покоління

Інтернет-шахраї та псевдоволонтери: як розпізнати благодійну аферу? Поради

Яких заходів потрібно вживати компаніям для протидії та відновленню у випадку кібератак? Поради

Нагадаємо, нову уразливість, яка дозволяє зловмисникам отримати майже повний контроль над Wіndows або Linux системами, виявила компанія Eclypsium. За її словами, уразливими є мільярди пристроїв – від ноутбуків, настільних ПК, серверів і робочих станцій до банкоматів, верстатів з програмним управлінням, томографів та іншого обладнання спеціального призначення, яке використовується в промисловій, медичній, фінансовій та інших галузях.

Окрім цього, команда дослідників з Рурського університету в Бохумі (Німеччина) виявила нові методи атак на підписані PDF-файли. Так звана техніка Shadow Attack дозволяє хакеру приховувати і замінювати вміст в підписаному PDF-документі, не зачіпаючи цифровий підпис. Організації, урядові установи, підприємства та приватні особи часто підписують документи в форматі PDF для запобігання несанкціонованих змін. Якщо хтось вносить зміни в підписаний документ, підпис стає недійсним.

До речі, нову фішингову кампанію, націлена на користувачів WhatsApp, виявили фахівці з кібербезпеки. Цього разу зловмисники розсилають фішингові повідомлення, використовуючи бренд Nespresso. Жертву запрошують перейти за посиланням і відповісти на кілька запитань, щоб отримати в подарунок кавоварку.

Також співробітники компаній і організацій, які використовують програмне забезпечення Microsoft Office 365, стали жертвами фішинговою кампанії, в рамках якої зловмисники використовують повідомлення-приманки, замасковані під автоматичні повідомлення SharePoint, для крадіжки облікових даних.

Зауважте, що користувачі Microsoft Office 365 звинуватили компанію Microsoft в тому, що вона нібито ділиться бізнес-даними своїх клієнтів з розробниками додатків Facebook, партнерами та субпідрядниками, порушуючи політику конфіденційності.

Поділитися
Exit mobile version