Топ-менеджер Facebook: соцмережа ділилася даними виключно, щоб “допомогти людям”

3 хв. читання

Обмін даними користувачів Facebook з іншими компаніями здійснювався виключно заради того, щоб “допомогти людям” та виключно за їхньою згодою. Таку заяву зробив директор з розробки платформ і програм Facebook Константінос Папамілітіадіс в офіційному блозі компанії, пише ZDNet.

Він це написав у відповідь на звинувачення, опубліковані у статті в The New York Times, в якій йдеться про те, що компаніям-партнерам соціальна мережа надавала ексклюзивні права на використання персональних даних користувачів в обсягах, які перевищують потреби дослідників.

У статті йшлося про те, що для цих компаній робилися винятки з загальних правил поводження з персональними даними відповідно до неофіційних угод. Наприклад, пошукова система Microsoft Bing видавала повні імена користувачів Facebook. Netflix і Spotify могли читати приватні повідомлення, Yahoo мав доступ до стрічок друзів, а Amazon міг отримувати інформацію про зв’язки людини з друзями.

Папамілітіадіс у відповідь на критику вказав, що такий ексклюзивний доступ можна легко скасувати (і він вже не працює у більшості випадків). Але головним аргументом було те, що нібито це все робилося заради блага користувачів — для сповіщень в момент активної сесії, для оптимізації результатів пошуку, для підбору музики, для полегшення переносу контактів з Facebook на пошту тощо. У якості прикладу він навів сервіс Spotify, який інтегрував свій екаунт з екаунтом соцмережі і дозволяв відправляти повідомлення обома каналам зв’язку.

facebook messenger apple ios macbook iphone 4 5 6 app

Всього було укладено 150 таких угод, як виявилося в результаті скандалу за участі фірми Cambridge Analytica, з якого, власне, і почалися негаразди у Facebook.

Топ-менеджер Facebook, захищаючи позиції компанії, розмив межі між соціальною мережею та “інтеграційними партнерами” та сказав про новий “соціальний досвід”, отриманий завдяки обміну даними. Однак, він визнав, що потрібно змінювати правила гри та суворіше дотримуватися угод про приватність — зловживання інтеграцією таки були.

Угоди про спільне користування даними з Amazon, Apple, Tobil, Alibaba, Mozilla та Opera ще діють. У цих угодах зловживань нібито не було, і програмне забезпечення досі пересилає дані користувачів, незважаючи на загальне припинення дії програми обміну даними. Папамілітіадіс вказує, що вони зараз тільки намагаються обмежити доступ сторонніх розробників до даних користувачів.

Але цього замало для такої гігантської компанії, як Facebook, яка вже неодноразово протягом останнього року була помічена у скандалах, пов’язаних з априватною інформацією користувачів.

Поділитися
Exit mobile version