В Android-смартфонах знайшли баг, який дає дозвіл усім додаткам шпигувати за Вами

3 хв. читання
android app banking

Система дозволів, яка з’явилася в Android кілька років тому, була призначена для обмеження додатків, які часто захоплювали ті привілеї, які їм не призначалися. Завдяки їй користувачі отримали можливість забороняти встановленому ПЗ доступ до свого місця розташування, повідомлень та іншої інформації. Однак механізм дозволів був настільки непомітним, що багато користувачів, не звертаючи уваги, роздавали додаткам усі дозволи, які вони просили. Тоді Google вирішила доопрацювати це, але зробила тільки гірше.

У п’ятій бета-версії Android Q виявився баг, який автоматично змінює налаштування системи дозволів і дозволяє додаткам отримувати доступ до служб геолокації в фоновому режимі. В результаті, як повідомили користувачі, такий привілей отримали навіть ті програми, яким був заборонений доступ. На щастя, через особливості реалізації системи дозволів в Android Q користувачі вчасно дізналися про стеження і змогли його заборонити.

Очевидно, що баг з’явився в Android Q саме в результаті роботи Google над удосконаленням системи дозволів. Ще навесні пошуковий гігант оголосив, що планує ґрунтовно підійти до питання забезпечення безпеки своїх клієнтів і хоче вмонтувати в Android механізм, який буде фіксувати випадки стеження додатків за користувачами і оповіщати їх про це. Таким чином вони змогли б самі приймати рішення про відключення програми.

На цьому тижні стало відомо про схожий баг, який виявився в релізній версії Android. Він дозволяв додаткам обходити систему дозволів, отримуючи інформацію про дії користувача – наприклад, його переміщеннях і листуванні з іншими користувачами – через інші програми, які мають доступ до цих даних. Google оголосила, що в курсі проблеми, однак пообіцяла виправити її тільки в Android Q.

До речі, аналітик у галузі інформаційної безпеки Маркус Менгс (Marcus Mengs) повідомив про уразливості в USB-донглах, використовуваних бездротовими клавіатурами, мишками та клікерами для управління презентаціями Logitech.

Google – це вже невід’ємна частина нашого життя. Практично кожен день ми використовуємо систему від Google для пошуку самої різної інформації, однак не всі знають, що шукати її можна куди більш продуктивно і правильно. Про сім 7 речей, які Ви могли не знати про пошук у Google читайте тут.

Окрім цього, згідно з новими тестами від Opensignal в США найвищі швидкості 5G у світі. Користувачі можуть отримати до 1.8 Гбіт/с на своїх пристроях.

Поділитися
Exit mobile version