В Україні затримали хакера, який продавав персональні та фінансові дані жителів ЄС та США

4 хв. читання
kiberpolitsiya 5

Фігурант продавав бази даних з логінами та паролями до електронних поштових скриньок на спеціалізованих форумах. Загалом під час обшуку у хакера виявлено 3 терабайти викрадених і зламаних паролів.

Співробітники кіберполіції в Івано-Франківській області спільно зі слідчими поліції, Службою безпеки України, під процесуальним керівництвом Тисменицької прокуратури, викрили відомого на спеціалізованих сайтах і форумах хакера.

У січні 2019 року про Sanix писали The Guardian, Forbes та Newsweek, йому присвятив сюжет телеканал Italia 1, адже база даних, яку він виставив на продаж, була найбільшим за всю історію масивом викрадених даних.

Кіберполіція встановила, що на початку минулого року фігурант виклав на одному із форумів оголошення про продаж 773 мільйонів адрес електронної пошти та 21 мільйон паролів.

Запропонована хакером “збірка” обсягом 87 ГБ становить лише невелику частину із загального обсягу даних, якими він заволодів. Подібних баз викладених і зламаних паролів у хакера виявлено більше 3 ТБ. До них входили персональні та фінансові дані жителів ЄС та США.

Під час досудового розслідування зафіксовано факт продажу баз даних із логінами та паролями до електронних поштових скриньок, пін-кодами до банківських карток, електронних гаманців криптовалют, рахунків PayPal, відомостями про комп’ютери, зламані для їхнього подальшого використання в бот-мережах чи для організації DDoS-атак.

https://youtu.be/thsBj_NR_Ko

Правоохоронці провели обшуки за місцем роботи та проживання хакера. За результатами вилучено комп’ютерну техніку, телефони, магнітні носії інформації, 187 тисяч гривень, понад 5 тисяч доларів.

Хакеру загрожує до 6 років ув’язнення.

Новини

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ЯК ЗАХИСТИТИ GOOGLE ДИСК ЗА ДОПОМОГОЮ TOUCH ID АБО FACE ID?

ЯК НАЛАШТУВТАИ НОВИЙ ІНТЕРФЕЙС У НАСТІЛЬНІЙ ВЕРСІЇ FACEBOOK? – ІНСТРУКЦІЯ

ЯК ЗАБОРОНИТИ GOOGLE СТЕЖИТИ ЗА ВАМИ ЧЕРЕЗ WI-FI?

ЯК ВІДПРАВЛЯТИ SMS З КОМП’ЮТЕРА НА ТЕЛЕФОН? – ІНСТРУКЦІЯ ДЛЯ ANDROID

ЯК ОЧИСТИТИ ІСТОРІЮ В УСІХ МОБІЛЬНИХ БРАУЗЕРАХ? ІНСТРУКЦІЯ

ЯК КОРИСТУВАТИСЯ WHATSAPP З ДВОХ НОМЕРІВ? ІНСТРУКЦІЯ ДЛЯ ANDROID

Нагадаємо, фахівці ІБ-компанії Malwarebytes виявили нову шкідливу кампанію, під час якої зловмисники викрадають дані банківських карт користувачів за допомогою вбудованого в сайт шкідливого ПЗ.

Зверніть увагу, хакерська група Shiny Hunters заявила, що викрала 500 ГБ даних із депозиторіїв технічного гіганта Microsoft на платформі розробників GitHub, якою  володіє компанія.

Також дослідники безпеки з компанії VPNpro проаналізували 20 найпопулярніших VPN-сервісів і виявили, що два з них містять уразливості, які зловмисники можуть проексплуатувати для перехоплення з’єднання з метою відправлення підроблених оновлень і встановлення шкідливих програм або крадіжки даних користувача.

Коли у Вас кілька облікових записів, тримати у голові усі паролі до них стає складно. Ви можете вдатися до простих комбінацій, однак це лише одна з багатьох помилок, які Ви можете допустити. Ознайомитеся із п’ятьма найпоширенішими помилками, до яких Ви можете вдатися під час створення та використання паролів.

До речі, купувати поганий ноутбук стає складніше, але те, що відрізняє найкращі ноутбуки від хороших ноутбуків, – це те, як вони врівноважують потужність, ефективність, портативність та комфорт. Як вибрати з-поміж кращих пропозицій, які вже є на ринку, читайте у статті.

Поділитися
Exit mobile version