Відоме розширення для Chrome виявилося зловмисним

4 хв. читання
browser chromium

Як і Google Play Store, веб-магазин Chrome для розширень браузера був відомий тим, що туди проникало зловмисне програмне забезпечення під виглядом корисних плагінів. Google почала затягувати зашморг щодо потенційно шкідливого програмного забезпечення, але деякі “шкідники” активізували свою діяльність.

Тепер ці зловмисні програми заманюють користувачів, фактично надаючи функціонал, який вони обіцяють, але вбудовуючи небезпечне шкідливе програмне забезпечення зверху. Такий випадок із відомим плагіном The Great Suspender спричинив великий галас через те, як Google впоралася із ситуацією, пише Slashgear.

Іронія полягає у тому, що The Great Suspender насправді вирішує одну з найбільших проблем Chrome. Найбільш уживаний у світі веб-браузер відомий тим, що він є “пожирачем пам’яті”, тим паче, що його користувачі часто відкривають десятки вкладок одночасно. Google розробляє способи зменшити використання пам’яті Chrome для неактивних вкладок, але The Great Suspender пропонував цю функцію вже більше року.

На жаль, розширення також позначено як шкідливе програмне забезпечення, яке почало шпигувати за  користувачами, починаючи з минулого року. Google почала попереджати користувачів про небезпеку, яку несе розширення. Було вжито кардинальні заходи з відключення та видалення розширення, але це також спричинило ще більше проблем у користувачів.

The Great Suspender призупиняє роботу неактивних або невикористаних вкладок у фоновому режимі. Коли Google автоматично видалив розширення, ці вкладки залишались недоступними. Іншими словами, ці вкладки практично загублені, оскільки користувачі не можуть прямо повернути їх назад.

На щастя, є спосіб отримати доступ до цих вкладок знову, але він вимагає трохи зусиль та часу – це передбачає пошук в історії Chrome вкладок, позначених унікальним розширенням “klbibkeccnjlkjkiokjodocebajanakg”, та копіювання лише фактичних посилань на веб-сторінки. Для людей, яким потрібен був The Great Suspender, щоб тримати свої десятки вкладок у контролі, це все одно може бути непростим завданням.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як виправити повільний Wi-Fi? ПОРАДИ

Як дізнатися, які дані Google знає про Вас і видалити їх? – ІНСТРУКЦІЯ

Як не стати жертвою кібератаки? ПОРАДИ

Чи варто користуватися WhatsApp? П’ять правил безпеки від найбільш розшукуваного хакера світу

П’ять небезпечних типів файлів, що можуть містити шкідливе ПЗ

Що таке Google Assistant та що він може робити?

Нагадаємо, Apple займається розробкою, яка буде розрізняти користувачів смартфонів за новою технологією. Йдеться про так звану теплову карту особи, яка, як і відбитки пальців, є унікальною. Обдурити цю систему захисту буде практично неможливо.

Також корпорація Microsoft випускає вбудований генератор паролів та функцію моніторингу витоків облікових даних у системах Windows та macOS, що працюють з останньою версією Microsoft Edge.

Окрім цього, багатофункціональний “шкідник” VPNFilter, якому вдалося інфікувати 500 тисяч роутерів у 54 країнах, хоч і був дезактивований два роки тому, однак досі не вичищений із сотень мереж. Такі невтішні результати чергової перевірки, яку провели дослідники з Trend Micro.

До речі, викрадена база даних, яка містить імена, адреси електронної пошти та паролі користувачів Nitro PDF, безкоштовно розповсюджується в Мережі. Загалом база даних налічує понад 77 мільйонів записів.

Поділитися
Exit mobile version