Windows 10X випустили спеціально для пристроїв з двома екранами

5 хв. читання

Під час щорічної події Surface Microsoft оголосила про нову, легшу версію своєї операційної системи Windows 10, відому як Windows 10X. Вона розроблена для роботи на майбутніх пристроях Microsoft з двома екранами – Surface Neo, а також на подібних пристроях, які будуть запущені в майбутньому. Про це пишуть на DigitalTrends.

Що таке Windows 10X?

Її спочатку називали  “Windows Lite”. Тепер її назва Windows 10X, проте вона не є принципово новою операційною системою, але, скоріше, новою версією Windows 10, створеною спеціально для пристроїв з двома екранами.

Її структура була розроблена таким чином, щоб зберегти безліч основних елементів операційної системи Windows 10, одночасно будучи базою для ефективної роботи з багатоекранним продуктом. Успіх Surface Neo (і майбутніх подібних продуктів) залежить від здатності Windows 10X використовувати переваги унікальних можливостей, які поставляються з новим форм-фактором.

windows 10x 2

Чим Windows 10X відрізняється від Windows 10?

Як Ви, напевно, вже здогадалися, Windows 10X та Windows 10 – це дві сторони однієї монети. Такі елементи, як панель завдань або меню “Пуск”, там  практично однакові, навіть якщо їх інтерфейси по-різному візуалізуються. Звичайно, в Windows 10X введені кілька суттєвих змін, які роблять її унікальним  рішенням порівняно з Windows 10.

Найголовніше – як додатки скористаються подвійними екранами Surface Neo. Незалежно від того, чи це спеціально масштабовані програми, щоб дозволити єдине безперешкодне сприйняття контенту, чи налаштовані на  багатозадачність з двома екранами, все стосується переходу Windows 10 на два екрани.

Ще один цікавий приклад роботи Windows 10X – це різні пози Surface Neo. Коли клавіатура перевернута вгору, щоб лежати на частині нижнього екрану, решта другого дисплея стає “панеллю-смужкою” (як на нових MacBook), що пропонує швидкий доступ до інструментів, ярликів та корисних налаштувань. Це унікальна функція, вбудована в Windows 10X, яку Ви не можете отримати в Windows 10.

Windows 10X сумісна з усіма Вашими програмами для Windows 10 або Win32, включаючи Microsoft Office, звичайно. Microsoft навіть каже, що розробникам не доведеться робити нічого особливого, щоб додатки функціонували належним чином у Windows 10X. Незалежно від того, що це таке, додаток має автоматично адаптуватися до режимів однопанельного або двопанельного відображення.

При цьому Microsoft сподівається, що розробники знайдуть унікальні способи змусити більшість програм скористатися двома екранами та іншими унікальними можливостями Windows 10X.

Як це стосується Windows Core OS?

Windows Core OS – це модульна система, яка дозволяє втілити в життя унікальний дизайн Windows 10X. Core OS також використовувалася для інших версій Windows 10 для різних нетипових пристроїв – для Xbox, HoloLens 2 та Surface Hub 2. Ці різні форм-фактори не обов’язково спрацюють добре, якщо Microsoft щойно встановила Windows 10 на них, отже, необхідне щось на кшталт Core OS.

Core OS приймає деякі найбільш фундаментальні та корисні підсистеми Windows 10 та дозволяє їх переосмислювати для різних форм-факторів. Windows 10X, що буде використовуватися на майбутніх Surface Neo, є лише одним із цих образів Windows 10.

Чи замінить Windows 10X Windows 10?

Windows 10X не розроблена для заміни Windows 10. Microsoft зазначає, що оновити з Windows 10 до 10X не вдасться.

Завдяки появі складного пристрою з подвійним екраном від Microsoft, Windows 10X була явно створена, щоб скористатися всіма унікальними функціями, які пропонуються лише в продуктах з подвійним екраном, таких як Surface Neo. Чи все-таки це може бути пристрій, який конкурує безпосередньо з опціями, що працюють на базі Windows, на зразок Surface Pro, досі невідомо.

Зважаючи на те, що Windows 10 дуже близька до встановлення на 1 мільярд активних пристроїв, навряд чи ОС незабаром застаріє.

Нагадаємо, розробники WhatsApp тестують функцію повідомлень. що зникають. Вона вже доступна в бета-версії месенджера для Android всім, хто бере участь у програмі попереднього тестування

Масштабний сервіс для масової розсилки електронних повідомлень викрили працівники кіберполіції. Ресурс використовувався для створення бот-ферм, розсилки спамових повідомлень та реєстрацій електронної пошти, з яких здійснювалися анонімні повідомлення про замінування.

Також команда фахівців компанії OPPO ZIWU Cyber ​​Security Lab, Китайського університету Гонконгу та Сінгапурського університету управління виявили множинні уразливості в компонентах VoIP операційної системи Android.

Зауважте, що на iPhone з версією iOS 8 перестане працювати WhatsApp. Тому, щоб користуватися месенджером і надалі, Вам потрібно мати версію iOS 9 або новіше.

До речі, в Windows передбачений вбудований інструмент для шифрування під назвою BitLocker, проте він за замовчуванням довіряє стороннім SSD-накопичувачів, в яких реалізовано власне шифрування на апаратному рівні. Проте, з останнім оновленням Windows 10 операційна система перестане довіряти стороннім SSD-накопичувачам і буде сприймати їх як такі, що не використовують шифрування.

Поділитися
Exit mobile version