Як захистити зір дитини під час роботи з електронними приладами?

7 хв. читання

Діти та технології практично нероздільні в наш час. Для навчальних цілей чи просто для розваги діти присвячують значну частину свого дня екранам: світлодіодним екранам комп’ютерів, планшетів, смартфонів та інших цифрових пристроїв.

За даними Common Sense Media, діти до 8 років зараз проводять більше двох годин на день із ґаджетами, для 8-10 річних середнім показником вже стає шість годин на день, пише All about vision.

Ризики, пов’язані з надлишковим часом біля екрану

Якщо Вам цікаво, чи може час біля екрану спричинити проблеми для очей та зору вашої дитини, коротка відповідь: “Так”. Діти, які проводять кілька годин, дивлячись на цифрові пристрої, ризикують розвинути такі проблеми, пов’язані із зором:

  • Синдром комп’ютерного зору
    Синдром комп’ютерного зору – також його називають цифровим напруженням очей – це стан, який викликається зоровим навантаженням через тривалий час перед екраном. Синдром комп’ютерного зору має сукупність симптомів, серед яких коливання зору, стомлені очі, сухість очей, головний біль і втома. Інші невізуальні симптоми синдрому комп’ютерного зору включають біль у шиї, спині та плечах.child computer
  • Нездорова постава
    Під час використання комп’ютера чи цифрового пристрою тривалий час, як правило, користувачі починають нахилятися всередину, округлюючи спину і плечі, а потім нахиляти голову назад і підтягувати підборіддя вперед. Ця неприродна (і нездорова) поза – так звана “черепаха” – призводить до багатьох невізуальних симптомів синдрому комп’ютерного зору.
  • Короткозорість
    Дослідники зору вважають, що збільшення часу перед екраном серед дітей є важливим фактором ризику розвитку та прогресування короткозорості (міопії). За останні кілька десятиліть поширеність короткозорості значно зросла, і ця тенденція збігається із збільшенням використання дітьми комп’ютерів та цифрових пристроїв.
  • Підвищений вплив “синього світла”
    Високоенергетичне видиме світло, що називається “синім світлом”, випромінюється світлодіодними екранами комп’ютерів, планшетів, смартфонів та інших цифрових пристроїв. Хоча найважливішим джерелом впливу блакитного світла є природне сонячне світло, багато дослідників та офтальмологів стурбовані тим, що додаткове опромінення “синього світла” від комп’ютерів та цифрових пристроїв може збільшити ризик вікових захворювань очей в подальшому житті.

Що робити?

Такі цифрові пристрої, як планшети, можуть спричинити напругу очей у дітей, тому слідкуйте за їх використанням, а також за робочим столом та ноутбуками. Наївно думати, що діти перестануть користуватися сучасними технологіями. Але є кілька простих речей, щоб зменшити ризик виникнення проблем із зором у дитини від тривалого використання комп’ютерів та цифрових пристроїв:

  • Заохочуйте часті зорові перерви
    Найкраще, що Ви можете зробити, щоб зменшити ризик цифрового напруження очей вашої дитини – це змусити її дотримуватися правила “20-20-20”: кожні 20 хвилин відведіть очі від екрана і подивіться на щось, що знаходиться принаймні у 20 футах (6 метрів) від Вас, не менше 20 секунд. Ця проста вправа розслаблює фокусуючі та вирівнювальні м’язи очей, зменшуючи ризик багатьох симптомів цифрового напруження очей. Правило 20-20-20 також може зменшити ризик прогресування короткозорості. Деякі дослідження говорять про те, що часті перерви під час роботи з цифровими екрани допомагають зменшити втому.
  • Заохочуйте робити періодичні вправи для правильної постави
    Час, необхідний для дотримання правила 20-20-20, – це також вдалий момент сісти прямо та змінити положення голови, шиї та плечей. Повільне переміщення голови вправо і вліво, а також вгору і вниз може зняти напруження з м’язів і зменшити втому.
    Якщо є можливість, бажано вставати, ходити і розтягувати все тіло, щоб зменшити ризик появи візуальних симптомів синдрому комп’ютерного зору.
  • Захистіть очі від “синього світла”
    На даний час ніхто не знає напевно, якою шкода може бути для очей дитини з часом від додаткового впливу синього світла, яке випромінюють екрани комп’ютерів та цифрові пристрої. Дослідження можуть тривати десятиліття, щоб розібратися в цьому. Тим часом доцільно захищати очі дитини від синього світла як від сонячного, так і від цифрових пристроїв. На відкритому повітрі поляризовані сонцезахисні окуляри захищають від відблисків та синього світла, блокуючи приблизно 90 відсотків або більше шкідливого синього світла. Для приміщення хороший вибір – лінзи для окулярів із вбудованим синім світлофільтром.
  • Встановіть вільний від медіа час
    Чудова ідея встановити проміжок часу вільний від медіа щодня, щоб порушити фіксацію дитини на цифрових пристроях, зменшити втому очей та обмежити вплив синього світла. Використовуйте цей час на спілкування в родинному колі.
  • Не забувайте про щорічне обстеження
    Нарешті, заплануйте комплексний офтальмологічний огляд для своїх дітей до початку кожного навчального року. Окрім того, щоб переконатися, що очі Вашої дитини здорові та добре бачать, Ваш офтальмолог може провести спеціальні тести та надати конкретні пропозиції щодо зниження ризику та симптомів комп’ютерного перенапруження очей.

Стало відомо, Huawei готова надати іншим державам доступ до своїх вихідних кодів, для того щоб вони могли особисто переконатися у відсутності в них будь-яких бекдорів. Про це у вівторок, 3 вересня, заявив старший віце-президент компанії Джон Саффолк (John Suffolk) журналістам інформагентства Kyodo News

Окрім цього, Apple визнала конструктивний недолік у деяких моделях Apple Watch, що може призвести до розтріскування екрана, і запустила програму заміни для постраждалих користувачів. Apple або уповноважені постачальники послуг безкоштовно замінять екран на відповідних моделях.

Шкідливе ПЗ XMrig для майнінгу криптовалют, раніше помічене тільки на пристроях від компанії ARM, змінило вектор атак і націлилось на системи Intel.

Зверніть увагу, Ви можете повторно завантажувати будь-які додатки, які Ви купували або завантажували на свій iPhone або iPad раніше, Ви також можете завантажувати будь-які додатки, які придбали члени сім’ї, якщо Ви використовуєте функцію сімейного обміну від Apple.

Зловмисники клонували дебетові карти близько двох тисяч клієнтів німецького банку Oldenburgische Landesbank (OLB) і зняли гроші з їхніх рахунків на території Бразилії. Злочинцям успішно вдалося здійснити операцію, хоча карти були захищені за допомогою стандарту EMV.

Поділитися
Exit mobile version