Захмарні прибутки Apple, Microsoft і Google: скільки заробляють компанії завдяки пандемії

6 хв. читання

Великі технічні компанії звітують про стрімке зростання своїх прибутків завдяки тому, що в умовах локдаунів користувачі прагнули оновлювати свою техніку та шукали хмарні сховища для своїх даних.

Прибутки Apple, наприклад, за останні три місяці майже подвоїлися і склали 21,7 млрд доларів. Все через попит на дорожчі 5G iPhone.

Прибуток Microsoft також зріс до 16,5 млрд доларів – на 47%, якщо порівнювати рік до року. Тут вже зіграла популярність хмарних сервісів та ігор.

Материнська компанія Google – Alphabet – також повідомила у вівторок, що їхні квартальні продажі та прибутки зросли до рекордних показників.

Це здебільшого пов’язують зі збільшенням витрат на інтернет-рекламу, спрямовану на людей, які застрягли вдома через карантин та змушені користуватися онлайн-магазинами.

Доходи відео-платформи YouTube від реклами підскочили до 7 млрд доларів за три місяці у порівнянні з 3,8 млрд доларів за аналогічний період минулого року.

Microsoft 3

Генеральний директор Google і Alphabet Сундар Пічаї відзначає “все більшу хвилю онлайн-активності у багатьох частинах світу, і ми пишаємося тим, що допомогли стільком користувачам та бізнесам”.

А фінансовий директор обох компаній Рут Порат пов’язує ріст доходів зі зростанням онлайн-активності людей після того, як багато економік світу відновлюються після коронавірусної пандемії.

Тим часом рекордні продажі Apple пов’язані не лише з попитом на iPhone, а й з популярністю їхніх ТБ та музичних стрімінгових сервісів.

“Наші команди пройшли через період неперевершених інновацій та запропонували користувачам потужні продукти саме в той час, коли технології для зв’язку людей були важливими, як ніколи”, – заявив виконавчий директор Apple Тім Кук.

У Apple кажуть, що їхнім найбільш динамічним ринком є Китай, де швидко розкуповують такі аксесуари, як Apple Watch, а також останні 12-і моделі iPhone, що можуть працювати у швидших 5G-мережах.

Аналітик компанії Webdush Ден Айвс говорить: з огляду на глобальний дефіцит чіпів, який впливає на багато компаній, включно з Apple, такі показники виробників “можна вважати золотою медаллю”.

Він додає: “Китай залишається ключовим елементом успіху Apple, оскільки, за нашими оцінками, близько 20% всіх апгрейдів iPhone будуть саме в цьому регіоні протягом наступного року з запуском iPhone 13”.

А Microsoft пояснює свої гарні продажі попитом на персональні комп’ютери з програмним забезпеченням Windows та ігрові приставки Xbox, хоча останні й трохи просіли.

Аналітик з іншого центру Foresight Паоло Пескаторе припускає, що “пандемічне свято з іграми добігає кінця” й компанії треба думати, як урізноманітнити свій бізнес.

Темні хмари над головами гігантів

Джо Байден видав розпорядження, покликане посилити конкуренцію у технічному секторі – щоб там не панували лише техногіганти

З відкриттям багатьох економік великі виробники, такі як Microsoft, Alphabet і Apple, розробили плани, як продовжити рости навіть після того, як їхні клієнти будуть більше часу проводити вже не вдома. А з ними вийдуть на вулиці і їхні девайси.

Microsoft, наприклад, нещодавно запустили хмарну версію своєї оперативної системи.

Але Паоло Пескаторе попереджає, що одночасно зі зростанням прибутків гіганти “Кремнієвої долини” привертають до себе все більшу увагу з боку органів контролю.

“Насувається темна і велика хмара, адже всі ці прибутки призведуть до закликів суворішого контролю, щоб стримати домінування компаній”, – пояснює аналітик.

Контроль покликаний підтримати конкуренцію в часи техногігантів.

У Великій Британії, наприклад, ввели нові правила взаємодії технічних фірм з авторами контенту та рекламодавцями.

А у США президент Байден нещодавно підписав спеціальне розпорядження, яке має на меті розвиток конкурентних умов на ринку.

У ньому йдеться про проблеми, які виникають через те, що великі технологічні компанії збирають занадто багато особистої інформації, скуповують своїх потенційних конкурентів та недобросовісно конкурують з малим бізнесом.

Тож американський президент пропонує посилено контролювати процеси злиття технічних компаній та боротися з сумнівними методами конкуренції на інтернет-ринках.

Джерело: ВВС

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

В Україні користувачів Android та iOS атакує небезпечне шкідливе ПЗ

Чи варто використовувати VPN для перегляду усіх веб-сторінок? ПОРАДИ

Як перевірити шкідливий чи безпечний сайт? – ПОРАДИ

Як змусити AirPods повідомляти про дзвінки та сповіщення на iPhone? – ІНСТРУКЦІЯ

Як перевірити, які програми на iPhone Ви використовуєте найчастіше? – ІНСТРУКЦІЯ

До речі, користувачі ніколи не зможуть встановити Windows 11 на несумісні пристрої. Групова політика не дозволить Вам обійти обмеження апаратного забезпечення для установки Windows 11.

Apple має намір додати підтримку системи розпізнавання осіб Face ID на комп’ютери Mac протягом наступних двох років. Про це повідомив оглядач Bloomberg.

Зловмисники все частіше використовують безкоштовний месенджер Discord як канал для поширення шкідливих програм.

Окрім цього, стало відомо про великий витік даних учасників Clubhouse. Провідний експерт з кібербезпеки Джіт Джайн повідомив, що повна база телефонних номерів Clubhouse виставлена ​​на продаж в Darknet.

Також стало відомо, що операційна система Windows 11, яка ще офіційно не вийшла, але вже доступна для скачування і попереднього знайомства, використовується зловмисниками, які намагаються підсунути користувачеві шкідливе ПЗ під виглядом нової ОС.

Поділитися
Exit mobile version