Чи варто використовувати VPN для перегляду усіх веб-сторінок? ПОРАДИ

10 хв. читання

Віртуальна приватна мережа, або VPN – це мережа, яка приховує Ваш Інтернет-трафік за допомогою шифрування. Ви, мабуть, знаєте про деякі переваги, які надає VPN, але чи варто постійно використовувати VPN? Про це читайте у статті.

Що таке VPN і навіщо він Вам потрібен?

VPN приховує Вашу справжню IP-адресу, тобто вхідні двері Вашого Інтернету. Це особливо корисно, якщо у Вас статичний IP, який не змінюється, оскільки рекламодавці та інші трекери можуть використовувати Ваш IP для зв’язку Вашої активності в Інтернеті.
Це може бути використано для розміщення цільових рекламних оголошень. Наприклад, скажімо, що Ви купуєте електроінструменти в Інтернеті. Ви можете шукати товари, перевіряти продавців і, можливо, переглядати відео YouTube. Виставивши вашу IP-адресу, рекламодавці можуть легко подавати Вам більше оголошень про електроінструменти.

Це може призвести до порушення конфіденційності, піддаючи інших членів Вашої родини рекламі, яка ініціюється Вашою активністю в Інтернеті. Це лише одна з хитрощів, яку рекламодавці використовують для відстеження користувачів у спробі розміщення відповідної реклами, на яку частіше натискають.

vpn new

Ваш Інтернет-трафік зашифрований

VPN діє як захищений тунель, через який проходить Ваш Інтернет-трафік. Трафік зашифрований з обох кінців, щоб теоретично лише Ви та кінцева точка (веб-сайт, до якого Ви отримуєте доступ) знали, що передається.

Цей рівень захисту може залежати від того, які протоколи підтримує постачальник послуг VPN, а також який протокол Ви вибрали використовувати. Взагалі кажучи, більш безпечні протоколи працюють повільніше. Швидші, менш безпечні протоколи – краще, ніж нічого.

Таке шифрування особливо корисне під час використання загальнодоступних бездротових мереж. Ці мережі можна використовувати для запуску атак “людина посередині”, де перехоплюються дані перегляду. Якщо цей трафік зашифрований, він, мабуть, не буде корисним для тих, хто проводить таку атаку. Потужніші протоколи шифрування надають більше захисту в цьому відношенні.

Ніщо ніколи не є повністю “захищеним від зламу”, і важливо ніколи не вважати, що Ви повністю захищені. Незважаючи на це, VPN забезпечує додатковий рівень безпеки на додаток до існуючого шифрування (наприклад, HTTPS і TLS, що використовується веб-хостами та постачальниками послуг електронної пошти).

Приховуйте свою активність

Коли Ви шифруєте свій веб-трафік, Ви ускладнюєте третім сторонам можливість бачити, що ви робите в Мережі. Сюди входять типи веб-сайтів, які Ви відвідуєте, або послуги, якими Ви користуєтесь.

Постачальники послуг Інтернету можуть спробувати “сформувати” трафік, обмежуючи певні домени або схеми трафіку. Наприклад, трафік BitTorrent або потокові служби з великою пропускною здатністю можуть бути штучно уповільнені.

Якщо Ви використовуєте VPN, тоді весь Ваш трафік зашифрований. Це ускладнює провайдерам послуг точно знати, для чого Ви використовуєте підключення до Інтернету, і практично неможливо їм обмежити або сформувати Ваш інтернет-трафік, оскільки він прихований за рівнем шифрування.

Те саме можна сказати про спільний доступ до файлів та інші юридично сірі практики. Багато VPN мають сервери, розташовані в юрисдикціях, які застосовують більш м’який підхід до вирішення проблеми, де дозволено спільний доступ до файлів. Просто переконайтеся, що Ви не порушуєте жодної політики, яка могла б призвести до того, що ваша VPN припиняє Ваш обліковий запис через неправильне використання.

Набагато серйозніше, VPN також можна використовувати для обходу цензури або приховування від влади. У деяких країнах використання VPN є незаконним. Якщо Ви хочете використовувати VPN, щоб таким чином приховатись від влади, переконайтеся, що Ви розумієте ризики цього.

Економте гроші та також отримуйте доступ до вмісту, заблокованого регіоном

Для більшості користувачів VPN – це перш за все інвестиція в безпеку та конфіденційність з причин, викладених вище. Можливість виглядати так, ніби Ви переглядаєте Інтернет в іншій країні, також має кілька інших переваг, особливо, коли мова йде про роздрібну торгівлю та потоковий вміст.

З Вас може стягуватися менша плата за певний товар або послугу, якщо Ви перебуваєте в іншій країні. Найбільш очевидний приклад – авіарейси, де ціна може різко змінитися залежно від місця бронювання. Це також не обов’язково відображає маршрут подорожі (пункт призначення Вашого вильоту не обов’язково повинен відповідати місцезнаходженню, в якому було здійснено бронювання).

Ще однією основною причиною того, що багато людей в першу чергу підписуються на VPN, є передача геообмеженого вмісту. Це може бути каталог іншої країни Netflix, послуги трансляції телевізійних передач або навіть події в прямому ефірі, такі як види спорту, які можуть бути недоступні локально.

До речі, потокові служби, такі як Netflix, як ніхто знають про хитрощі, які постачальники VPN використовують для обходу географічних обмежень. Деякі служби можуть мати певні сервери, до яких Вам слід підключитися, щоб отримати доступ до потокового відео.

Які недоліки VPN?

Одним з основних недоліків використання VPN є те, що вони уповільнюють швидкість Вашого Інтернету. Оскільки використання VPN створює додатковий рівень між Вами та ширшим Інтернетом, Ваша швидкість буде меншою, якщо Ви переглядаєте через VPN.

Проблема зі швидкістю багато в чому залежить від швидкості домашнього Інтернету та відстані між Вами та сервером VPN, який Ви використовуєте. Сервер, розташований в декількох милях від нього, буде незначним уповільненням, але сервер на іншій стороні світу може мати значний вплив. І так, це може вплинути на продуктивність потокової передачі.

Це може зробити VPN небажаним для програм із низькою затримкою, таких як онлайн-ігри або розміщення відеопотоків.

Другим основним недоліком є ​​уявлення про те, що VPN забезпечує Вам повний захист від онлайн-загроз. Це не так. Пам’ятайте, що VPN не може захистити Вас від звичайних онлайн-загроз шкідливого програмного забезпечення, шахраїв, експлуатування нульових днів та крадіжки особистих даних. І якщо Ви не зміните свої звички в Інтернеті, щоб підвищити свою конфіденційність, Вас все одно буде легко визначити.

Крім того, VPN може бути скомпрометованим. Наприклад, у 2019 році з’явилася інформація про те, що з’єднання одного з найбільших світових провайдерів VPN, NordVPN, зазнало порушення безпеки в центрі обробки даних у Фінляндії. Потерпілий сервер був уразливим у період з 31 січня по 5 березня 2018 року, проте компанія стверджує, що протягом року не отримувала повідомлень про те, що сталося порушення.

NordVPN чекав ще півроку, перш ніж повідомити клієнтів про порушення. Він розірвав зв’язки з компанією, яка керувала сервером, і запевнив клієнтів, що жодних журналів, імен користувачів та паролів не було виявлено, але порушення все одно підняло брови, особливо для постраждалих користувачів, які з’єднуються з Фінляндії.

Нарешті, варто врахувати вартість. Безкоштовні VPN не є варіантом для тих, хто серйозно ставиться до безпеки в Інтернеті, тому для реального захисту в Інтернеті Вам потрібно буде платити невелику щомісячну плату.

Вибір VPN

Правильно підібрати VPN важливо. Слід уникати безкоштовних мереж VPN, оскільки вони часто є об’єктами атак і практично не захищають. Хороша новина полягає в тому, що більшість мереж VPN доступні лише за кілька доларів на місяць.

Якщо ви стурбовані тим, що Ваші дії в Інтернеті відстежуються, переконайтеся, що Ви вибрали VPN з мінімальною політикою ведення журналу. Це означає, що VPN зберігає журнали того, що роблять її користувачі, протягом дуже короткого періоду. В ідеалі, ця послуга повинна існувати поза Вашою юрисдикцією та поза юрисдикціями, що обмінюються розвідданими, такими як “П’ять Очей”.

Дізнавшись про різні доступні Вам протоколи VPN, Ви зможете краще зрозуміти, який рівень захисту надає Вам певна послуга. Хоча це може бути невдалим, наш путівник різними протоколами VPN повинен направити вас у правильному напрямку.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

До речі, Google видалила з Play Store дев’ять Android-додатків, в цілому завантажених 5,8 млн разів, що, як виявилося, викрадали облікові дані користувачів для авторизації в Facebook.

Щоб виявити, які пристрої “розумного” будинку атакують найбільше, експерти налаштували і підключили до Інтернету уявний “розумний” будинок, що містив різні пристрої – від смарт-телевізорів і термостатів до камер відеоспостереження, принтерів і “розумних” чайників.

Винахідник інтернету сер Тім Бернерс-Лі продав на аукціоні Sotheby’s оригінальний код, за допомогою якого він колись створив Інтернет.

Окрім цього, компанія Apple 30 червня відкрила офіційний офіс в Україні – компанія планує самостійно ввозити техніку в Україну та контролювати магазини офіційних дилерів, які надають послуги компанії в Україні.

Поділитися
Exit mobile version