Винахідник Інтернету продав його за $5,4 мільйони

6 хв. читання

Винахідник інтернету сер Тім Бернерс-Лі продав на аукціоні Sotheby’s оригінальний код, за допомогою якого він колись створив Інтернет.

Невідомий покупець заплатив 5,4 мільйони доларів за програму, виставлену на продаж як NFT (non-fungible token, “невзаємозамінний токен”).

Аукціон тривав кілька днів. Він розпочався 23 червня зі стартової ціни у 1 000 доларів; вартість об’єкта постійно зростала, і протягом останнього дня торгів, 30 червня, найвищою довгий час була ціна 3,5 млн.

Однак за 15 хвилин до закінчення аукціону ціна NFT почала стрімко зростати і виросла ще майже на два мільйони доларів.

NFT – це унікальний цифровий сертифікат, який підтверджує право власності його власника на той чи інший файл.

Згідно із заявою аукціонного дому Sotheby’s, отримані від продажу кошти спрямують на благодійні цілі, які визначить Тім Бернерс-Лі.

На продаж виставили один NFT на чотири об’єкти (загалом близько 10 тисяч рядків коду):

  1. Оригінальні файли коду, розробленого для проєкту Бернерса-Лі із зазначенням часу створення.
  2. Його лист про те, якою була робота.
  3. “Анімаційна візуалізація” коду.
  4. Цифровий постер з кодом, який створив особисто Бернерс-Лі.

Лот, запропонований винахідником інтернету, став одним з найдорожчих NFT в історії.

Раніше засновник Twitter Джек Дорсі продав свій перший допис у цій соціальній мережі у вигляді NFT майже за 3 млн доларів.

Популярний анімаційний ролик Nyan Cat, який став мемом, змінив власника за 580 тис. доларів, а відеокліп американського баскетболіста Леброна Джонса купили за 100 тис. доларів. Але найдорожчим NFT наразі є робота цифрового художника Майка Вінкельмана, відомого під псевдонімом Біпл: в березні її продали на аукціоні Christie’s за 69 млн доларів.

Berners li 1

Що таке NFT

Технологія NFT заснована на принципі блокчейну, коли інформація про власника того чи іншого файлу зберігається на багатьох комп’ютерах одночасно.

Водночас цифровий об’єкт може залишатися в загальному доступі – і володіння NFT не передбачає авторських прав з можливістю отримання прибутку, а має лише колекційну та символічну цінність. Купівлю NFT нерідко порівнюють з придбанням автографів знаменитостей.

Сер Тім Бернерс-Лі винайшов інтернет в його нинішньому вигляді у 1989 році. Він запропонував спосіб зв’язувати різні фрагменти інформації за допомогою гіперпосилань і створив перший браузер та сервер.

Свою головну мету він висловив на першій в історії інтернет-сторінці: “Забезпечити всім доступ до величезного всесвіту документів”. Цей документ доступний і сьогодні на сайті Європейської організації з ядерних досліджень ЦЕРН, де тоді працював Бернерс-Лі.

“Коди і протоколи всесвітньої мережі як і раніше не захищені авторським правом, як завжди і було, – пояснював Бернерс-Лі в інтерв’ю Guardian, коли було вперше оголошено про продаж. – Я не продаю інтернет – вам не потрібно буде платити, коли ви станете клацати по посиланнях. Я навіть не продаю свій оригінальний код. Я продаю зображення, яке я створив за допомогою програми, написаної мною у Python. Це те, як виглядав би оригінальний код, якби його повісили на стінку з моїм підписом”.

Sotheby’s рекламував лот як “єдиний авторизований екземпляр коду для першого в світі браузера” – приблизно як рукописи відомих авторів.

NFT критикують, оскільки він заснований на блокчейні криптовалюти Ethereum, а подібна технологія вимагає дуже великого споживання електроенергії. За підрахунками аналітиків, внаслідок однієї транзакції в Ethereum в атмосферу виділяється в 14 разів більше вуглекислого газу, ніж під час відправлення звичайного твору мистецтва поштою. Тому деякі цифрові художники принципово виступають проти NFT, називаючи їх “екологічним жахіттям та фінансовою пірамідою”.

Джерело: BBC

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як перенести Ваші контакти з iOS на Android за допомогою iCloud, Gmail або Google Drive? ІНСТРУКЦІЯ

Як вибрати найкращий iPad 2021? ПОРАДИ

Як віддалено вийти з Gmail на загубленому пристрої? ІНСТРУКЦІЯ

Майнінг криптовалют: що таке Taproot та який захист у Bitcoin

Дослідження на основі відкритих джерел: де та як використовується? ІНСТРУКЦІЯ

До речі, Wi-Fi зі специфічною назвою мережі виводить з ладу iPhone. Як виявилося, якщо підключитися до бездротової мережі з символьною назвою, то модуль зависає, при цьому потім його можна включити. Проблема стосується всіх моделей iPhone, в тому числі найновіших. Збій можна перемогти тільки за допомогою повного скидання налаштувань.

Також у продуктах Microsoft в 2020 році виявлено 1268 уразливостей, що є рекордним числом. У період з 2016 по 2020 рік кількість уразливостей в рішеннях американської компанії збільшилася на 181%.

Microsoft оновлює OneDrive в Інтернеті та Android основними функціями редагування фотографій. Серед функцій редагування, які зараз підтримує OneDrive, Ви можете обрізати, обертати та вносити коригування світла та кольору у фотографії. Microsoft також пропонує кілька інших функцій для версії програми OneDrive для Android. Тепер Ви можете передавати фотографії на пристрій із підтримкою Chromecast і дозволяти іншим спостерігати, як Ви гортаєте їх у прямому ефірі.

Окрім цього, в Україні заблокували мережу сall-центрів РФ, які збирали особисті дані українців. Організатори залучали до роботи до 150 операторів, які працювали у дві зміни.

Поділитися
Exit mobile version