Apple обмежує дані, що збираються іншими, а сама показує користувачам таргетовану рекламу

4 хв. читання
apple smartphone user

Французька організація France Digitale, що представляє інтереси стартапів і венчурних фірм, подала скаргу на компанію Apple, звинувативши її в зборі даних користувачів без їхнього відома.

Згідно зі скаргою, поданою в Національний комітет з інформатики та свободи Франції (Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés, CNIL), маркетинговий інструмент Apple для монетизації деяких її додатків і сервісів показує користувачам таргетовану рекламу, не отримавши у них згоди.

Як повідомляє Bloomberg, мова йде про інструмент Personalized Advertising, який відображає рекламу в App Store, Apple News і додатку Stocks, підібрану на основі призначених для користувача даних.

France Digitale поскаржилася на Apple як раз тоді, коли компанія намірилася випустити оновлення для свого ПЗ на iPhone і iPad, що обмежують кількість призначених для користувача даних, які можуть збирати сторонні додатки, в тому числі Facebook. При цьому система персоналізованої реклами самої Apple включена за замовчуванням.

“Apple залишає за собою правою в довільному порядку вибирати, хто є її “партнером”, а хто -“третьою стороною”, і цей статус може змінюватися з часом без повідомлення про це користувачів”, – йдеться в скарзі.

Personalized Advertising відрізняється від App Tracking Transparency, функції, що викликала хвилю обурення у Facebook і інших компаній. Однак, за твердженням France Digitale, Apple як і раніше має перевагу перед третіми сторонами у видимій на iPhone рекламі.

Apple також заявила, що її рекламна система не відслідковує користувачів в додатках, і функція App Tracking Transparency покликана обмежити цю практику з боку інших додатків.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Signal чи Telegram: який додаток кращий для чату?

Топ-7 альтернативних месенджерів на заміну WhatsApp

Як перевірити швидкість з’єднання на Вашому комп’ютері? ІНСТРУКЦІЯ

Обережно, фальшивка! Популярні схеми шахрайства з вакциною від COVID-19

Як перейти на приватну пошукову систему DuckDuckGo? – ІНСТРУКЦІЯ

Як позбутися WhatsApp на Android та iOS? – ІНСТРУКЦІЯ

Як анонімно користуватися Signal або Telegram? ПОРАДИ

Нагадаємо, сінгапурська технологічна компанія Smart Media4U Technology заявила про виправлення уразливостей у додатку SHAREit, які могли дозволити зловмисникам віддалено виконувати довільний код на пристроях користувачів. Помилки безпеки впливають на додаток компанії SHAREit для Android, додаток, який завантажили понад 1 мільярд разів.

Дослідники з компанії Red Canary знайшли нову шкідливу програму, розроблену для атак на комп’ютери Apple MacВін отримав назву Silver Sparrow і вже встиг заразити приблизно 30 тис. пристроїв у 153 країнах світу, включаючи США, Великобританію, Канаду, Францію і Німеччину.

Також фахівці у галузі кібербезпеки виявили новий метод атаки, що дозволяє зловмисникам “обдурити” термінал для оплати (POS-термінал) і змусити його думати, що безконтактна картка Mastercard насправді є картою Visa.

Як стало відомо, минулими вихідними стався витік діалогів деяких користувачів Clubhouse. Компанія запевнила, що заблокувала хакера і вживає додаткових заходів безпеки, але розраховувати на приватність і захищеність розмов в соцмережі не варто, попередили експерти.

До речі, нещодавно виявлена ​​фішингова кампанія відзначилася цікавим підходом до крадіжки облікових даних жертви: зловмисники використовують API популярного месенджера Telegram для створення шкідливих доменів.

Поділитися
Exit mobile version