Біометричні сенсори можна наносити на шкіру

6 хв. читання
Sensors Printed Directly on Human Skin 777x437 1

Носимі датчики перетворюються з годинників та електродів на гнучкі та майже непомітні пристрої, що забезпечують набагато точніші біометричні вимірювання та комфорт для користувачів.

Зараз міжнародна група дослідників  під керівництвом Хуаню Ченга просунула еволюцію сенсорних пристроїв ще на крок далі, надрукувавши датчики безпосередньо на шкірі людини без використання  нагрівання до високих температур. Інженери знайшли спосіб закріпити носимі високоефективні біометричні датчики безпосередньо на шкірі, а не вживляти їх під шкіру чи наліплювати на тіло, пише SciTech Daily.

За допомогою нового шару, що допомагає металевим компонентам зв’язку датчиків з’єднуватися, міжнародна група дослідників надрукувала датчики безпосередньо на шкірі людини.

“Ми розробили просту, але загальноприйнятну техніку виготовлення із застосуванням нового шару допоміжного спікання, що дозволяє здійснювати прямий друк на сенсорній плівці”, – сказав один з авторів винаходу Лінг Чжан, науковий співробітник Харбінського технологічного інституту в Китаї  та лабораторії Хуаню Ченга.

Раніше Ченг та його колеги розробили гнучкі друковані плати для використання в датчиках, які можна носити, але друк безпосередньо на шкірі перешкоджає процесу скріплення металевих компонентів датчика. Цей процес, який називається спіканням, зазвичай вимагає температури близько 572 градусів за Фаренгейтом (300 градусів Цельсія), щоб зв’язати наночастинки срібла, які використовуються для з’єднання між елементами сенсорів.

“Очевидно, що поверхня шкіри не витримує такої високої температури”, – сказав Ченг. “Щоб обійти це обмеження, ми запропонували допоміжний шар для спікання – щось, що не зашкодить шкірі і може допомогти матеріалу спікатися разом при нижчій температурі”.

При додаванні  цих наночастинок до суміші, частинки срібла спікаються при нижчій температурі близько 100 ° F.

“Це можна використовувати для друку датчиків на одязі та папері, що корисно, але воно все ще вище, ніж ми можемо витримати при цій температурі на шкірі”, – сказав Ченг, який зазначив, що процес нагрівання близько 104 F (40 C) все ще може нанести людині певні больові відчуття. “Ми змінили формулу допоміжного шару, змінили друкарський матеріал і виявили, що ми можемо друкувати при кімнатній температурі”.

Допоміжний шар для спікання при кімнатній температурі складається з пасти з полівінілового спирту – основного інгредієнта масок, що відшаровуються – та карбонату кальцію, що міститься у шкаралупі яєць. Шар зменшує шорсткість друкованої поверхні і забезпечує надтонкий шар металевих малюнків, який може згинатися і складатися, зберігаючи електромеханічні можливості. Коли друкується датчик, дослідники використовують повітродувку – таку як фен, встановлений на прохолодний режим, для видалення води, яка використовується як розчинник у чорнилі.

“Результат нас задовольнив”, – сказав Ченг. “Нам не потрібно покладатися на високу температуру для спікання”.

За словами Ченга, датчики здатні точно і постійно фіксувати температуру, вологість, рівень кисню в крові та сигнали серцевої діяльності. Дослідники також з’єднали ці “тілесні” датчики в мережу з можливостями бездротової передачі, щоб контролювати поєднання сигналів у міру їх прогресу.

Цей процес також є екологічно чистим, сказав Ченг. Датчик залишається міцним у прохолодній воді протягом декількох днів, але гарячий душ легко його видалить.

“Його можна переробити, оскільки видалення з поверхні тіла не пошкоджує пристрій”, – сказав Ченг. “І, що важливо, видалення також не шкодить шкірі. Це особливо важливо для людей з чутливою шкірою, таких як літні люди та діти. Пристрій може бути корисним, не будучи додатковим тягарем для людини, яка його використовує, або для навколишнього середовища “

Далі дослідники планують змінити технологію виготовлення сенсорів для використання у конкретних програмах, як це необхідно, наприклад, для того, щоб створити точну мережу сенсорів на тілі, розміщену для моніторингу конкретних симптомів, пов’язаних з COVID-19.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Фішингові листи: розпізнаємо шахрайство на реальному прикладі

Як вимкнути веб-камеру та мікрофон у Zoom? – ІНСТРУКЦІЯ

Як змінити ім’я користувача у Twitter? – ІНСТРУКЦІЯ

Як виявити шахрайство з технічною підтримкою та уникнути його? Поради

Як виміряти рівень кисню у крові за допомогою Apple Watch? – ІНСТРУКЦІЯ

Як увімкнути нову функцію відстеження миття рук на Apple Watch? – ІНСТРУКЦІЯ

Нагадаємо, оператор платіжної системи Mastercard готує до пробних випробувань банківську карту F.CODE Easy, що використовує відбитки пальців для підтвердження прав на транзакцію в платіжних терміналах магазинів.

Також з’явився мобільний додаток доповненої реальності #PrisonersVoice, який привертає увагу міжнародної спільноти до українських бранців Кремля та до системного порушення Російською Федерацією прав людини загалом.

До речі, експерт з інтернет-безпеки, “білий хакер” із Нідерландів Віктор Геверс, відомий тим, що зміг зайти на екаунт президента США Дональда Трампа в 2016 році, повторив свій “успіх” в 2020 році.

Окрім цього, кіберзлочинне угруповання викрало понад 3 Тб приватних відео та розмістило їх на сайтах для дорослих. Серед викладених матеріалів були як відверто інтимні, так і цілком буденні. Зловмисники отримали доступ до понад 50 тисяч особистих IP-камер, що дозволило зібрати колекцію відеоматеріалів.

А 30-річний житель Івано-Франківщини створив веб-сайти, де на платній основі надавав доступ до перегляду фільмів. Засновник онлайн-кінотеатрів не мав дозволів від правовласників на розповсюдження їхніх творів та порушив авторські права двох іноземних кінокомпаній.

Поділитися
Exit mobile version