У період карантину люди все частіше почали використовувати різні програми для відеочатів не тільки у робочих цілях, а й для спілкування з близькими.

Однак з поступовим виходом з карантинного режиму і поверненням більшості до звичного життя, кількість активних користувачів додатку значно зменшилася. Тому цілком ймовірно, що екаунти не відвідує та ж кількість користувачів, що і раніше.

Більшість з нас має чимало програм, якими вже не користується, однак і не видаляє їх з пристрою, а тим паче не переймається видаленням екаунту.

Соцмережі та багато інших програм під час створення профіля збирають такі дані, як ім’я, адреса електронної пошти, день народження, номер телефону, адреса, ім’я користувача і пароль. Крім цього, деякі додатки можуть збирати інформацію про місцезнаходження, використовуючи вашу IP-адресу, та передавати її третім особам.

Навіщо потрібне видалення екаунту?

Коли ми видаляємо додаток соціальної мережі або будь-яку іншу програму з зареєстрованим особистим екаунтом, більшість користувачів вважає, що оператор служби видалить їх особисту інформацію зі своїх систем. Однак не всі програми дотримуються правил видалення інформації. Зокрема нещодавно було виявлено, що Instagram зберігає фотографії і приватні повідомлення на своїх серверах ще тривалий час після нібито їх видалення. Однак Instagram не єдиний додаток, який порушував норми щодо зберігання конфіденційних даних користувачів. У минулому році один з дослідників виявив, що Twitter роками зберігав особисті повідомлення, а також дані з неактивних чи заблокованих облікових записів.

 

Спеціалісти ESET вирішили з’ясувати у розробників одного з таких додатків: “Як правило, видалення екаунту — єдиний спосіб стерти дані з наших систем. Будь ласка, зверніть увагу, що будь-яка пов’язана особиста інформація буде очищена після завершення процесу видалення екаунту”.

У такому разі Ви обмежуєте використання своїх даних і відкликаєте згоду на відстеження. В іншому випадку, якщо компанія зіштовхнеться з витоком даних, ваша інформація може продаватися в даркнеті. Кіберзлочинці ніколи не перестануть атакувати сервери, тому якщо Ваші дані будуть серед викрадених, вони можуть бути використані проти Вас.

Подібна ситуація трапилася з користувачами Myspace, яка була однією з найперших та найпопулярніших соціальних мереж у 2005 році. Однак із появою нових соціальних мереж, таких як Facebook, більшість користувачів швидко перейшли на їх використання, не переймаючись видаленням екаунтів Myspace. У 2016 році облікові дані для входу та відповідні дані 427 мільйонів профілів Myspace були виставлені на продаж в даркнеті, і звичайно не всі з них були активними на той час. Серед викрадених даних були паролі, тому користувачі, які повторно використали комбінації, могли втратити доступ і до інших облікових записів.

Спеціалісти радять вводити особисті дані тільки у разі необхідності та при можливості вмикати VPN для програм, які використовують або навіть перепродають Вашу інформацію. У Великобританії відповідно до Загального регламенту про захист даних (GDPR) діє заборона на продаж особистої інформації третім особам без згоди користувача, однак все це немає значення у випадках витоку даних чи їх викрадення зловмисниками.

Існує думка, що всі опубліковані дані в Інтернеті залишаються там назавжди, тому ми можемо лише зменшити ризики зламу екаунтів. Для цього варто переглянути свій телефон, відкрити всі неактивні додатки і видалити саме обліковий запис,а потім вже додаток. Попри те, що інформація з соціальних мереж не здається надто цінною, вона може бути використана в шахрайських схемах, пов’язаних з викраденням Ваших банківських чи інших важливих даних.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Чому варто дотримуватись максимальної приватності Вашого профілю і сторінки у соцмережах

10 кращих застосунків для Android та iOS, які допоможуть Вам у навчанні

Чому слід оновлювати програмне забезпечення? Поради

Як заблокувати небажаний контакт у Facebook? – ІНСТРУКЦІЯ

Як зупинити відстеження небажаними програмами Вашої точної геолокації? ІНСТРУКЦІЯ

Як захистити екаунт TikTok? Поради

Нове сімейство троянських шкідливих програм виявили фахівці з кібербезпеки. Загроза поширюється через шкідливі торенти та використовує численні прийоми, щоб отримати якомога більше криптовалюти від жертв, та при цьому уникнути виявлення.

Також компанії Apple і Google оголосили, що в майбутніх версіях операційних систем iOS і Android буде реалізована система відстеження поширення COVID-19, для використання якої раніше була потрібна установка окремого додатка.

Зверніть увагу, як з’ясували фахівці компанії Palo Alto Networks, найчастіше зловмисники імітують сайти Microsoft, Facebook, Netflix, PayPal, Apple, Royal Bank of Canada, LinkedIn, Google, Apple iCloud, Bank of America, Dropbox, Amazon і Instagram.

До речі, Apple випадково дозволила шкідливій програмі Shlayer працювати на macOS. Шкідливе ПЗ було замасковано під оновлення для Adobe Flash Player і пройшло необхідну верифікацію в Mac App Store.

Співробітники Mozilla провели нове дослідження, яке підтвердило, що історія переглядів браузера дозволяє ідентифікувати користувачів. Вони з’ясували, що більшість користувачів слідують звичними схемами перегляду веб-сторінок, і це дозволяє онлайн-рекламодавцям створювати їх точні профілі.