Діпфейки Ілона Маска просували криптошахрайство на YouTube Live

Голос Маска, згенерований штучним інтелектом, закликав глядачів у прямому ефірі вносити свої криптовалюти на сумнівний веб-сайт.

2 хв. читання

Криптошахрайство, хакерські атаки і хаос діпфейків пройшли хвилею на цих вихідних. В прямому ефірі YouTube, який тривав п’ять годин, для просування криптовалютної афери було використано діпфейк Ілона Маска, що стало останнім із серії подібних фейкових трансляцій.

У відео, яке згодом було видалено, було показано кліп з Маском, який мав виглядати як пряма трансляція з заходу компанії Tesla, а згенерована штучним інтелектом версія його голосу закликала глядачів відвідати веб-сайт і внести свої біткоїни, ефіріуми або догекоїни, щоб взяти участь у розіграші призів. У повідомленні, яке відтворювалося по колу, обіцялося, що система “автоматично надішле назад подвійну суму криптовалюти, яку ви внесли”.

Читайте також: Як захиститися від шахрайства з клонуванням голосу штучним інтелектом

У певний момент трансляцію переглядало понад 30 000 глядачів (хоча ми не можемо відкидати можливість того, що ці цифри були роздуті ботами), що вивело її на перше місце в рекомендаціях прямих трансляцій YouTube. Акаунт, замаскований під Tesla, @elon.teslastream, мав верифікаційний значок Official Artist Channel, тож, можливо, ми маємо справу зі зломом акаунта. І відео, і канал були видалені після того, як Engadget звернувся до Google.

Скріншот, на якому зображений акаунт, що видає себе за Tesla, з прямою трансляцією, яка використовує діпфейк Ілона Маска для просування криптовалютного шахрайства
Скріншот Cheyenne MacDonald/Engadget

Ці шахрайства з використанням діпфейка Ілона Маска, схоже, різко зросли за останні кілька місяців, причому в кожному випадку використовувався акаунт, який видавав себе за одну з компаній Маска. Цей був озаглавлений “Tesla представляє шедевр: Tesla, яка назавжди змінить автомобільну індустрію”. Раніше в червні Cointelegraph повідомляв про подібні шахрайства, які проводили 35 акаунтів, що видавали себе за SpaceX, приблизно в той же час, коли запускався Starship. У квітні шахраї намагалися зіграти на ажіотажі навколо затемнення, використовуючи таку ж тактику, про що тоді повідомляло видання Mashable. А нещодавно на Reddit з’явилося чимало повідомлень про фальшиві прямі ефіри Маска.

Криптошахрайство, націлене на підписників Маска в соціальних мережах, було проблемою протягом багатьох років, як і шахрайство за участю знаменитостей загалом. Минулої п’ятниці 50 Cent постраждав від хакерської атаки, яка використовувала його акаунти для здійснення схеми “перекачування і скидання”.

Поділитися
Exit mobile version