Експерти розробили метод зламу гаджетів за допомогою лазерних команд

2 хв. читання

Група фахівців Токійського університету електрозв’язку (Японія) і Мічиганського університету (США) розробили метод, що дозволяє відправляти цифровим помічникам беззвучні голосові команди за допомогою лазера.

Все почалося з того, що дослідник Токійського університету електрозв’язку Такеші Сугавара виявив дивну поведінку свого iPad. Як виявилося, при впливі на мікрофон планшета потужним лазером він з незрозумілих причин сприймав його як звук. Змінюючи з плином часу інтенсивність лазера з частотою 1000 коливань в секунду, Сугавара створив високочастотну звукову хвилю, яку мікрофон iPad вловлював і трансформував в електричний сигнал.

Через півроку досліджень Сугавара і група дослідників Мічіганського університету перетворили вищеописаний фотоакустичний ефект в щось більш серйозне. Вчені навчилися за допомогою лазера “розмовляти” з будь-яким пристроєм, здатним приймати голосові команди, в тому числі зі смартфонами, “розумними” колонками Amazon Echo, Google Home, пристроями з підтримкою відеодзвінків Facebook Portal тощо. Дослідники змогли на відстані сотень метрів відправляти їм світлові команди і з їх допомогою відкривати гаражі, робити покупки в Інтернеті тощо.

Як виявилося, якщо направити на мікрофон лазер і змінити його інтенсивність, світло якимось чином викличе коливання мембрани мікрофона на тій же частоті. З плином часу дослідники змінювали інтенсивність лазера таким чином, щоб він збігався з частотою людського голосу. В результаті мікрофон трансформував світлові хвилі в електросигнал і отримував беззвучні голосові команди. Якщо використовувати інфрачервоний лазер, то атака на мікрофон пристроїв буде не тільки нечутною, але і невидимою.

smart lock 3

До речі, якщо Ви користуєтеся Chrome на комп’ютерах Windows, Mac та Linux, Вам потрібно негайно оновити браузер до останньої версії.

Також Mozilla оголосила, що планує скасувати один з трьох методів, завдяки яким розширення можуть бути встановлені у Firefox.

Зверніть увагу, якщо на Вашому телефоні з’явилося оголошення на весь екран з нав’язливою пропозицією про придбання електровіника, то в цій статті ми розглянемо, як позбутися від набридливої ​​спливаючої реклами на Android.

Дослідники розповіли про методи, які використовуються зловмисниками для успішного впровадження шкідливих додатків у Google Play Store.

Поділитися
Exit mobile version