Facebook почне маркувати пропагандиські підконтрольні державні ЗМІ

4 хв. читання

Соцмережа почне маркувати сторінки, публікації або рекламні оголошення контрольованих державою ЗМІ. Про це компанія повідомила в своєму блозі.

Про намір ввести відповідне маркування Facebook заявляла ще в грудні минулого року. Як пояснили в Facebook, це рішення дозволить домогтися прозорості, оскільки “люди повинні знати, що джерелом новин, які вони читають, може бути видання, контрольоване державою”.

Facebook 2

Відзначається, що список ЗМІ, які отримають маркування, вже ввійдуть Russia Today, Sputnik, Xinhua News і Philippine News Agency. За словами керівника відділу політики кібербезпеки Facebook Натаніела Глейхера, рішення про маркування ЗМІ буде прийматися на підставі відповідності низці критеріїв:

  • Заява місії, мандат та/або публічна звітність про те, як організація визначає та виконує свою журналістську місію;
  • Структура власності, наприклад, інформація про власників, зацікавлених сторін, членів правління, керівництво, призначених урядом керівних посад та розкриття прямої чи опосередкованої форми власності суб’єктами чи особами, що займають виборну посаду;
  • Редакторські вказівки, такі як прозорість навколо джерела вмісту, незалежність та різноманітність джерел;
  • Інформація про керівництво та персонал новин;
  • Джерела фінансування та дохід;
  • Механізми управління та підзвітності, такі як коректорська політика, процедура подання скарг, зовнішні оцінки та наглядові ради.

Якщо Facebook визначить, що існує достатня кількість захистів для забезпечення незалежності редакції, то не застосовуватиме мітку. Видавці, які прагнуть довести свою незалежність, повинні мати можливість продемонструвати щонайменше:

  • Статут країни перебування, яка чітко захищає редакційну незалежність організації;
  • Встановлено процедури, процеси та захист засобів масової інформації для забезпечення незалежності редакції;
  • Оцінка незалежною, надійною, зовнішньою організацією, яка виявила, що цей закон фактично виконується.

ЗМІ, визнані контрольованими державою, зможуть оскаржити свій статус.

Нововведення почало діяти для користувачів в США, а в майбутньому його планують поширити і на інші країни. Як уточнюється, позначки спочатку з’являться на сторінках ЗМІ і протягом тижня будуть додані в повідомлення в стрічці новин. Рекламу від підконтрольних державі ЗМІ Facebook почне позначати трохи пізніше цього літа.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ЯК ПЕРЕВІРИТИ ОПЕРАТИВНУ ПАМ’ЯТЬ НА ПОМИЛКИ ТА ВИПРАВИТИ ЇХ? – ІНСТРУКЦІЯ

ЯК КОНТРОЛЮВАТИ ОНОВЛЕННЯ WINDOWS 10 ЗА П’ЯТЬ КРОКІВ

ЯК ОБМЕЖИТИ ЕКРАННИЙ ЧАС У WINDOWS 10? – ІНСТРУКЦІЯ

ЯК ВИПРАВИТИ НЕПОЛАДКИ ЗІ ЗВУКОМ НА МАС?

ЯК ЗАБОРОНИТИ ВІДЗНАЧАТИ ВАС НА ФОТО В INSTAGRAM?

Нагадаємо, дослідники компанії Avast виявили три шахрайських VPN-додатки для iOS-пристроїв, які самовільно списують кошти користувачів. За словами експертів, додатки стягують підвищену плату за послуги, які не надаються належним чином.

Також Apple опублікувала набір безкоштовних інструментів та ресурсів, щоб допомогти розробникам менеджерів паролів – а також інших програм – генерувати надійні паролі.

До речі, компанія Mozilla планує додати в майбутні версії Firefox можливість експорту збережених облікових даних у файл формату CSV, який потім можна імпортувати в менеджер паролів або зберігати в якості резервної копії.

Окрім цього, дослідники із ProtectEM виявили, що контролери світлофорів на мікросхемах SWARCO LS4000 вразливі до атак через відкритий порт, який використовується для налагодження роботи системи управління.

А експерти з компанії IntSights відзначили збільшення попиту на облікові дані YouTube-каналів на підпільних торгових майданчиках. Вартість пропонованих екаунтів пропорційна кількості передплатників. Наприклад, ціна за канал з 200 тис. передплатників починається від $1 тисячі.

Поділитися
Exit mobile version