Apple готується до переходу на ARM-процесори

6 хв. читання
apple mac1

Apple найближчим часом може оголосити про плани переходу Mac із платформи Intel на власні процесори, засновані на ARM. Це хід, який, ймовірно, нанесе деякі збитки Intel, розробникам програмного забезпечення та клієнтам, хоча це було очікувано. Про це пише ZDNet.

Apple планує оголосити про свої процесори для Mac на WWDC наприкінці цього місяця. На Apple припадає близько 10% ринку персональних комп’ютерів, а перехід Mac-to-Arm – це велика втрата клієнта для Intel, але вона не є фатальною.

WWDC послужить головним сигналом для розробників програмного забезпечення, що комп’ютери Mac отримають нові чипи. Apple з’єднувала Mac, iPhone та iPad різними способами, але використання однієї і тієї ж платформи дозволить компанії посилити ці зв’язки. Apple працювала над власними процесорами (PowerPC, разом з компанією IBM) у 1990-2000-х роках, а потім впровадила процесори Intel для Mac у 2006 році.

Ось що Вам потрібно знати про це:

  • Apple переведе Mac на власні процесори під кодовою назвою Kalamata. В будь-якому разі, 22 червня 2020 відзначиться великим зрушенням.
  • Основні розробники встигнуть перенести та відтестувати програмне забезпечення. Нові Mac, засновані на власному процесорі Apple, можуть з’явитися в 2021 році, і розробники матимуть “вікно” для підготовки своїх програм. Такі компанії, як Adobe (Photoshop, Creative Cloud, Illustrator) та Microsoft (Office), повинні переписати свої програми для нових процесорів.
  • Зміна платформи може бути вже наполовину завершена для розробників. Розробники, яким доведеться перенести свої додатки на нові Mac, можливо, не матимуть значних наслідків, враховуючи, що дуже ймовірно, що вони вже робили або роблять програмне забезпечення для iOS.
  • Програми на основі браузера полегшують перехід, тому що вони є кросплатформеними.  Комп’ютери Mac поширилися у бізнесі, оскільки iPhone та iPad створили ефект “стабільної екосистеми”. Перехід до архітектури ARM на Mac не матиме значення для компаній, які використовують хмарні програми та додатки на основі браузера, але може бути проблемою для інших.
  • Платформа ARM впритул наближається до Intel. Apple – не єдина компанія, яка переходить на ARM. Виробники ноутбуків, такі як Microsoft, Lenovo та Samsung також створюють свої продукти для процесорів ARM, і тоді смартфони, планшети та комп’ютери увійдуть в єдину “екосистему”. Qualcomm розраховує вийти на ринок ПК. Крім того, нещодавній хід Amazon для запуску власних процесорів для AWS підкреслив перспективність платформи ARM.
  • Apple контролюватиме власні особливості та продукти, звільняючись від спадку Intel. Коли ви порівнюєте Mac з іншими пристроями Apple, стає зрозуміло, що Intel є тут гальмом і зайвою річчю. Apple, як правило, має вертикально інтегровану модель, і Mac був однією з останніх лінійок продуктів без власних чипів, що контролюється компанією.
  • TSMC – великий переможець. Apple залежить від TSMC, щоб виробляти свої ARM-процесори для iPhone та iPad, і, ймовірно, тендер на виробництво процесорів для Mac також виграє TSMC.

Існують певні ризики для такого рішення, а також воно здається дещо нераціональним. Наприклад, Патрік Мурхед, експерт з Moor Insights & Strategy, сказав:

“Apple впроваджує це протягом більше 5 років, і враховуючи сповільнення дорожньої карти Intel для її клієнтів протягом останніх кількох років, Apple побачила таку можливість і, схоже, використовує її. Це ризикований і дорогий хід для Apple, і зараз я чухаю голову, не знаходячи нормального пояснення, чому Apple робить це. Немає явної вигоди для розробників або для користувачів, і, схоже, Apple намагається збільшити власний прибуток. З урахуванням того, що нові процесори Apple повинні були б перевершити процесори Intel, щоб перевести світ X86 (Intel/AMD) на ARM. Щоб отримати стратегічну вигоду, Apple потребуватиме від розробників, щоб ті переписали свої програми, щоб скористатися своїми графічними процесорами та NPU, що є важкою задачею”.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ЯК ПЕРЕВІРИТИ ОПЕРАТИВНУ ПАМ’ЯТЬ НА ПОМИЛКИ ТА ВИПРАВИТИ ЇХ? – ІНСТРУКЦІЯ

ЯК КОНТРОЛЮВАТИ ОНОВЛЕННЯ WINDOWS 10 ЗА П’ЯТЬ КРОКІВ

ЯК ОБМЕЖИТИ ЕКРАННИЙ ЧАС У WINDOWS 10? – ІНСТРУКЦІЯ

ЯК ВИПРАВИТИ НЕПОЛАДКИ ЗІ ЗВУКОМ НА МАС?

ЯК ЗАБОРОНИТИ ВІДЗНАЧАТИ ВАС НА ФОТО В INSTAGRAM?

Нагадаємо, дослідники компанії Avast виявили три шахрайських VPN-додатки для iOS-пристроїв, які самовільно списують кошти користувачів. За словами експертів, додатки стягують підвищену плату за послуги, які не надаються належним чином.

Також Apple опублікувала набір безкоштовних інструментів та ресурсів, щоб допомогти розробникам менеджерів паролів – а також інших програм – генерувати надійні паролі.

До речі, компанія Mozilla планує додати в майбутні версії Firefox можливість експорту збережених облікових даних у файл формату CSV, який потім можна імпортувати в менеджер паролів або зберігати в якості резервної копії.

Окрім цього, дослідники із ProtectEM виявили, що контролери світлофорів на мікросхемах SWARCO LS4000 вразливі до атак через відкритий порт, який використовується для налагодження роботи системи управління.

А експерти з компанії IntSights відзначили збільшення попиту на облікові дані YouTube-каналів на підпільних торгових майданчиках. Вартість пропонованих екаунтів пропорційна кількості передплатників. Наприклад, ціна за канал з 200 тис. передплатників починається від $1 тисячі.

 

Поділитися
Exit mobile version