Google оштрафували на 100 млн. євро за кукі

4 хв. читання
Google YES

Google оштрафували на 100 мільйонів євро у Франції за порушення правил країни щодо трекерів онлайн-реклами, відомих як файли кукі (cookie).

Це найбільший штраф, який будь-коли накладала французька організація з нагляду за конфіденційністю даних CNIL, пише ВВС.

Amazon також оштрафували на 35 мільйонів євро за порушення правил.

У CNIL заявили, що французькі вебсайти Google і Amazon не запитували згоди відвідувачів перед тим, як файли кукі, які відстежують рекламу, були збережені на їхніх комп’ютерах.

За словами регулятора, Google і Amazon також не надали чіткої інформації про те, як буде використовуватися онлайн-відстеження і чи відвідувачі французьких вебсайтів можуть відмовитися від файлів кукі.

Технологічним гігантам надали три місяці на зміну інформаційних банерів, які відображаються на їхніх сайтах.

Якщо вони не будуть дотримуватися правил, їх штрафуватимуть ще на 100 000 євро в день аж до внесення змін.

У заяві, опублікованій Reuters, компанія Google повідомила: “Ми дотримуємося свого досвіду надання попередньої інформації та чітких засобів контролю, надійного внутрішнього управління даними, безпечної інфраструктури та, перш за все, корисних продуктів”.

“Сьогоднішнє рішення, ухвалене відповідно до французьких законів про конфіденційність, не враховує ці зусилля та не враховує той факт, що французькі правила та нормативні вимоги є невизначеними і постійно змінюються”, – наголошують в компанії.

В Amazon не погодилися з рішенням CNIL.

“Ми постійно оновлюємо наші методи забезпечення конфіденційності, щоб гарантувати, що ми відповідаємо зростаючим потребам і очікуванням клієнтів та регуляторів і повністю дотримуємося всіх законів в кожній країні, в якій ми працюємо”, – йдеться в заяві компанії.

Google хоче заборонити рекламодавцям використовувати файли кукі для відстеження користувачів, які прямують мережею з одного сайту на інший під час використання Chrome, щоб поліпшити конфіденційність.

Google планує запровадити альтернативну систему, відому як “пісочниця конфіденційності”, яка буде надавати тільки інформацію про переходи на сайти без розголошення конкретних користувачів.

Група з приблизно десяти невеликих технологічних компаній та видавців подала скаргу до британського Управління з конкуренції і ринків (CMA), стверджуючи, що це завдасть шкоди їхньому бізнесу.

Очікується, що CMA оголосить про своє втручання в найближчі тижні.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Онлайн-шопінг перед святами: п’ять правил безпеки

Як переказати кошти за допомогою Google Pay? – ІНСТРУКЦІЯ

Як шукати відкриті вкладки у Google Chrome? – ІНСТРУКЦІЯ

Чим відеочат відрізняється від особистого спілкування?

Як захистити онлайн-платежі на Вашому смартфоні від зазіхань хакерів? ПОРАДИ

Як вимкнути надокучливий звук сповіщень у WhatsApp? – ІНСТРУКЦІЯ

Зверніть увагу, що у 2021 році продовжать удосконалюватися програми-вимагачі та складні загрози без використання файлів. Крім цього, у центрі уваги знову опиняться проблеми безпеки Інтернету речей, зокрема численні уразливості у “розумних” інтимних іграшках.

До речі, цифрові помічники – це чудові інструменти для отримання інформації, швидких розрахунків, придбання рецептів продуктів харчування, пошуку місць розташування, управління своїми розумними домашніми пристроями тощо. Однак з точки зору безпеки та конфіденційності Ви можете здивуватися, наскільки ці чудові служби знають багато про Вас інформації.

Також сьогодні практично у кожного в кишені лежить смартфон, тому є сенс використовувати його для безконтактної оплати речей. Ось тут з’являються мобільні платіжні платформи, такі як Google Pay. Однак за допомогою Google Pay можна робити набагато більше, ніж просто платежі. Нещодавно Google cуттєво оновила Google Pay – там з’явилася купа нових функцій.

Поділитися
Exit mobile version