Гра світла і тіней або що таке Ray Tracing?

6 хв. читання
Ray Tracing

У 2018 році Epic, виробник ігрового двигуна Unreal, показала свої фотореалістичні світлові ефекти. Нова методика – це великий крок вперед у комп’ютерній графіці.

Простіше кажучи, трасування променів – це метод, який графічний двигун використовує для обчислення впливу віртуальних джерел світла на предмети в їхньому середовищі. Програма буквально простежує промені світла, використовуючи розрахунки, розроблені фізиками, які вивчають як веде себе світло.

Графічні двигуни, такі як Unreal або Unity, використовують відстеження променів для надання реалістичних світлових ефектів – тіней, віддзеркалень та оклюзій – без необхідності відображати їх як свої власні індивідуальні об’єкти. Хоча це досить затратно з точки зору обробки, але використовуючи його для відображення лише того, що камера (тобто плеєр) має бачити в будь-який момент, означає, що вона може бути ефективнішою, ніж інші, більш старі методи моделювання реалістичного світла у віртуальних середовищах. Специфічні освітлювальні ефекти відображаються на одній двовимірній площині з точки зору глядача, а не постійно у всьому середовищі.

Це все досягається за допомогою надзвичайно складної математики, як з точки зору фактичного визначення того, як поводиться віртуальне світло, так і того, скільки цих ефектів видно глядачеві або гравцеві в будь-який момент часу. Розробники можуть використовувати менш складні версії одних і тих же прийомів для обліку менш потужного обладнання або більш швидкого, плавного геймплея.

Трасування променів – це загальний підхід до графіки, а не якась конкретна техніка, хоча її постійно вдосконалюють. Також її можна використовувати в попередньо відтвореній графіці, як спецефекти, що спостерігаються в голлівудських фільмах, або як графіку, яку Ви бачите в середині геймплея під час гри на ПК.

Що нового в Ray Tracing?

На зображенні у нижченаведеному відео, короткий ескіз “Зоряних воєн”. Його створили Epic Games (виробники всюдисущого Unreal Engine) у партнерстві з NVIDIA та Microsoft, щоб продемонструвати нові методики відстеження променів.

Найважливіше в демонстрації, що вона відображається в режимі реального часу, як відеогра, а не заздалегідь, як фільм. На відео нижче показано, що ведучий наближує камеру за допомогою елементів управління в режимі реального часу, що неможливо із попередньо наданою графікою.

Теоретично, якщо Ваш ігровий ПК досить потужний, він може генерувати таку графіку, як у будь-якій грі, використовуючи нові світлові ефекти відстеження світла у майбутній версії демонстрації Unreal.

Технологія справді “світить”, оскільки ця конкретна демонстрація включає в себе безліч відбивних та дзеркальних поверхонь з неправильною геометрією. Ознайомтеся з тим, як відображається довкілля у вигнутих панелях хромованої броні капітана. Не менш важливо помітити, як це відображається від білої броні звичайних штурмовиків. Це рівень реалістичного освітлення.

Тобто цей просунутий рівень відстеження променів полегшить відеоіграм створення більш вражаючих світлових ефектів, але насправді полігональна структура графіки не буде більш детальною. Це не збільшує роздільну здатність текстур і не збільшує плинність анімації. Коротше кажучи, це дозволить зробити освітлення реалістичним.

Коли ми це побачимо?

Демонстрація GDC була прикладом фірмової методики відстеження променів під назвою RTX, яка зараз розроблена NVIDIA. Вона вже додана до високоякісних відеокарт GeForce.

Однак, RTX також використовує нову функцію API DirectX, спеціально для відстеження променів (Microsoft називається Raytracing). Тому, хоча конкретні демонстраційні версії є співпрацею Epic та NVIDIA, ніщо не зупиняє конкуруючих виробників, таких як AMD та Intel, створювати подібні системи з подібними результатами.

Якщо у Вас вже є ігрової системи високого класу, можливо, Ви зможете використовувати деякі з цих ефектів в іграх, сумісних з DirectX, на вашому поточному апаратному забезпеченні.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ОГЛЯД УСІХ ПЛАНШЕТІВ ВІД APPLE: ЯКИЙ IPAD ВАРТИЙ ВАШОЇ УВАГИ?

ЯК ЛЕГКО ПЕРЕЙТИ З ANDROID НА IOS? ІНСТРУКЦІЯ

ЯК ШУКАТИ ТА ВІДКРИВАТИ БУДЬ-ЯКІ ФАЙЛИ НА ВАШОМУ КОМП’ЮТЕРІ ЧЕРЕЗ КОМАНДНИЙ РЯДОК?

ОГЛЯД П’ЯТИ ФУНКЦІЙ ANDROID 11, ЧЕРЕЗ ЯКІ ВАРТО ОНОВИТИСЯ

ЯК ПЕРЕВІРИТИ ОПЕРАТИВНУ ПАМ’ЯТЬ НА ПОМИЛКИ ТА ВИПРАВИТИ ЇХ? – ІНСТРУКЦІЯ

Нагадаємо, в Україні розпочав роботу новий електронний сервіс check.gov.ua, який дозволяє перевіряти оплату державних послуг онлайн без надання паперових квитанцій. За допомогою сервісу можна перевіряти квитанції в електронній формі, а не надавати їх в паперовому вигляді з мокрою печаткою до відповідних державних органів.

Зауважте, 39-річний мешканець села Олешник, що на Закарпатті, розробив шкідливе програмне забезпечення для зламу екаунтів користувачів соцмереж. Придбавши програму через створений чоловіком канал у загальнодоступному месенджері, та встановивши на свій гаджет, клієнти отримували змогу зламувати мережеві екаунти користувачів соцмереж.

Також Facebook тестує нову функцію для Messenger, яка дозволяє краще захищати Ваші повідомлення від сторонніх очей. Користувачеві потрібно буде підтвердити свою особу, використовуючи Face ID, Touch ID або свій пароль, перш ніж він зможе переглянути свою папку “Вхідні”, навіть якщо телефон уже розблокований.

Окрім цього, Twitter оголосив, що видалив понад 30 000 облікових записів, які проводили державну пропаганду. Ідентифікована як така, що належить Китаю, найбільша з трьох мереж містила 23 750 облікових записів. Мережа займалася цілою низкою маніпулятивних скоординованих заходів, в основному використовуючи різні китайські мови та діалекти для поширення геополітичних наративів, сприятливих для Комуністичної партії Китаю.

До речі, останні оновлення для Windows 10 підвищують безпеку платформи, але, на жаль, вони також містять неприємні помилки, які роблять неможливим друк, викликаючи збої у принтерів. Звіти користувачів на Reddit та форумі Microsoft Answers показують, що проблема стосується різних моделей принтерів HP, Canon, Panasonic, Brother та Ricoh.

Поділитися
Exit mobile version