Огляд нової macOS: у чому Apple випередила Microsoft?

6 хв. читання

22 червня 2020 року на конференції WWDC Apple представила нову версію macOS, відому під кодовою назвою “Big Sur”, яка стане доступна для комп’ютерів Mac наприкінці цього року. Найбільшою зміною є оновлення дизайну системи.

У десктопній системі Apple збирається представити візуальні концепції, які протягом деякого часу реалізовувала в iOS і iPadOS. У Big Sur представлено комплексне візуальне оновлення системи, яке перевершує за масштабом останні зусилля Microsoft з косметичного оновлення Windows 10, пише пише Windows Central.

Більше трьох років Microsoft обіцяла оновити користувальницький інтерфейс Windows 10. У 2017 року Редмонд анонсував новий візуальний мова Fluent Design, а потім показав, як Windows буде виглядати з оновленим дизайном. Уже в той час Microsoft попереджала, що для повного оновлення інтерфейсу на Fluent Design буде потрібно якийсь час і назвала процес переходу “подорожжю”.

macos bigsur 1

Поточна реалізація інтерфейсу Windows 10 далека від того, що ми бачили в анонсах Fluent Design. Більш того, сама концепція Fluent Design за цей час зазнала змін. Тепер мова йде вже не про модернізацію дизайну Windows, а про пошук кросплатформного дизайну, який буде працювати незалежно від можливостей платформи.

Інша фундаментальна проблема полягає в тому, що впровадження Fluent Design відбувається децентралізовано. У окремих команд розробки Windows сформувалося власне уявлення про те, що таке Fluent Design. Це призводить до створення суперечливого призначеного для користувача інтерфейсу різних додатків і елементів оболонки Windows 10.

Windows 10X є значним кроком вперед на шляху до створення узгодженого, чистого, мінімалістичного і сучасного інтерфейсу для Windows 10. Однак проблема роз’єднаної адаптації Fluent Design в різних додатках збереглася в Windows 10X. Крім того, зміни Windows 10X не обов’язково з’являться в Windows 10. Microsoft повинна знайти спосіб косметичної модернізації Windows 10, тому що в цьому питанні вона поступається конкурентам.

У Big Sur Apple представила повне оновлення дизайну, яке зачіпає не тільки елементи оболонки, але і всі вбудовані додатки. Для користувачів Windows це здається нездійсненною мрією. Однак, для Apple це звичайна практика. Компанія зробила те ж саме з iOS 7 в 2013 році. Microsoft же не може тримати такий темп. Завдання реалізувати повну візуальну модернізацію ОС для Microsoft принципово нездійсненна, адже для цього знадобиться тісне співробітництво між різними командами Windows. Здається, що в Microsoft такі процеси просто неможливі.

Потрібно змусити співпрацювати не тільки команди системних додатків, але і різні команди, що працюють над оболонкою Windows, Skype, продуктами Office і Xbox. Звичайно, в теорії це можливо, але в цьому випадку окремі команди будуть змушені тісно співпрацювати одна з одною.

У Windows зберігається проблема підтримки застарілих додатків. Однак, даний факт не дає приводу Microsoft не перекладати на Fluent Design сучасні вбудовані додатки або оболонку Windows. Ці процеси не пов’язані між собою.

У Twitter за останні дні з’явилося багато порівнянь між Microsoft і Apple у частині оновлення дизайну операційних систем. Дійсно, Apple може створити дизайн системи, про який Microsoft може тільки мріяти. З іншого боку, це не означає, що Редмонд повинен припинити спроби оновлювати призначений для користувача інтерфейс за необхідності.

Можливо тепер, коли Панос Панай (Panos Panay) став відповідати за розвиток клієнтських версій Windows, ми побачимо довгоочікувані зміни. Панай опублікував відео, яке демонструє новий призначений для користувача інтерфейс для Windows 10, але нам належить побачити ці зміни в реальних системах. Microsoft готує Windows 10X, а це значить що через деякий час ми зможемо побачити спроби реалізації сучасного мінімалістичного інтерфейсу в реальному продукті.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ЯК ПОСТІЙНО ВІДКРИВАТИ ПОСИЛАННЯ У CHROME, А НЕ У SAFARI НА ПРИСТРОЯХ IOS? ІНСТРУКЦІЯ

ЯК НАДСИЛАТИ ПОВІДОМЛЕННЯ У WHATS APP ЗІ СВОГО КОМП’ЮЕТРА? – ІНСТРУКЦІЯ

ОГЛЯД УСІХ ПЛАНШЕТІВ ВІД APPLE: ЯКИЙ IPAD ВАРТИЙ ВАШОЇ УВАГИ?

ЯК ЛЕГКО ПЕРЕЙТИ З ANDROID НА IOS? ІНСТРУКЦІЯ

ОГЛЯД П’ЯТИ ФУНКЦІЙ ANDROID 11, ЧЕРЕЗ ЯКІ ВАРТО ОНОВИТИСЯ

Нагадаємо, Mac переживає ще одну величезну зміну процесора. До кінця 2020 року Apple випустить Mac, які містять “Apple Silicon”, як і iPad та iPhone. Ось що означає кінець процесорів Intel для майбутнього Mac. Новий macOS 11.0 Big Sur, який очікують восени 2020 року, стане першою версією macOS, яка підтримує цю нову архітектуру.

Також Apple на всесвітній конференції розробників Worldwide Developers Conference (WWDC) 2020 анонсувала нові функції конфіденційності та безпеки для користувачів iOS і macOS.

Окрім цього, після років спекуляцій та чуток, Huawei офіційно представила свою операційну систему Harmony OS в 2019 році. Можна сказати, що було поставлено більше питань, ніж відповідей. Як це працює? Які проблеми вона вирішує? І це продукт ворожнечі між Huawei та урядом США?

До речі, хакери використовували шкідливе програмне забезпечення, через яке викрадали реквізити банківських електронних рахунків громадян США, Європи, України та їхні персональні дані. Зокрема, через електронні платіжні сервіси, у тому числі заборонені в Україні російські, вони переводили викрадені гроші на власні рахунки у вітчизняних та банках РФ і привласнювали.

Хакери зараз користуються сервісом Google Analytics для крадіжки інформації про кредитні картки із заражених сайтів електронної комерції. Відповідно до звітів PerimeterX та Sansec, хакери зараз вводять шкідливий код, призначений для крадіжки даних на компрометованих веб-сайтах.

Поділитися
Exit mobile version