Кількість заражених шкідниками пристроїв збільшується

4 хв. читання

За даними нового аналізу, минулого року понад 100 мільйонів споживчих та бізнес-пристроїв Windows у всьому світу були заражені шкідливим програмним забезпеченням. про що повідомляє Techradar.

Вивчаючи нещодавній звіт компанії Malwarebytes “Стан шкідливого програмного забезпечення”, експерти зазначили, що хоча кількість заражених машин Windows здається великою, ця знакова цифра фактично знизилася на 12% порівняно з 2019 роком.

“Зниження кількості заражень шкідливим програмним забезпеченням Windows може означати, що кіберзлочинці знайшли інші більш ефективні методи експлуатації жертв в Інтернеті”, – зазначила Рейчел Велч, головний операційний директор Atlas VPN, закликаючи до обережності.

Хоча не дивно, що більшість шкідливих програм перебувають усередині споживчих пристроїв, близько 15% випадків, що еквівалентно понад 16 мільйонам пристроїв, були зафіксовані на пристроях, що використовуються компаніями. Знову ж таки, що викликає тривогу, кількість заражених пристроїв Windows для бізнесу в 2020 році була меншою на 10%  порівняно з 2019 роком, можливо, завдяки більш жорстким протоколам для бізнес-пристроїв, які впроваджуються, оскільки віддалена робота стає нормою – тому зниження заражень у корпораціях не відображає реальних масштабів заражень.

Дослідження Malwarebytes вказало на HackTool як на найпопулярніший приклад шкідливого ПЗ. Програма була виявлена на понад 18 мільйонах пристроїв у 2020 році проти 7,4 мільйона в 2019 році, що є колосальним стрибком.

malware survey

Однак найпоширенішим видом шкідливого програмного забезпечення було рекламне програмне забезпечення, яке становило 32% або 35,5 мільйона випадків зловмисного програмного забезпечення Windows у 2020 році. Наступними на черзі були трояни, виявлені в 27% або на 29,9 мільйона пристроїв.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Signal чи Telegram: який додаток кращий для чату?

Топ-7 альтернативних месенджерів на заміну WhatsApp

Як перевірити швидкість з’єднання на Вашому комп’ютері? ІНСТРУКЦІЯ

Обережно, фальшивка! Популярні схеми шахрайства з вакциною від COVID-19

Як перейти на приватну пошукову систему DuckDuckGo? – ІНСТРУКЦІЯ

Як позбутися WhatsApp на Android та iOS? – ІНСТРУКЦІЯ

Як анонімно користуватися Signal або Telegram? ПОРАДИ

Нагадаємо, сінгапурська технологічна компанія Smart Media4U Technology заявила про виправлення уразливостей у додатку SHAREit, які могли дозволити зловмисникам віддалено виконувати довільний код на пристроях користувачів. Помилки безпеки впливають на додаток компанії SHAREit для Android, додаток, який завантажили понад 1 мільярд разів.

Дослідники з компанії Red Canary знайшли нову шкідливу програму, розроблену для атак на комп’ютери Apple MacВін отримав назву Silver Sparrow і вже встиг заразити приблизно 30 тис. пристроїв у 153 країнах світу, включаючи США, Великобританію, Канаду, Францію і Німеччину.

Також фахівці у галузі кібербезпеки виявили новий метод атаки, що дозволяє зловмисникам “обдурити” термінал для оплати (POS-термінал) і змусити його думати, що безконтактна картка Mastercard насправді є картою Visa.

Як стало відомо, минулими вихідними стався витік діалогів деяких користувачів Clubhouse. Компанія запевнила, що заблокувала хакера і вживає додаткових заходів безпеки, але розраховувати на приватність і захищеність розмов в соцмережі не варто, попередили експерти.

До речі, нещодавно виявлена ​​фішингова кампанія відзначилася цікавим підходом до крадіжки облікових даних жертви: зловмисники використовують API популярного месенджера Telegram для створення шкідливих доменів.

 

Поділитися
Exit mobile version