Кількість кібератак з використанням програм-вимагачів зростає

4 хв. читання
Cyber
Computer security and hacking concept. Ransomware virus has encrypted data in laptop. Hacker is offering key to unlock encrypted data for money.

Кількість підприємств, які постраждали від кібератак з використанням програм-вимагачів, швидко зростає, оскільки злочинні угрупування вдосконалюють свою тактику та придумують більш досконалі інструменти, зазначають нові дослідження.

У звіті експертів з кібербезпеки Digital Shadows було встановлено, що у ІІ кварталі 2021 р. було на 47% більше скомпрометованих підприємств порівняно з першими трьома місяцями року. Про це пише Techradar.

За останні роки кібератаки за допомогою шкідників-вимагачів суттєво еволюціонували і зараз стали атаками  “подвійного вимагання”. Тут  злочинці не просто шифрують дані і вимагають викуп за ключ розшифровки – вони також витягують конфіденційні дані з компанії і погрожують опублікувати  їх  у Даркнеті, або безкоштовно, або на продаж, якщо їм не заплатять викуп.

Зростання кількості об’єктів атак відбувається  швидкими темпами – з переліку 2600 жертв 740  були атаковані вперше  у другому кварталі року. Далі у звіті зазначається, що ландшафт загроз швидко змінюється. У той час як деякі з найбільш популярних, старих операторів, такі як Avaddon, Babuk Locker, DarkSide та Astro Locker, припинили свою діяльність протягом цього кварталу, з’явилися абсолютно нові групи. Серед них – Vice Society, Hive, Prometheus, LV Ransomware, Xing і Grief – усі вони мають власні сайти з витоками у Dark Web.

У звіті проаналізували інформацію з 31 веб-сайту з витоками даних у Dark Web і виявили, що в більшості випадків оператори шкідників-вимагачів націлюються на компанії з сектору промислових товарів та послуг, за ними йдуть поставки сировини, роздрібна торгівля, високі технології та охорона здоров’я. Роздрібна торгівля була особливо популярною в якості цільової галузі у ІІ кварталі, коли кількість атак зросла на 183% між двома кварталами. Conti, Avaddon, PYSA та REvil були чотирма найпопулярнішими варіантами.

“Це вже другий квартал поспіль, і ми бачимо, що Conti є найактивнішою з точки зору жертв.  Conti, яка, як вважається, пов’язана з вимагачем Ryuk, послідовно і безжально орієнтується на організації у найважливіших секторах, включаючи аварійні служби”, – йдеться у звіті.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

FaceTime для Windows: як користуватися – ІНСТРУКЦІЯ

Чому перевірка готовності Вашого ПК до Windows 11 видає неможливість встановлення?

Як безпечно користування соціальними мережами? ПОРАДИ

В Україні поширюється онлайн-грумінг: як захистити Ваших дітей? ПОРАДИ

Що можуть Google та Apple віддалено зробити з Вашим смартфоном?

Як “скинути” рекламний ідентифікатор на Android? ІНСТРУКЦІЯ

До речі, Google видалила з Play Store дев’ять Android-додатків, в цілому завантажених 5,8 млн разів, що, як виявилося, викрадали облікові дані користувачів для авторизації в Facebook.

Щоб виявити, які пристрої “розумного” будинку атакують найбільше, експерти налаштували і підключили до Інтернету уявний “розумний” будинок, що містив різні пристрої – від смарт-телевізорів і термостатів до камер відеоспостереження, принтерів і “розумних” чайників.

Винахідник інтернету сер Тім Бернерс-Лі продав на аукціоні Sotheby’s оригінальний код, за допомогою якого він колись створив Інтернет.

Окрім цього, компанія Apple 30 червня відкрила офіційний офіс в Україні – компанія планує самостійно ввозити техніку в Україну та контролювати магазини офіційних дилерів, які надають послуги компанії в Україні.

Поділитися
Exit mobile version