Windows 10 21Н1: що буде в “великому” оновленні?

7 хв. читання
windows10HHello

Після шести років роботи моделі “Програмне забезпечення як послуга” у випадку з Windows 10 єдиний урок, який вивчили системні адміністратори та прості користувачі, – це те, що  надто приємно користуватися правилами оновлення Microsoft.

Кожні півроку все змінюється – прикладом може бути незабаром випущена версія 21H1, від якої очікували. що вона буде сповнена нових можливостей, слідуючи прикладам, які Microsoft встановила своїми випусками H1 у 2019 та 2020 роках.  Але, як пише  ZDNet,  це не так –   версія 21H1 не має принципово нових можливостей.

Натомість це може бути схоже за розмірами та наслідками на випуск 20H2 з кінця минулого року. Корпорація Microsoft заявляє, що версія 21H1 складається з “розширеного набору функцій…, що постачаються з технологією обслуговування, подібною до тієї, що використовується для щомісячного процесу оновлення,  як було поставлено  попередню версію 20H2”.

Якщо Ви вже використовуєте версію 2004 або 20H2, ця версія буде встановлена ​​як невелике оновлення, яке називається пакетом активації. На встановлення всього цього знадобиться дві-три хвилини –  достатньо для збільшення основного номера збірки з 19041 (версія 2004) або 19042 (версія 20H2) до 19043. Щоб перевірити поточну версію на своєму ПК, перейдіть до Налаштування> Система> Про програму та перегляньте заголовок Технічні характеристики Windows.

На ПК з версією 1909 або ранішою можна очікувати набагато довшого часу встановлення, яке поставляється з повним оновленням функцій.

Що стосується “набору функцій” – це черговий спосіб сказати, що кілька нових функцій цього оновлення досить невизначені.  Скільки комп’ютерів з Windows 10, наприклад, мають як внутрішню, так і зовнішню інфрачервону камеру, що використовуються для біометричної аутентифікації Windows Hello, і у скількох випадках потрібен спосіб повідомити системі, яку камеру використовувати? Не багато взагалі. (Для протоколу це звучить як конкретний запит корпоративного клієнта, який сплачує достатню кількість щорічної плати за ліцензування, щоб обґрунтувати спеціальний запит функції). У будь-якому випадку, результат полягає в тому, що це надзвичайно незначне оновлення, яке дає адміністраторам можливість десь використати якусь функцію, доки наступне оновлення функції не вийде через півроку.

Версія 21H1 для Windows 10 буде випущена у стандартний ти для піврічного оновлення функцій: тепер вона доступна для всіх у бета-каналі програми Windows Insider. Якщо припустити, що ніяких суттєвих проблем не виникає, наступною зупинкою є канал попереднього перегляду випуску, після чого він отримує загальнодоступний випуск і починає повільний випуск через Центр оновлення Windows. Кожне з останніх трьох оновлень H1 було офіційно випущено в травні – це місяць, на якому слід зосередитися. коли треба оновлювати системи на підприємствах.   Після цього офіційного публічного випуску Microsoft почне пропонувати версію 21Н1 як додаткове оновлення. Ви можете встановити це оновлення, коли воно з’явиться в Центрі оновлення Windows, або проігнорувати його та продовжити займатися своїми справами. якщо, звичайно, Ваша версія Windows 10 не наближається до закінчення терміну підтримки, в цьому випадку Microsoft може надіслати оновлення функцій версії 21H1 на ваш ПК як обов’язкове оновлення.

Якщо у Вас встановлені ОС Windows 10 Home, Pro, Pro Education або Pro for Workstations,  то у випадку усіх версій до 1909,  термін гарантійної підтримки у них вже закінчився, а версія 1909 досягне цієї межі 11 травня 2021 року. Якщо Ви маєте будь-яку з цих версій, у Ваших інтересах – перейти на нову версію якомога швидше, поки у Вас ще є вибір.

Пристрої, на яких запущено Windows 10 Enterprise або Education, технічно все ще перебувають у вікні підтримки версій 1803 та 1809, але ледве. Кінцевою датою цих версій також є 11 травня 2021 року. Однак версія Windows 10 Enterprise 1909, є в розширеному календарі підтримки Microsoft, що означає, що адміністратори мережі можуть  паузи ще на один рік, до 10 травня 2022 року.

Для власників ПК з ОС Windows, що працюють у секторі домогосподарств та малого бізнесу (SOHO),  версія 21H1 є досить привабливим оновленням, хоча ті, хто все ще працює з версією 2004, мають вирішити цю проблему до кінця року –  підтримка цієї версії закінчується 14 грудня 2021 року.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Signal чи Telegram: який додаток кращий для чату?

Топ-7 альтернативних месенджерів на заміну WhatsApp

Як перевірити швидкість з’єднання на Вашому комп’ютері? ІНСТРУКЦІЯ

Обережно, фальшивка! Популярні схеми шахрайства з вакциною від COVID-19

Як перейти на приватну пошукову систему DuckDuckGo? – ІНСТРУКЦІЯ

Як позбутися WhatsApp на Android та iOS? – ІНСТРУКЦІЯ

Як анонімно користуватися Signal або Telegram? ПОРАДИ

Нагадаємо, сінгапурська технологічна компанія Smart Media4U Technology заявила про виправлення уразливостей у додатку SHAREit, які могли дозволити зловмисникам віддалено виконувати довільний код на пристроях користувачів. Помилки безпеки впливають на додаток компанії SHAREit для Android, додаток, який завантажили понад 1 мільярд разів.

Дослідники з компанії Red Canary знайшли нову шкідливу програму, розроблену для атак на комп’ютери Apple MacВін отримав назву Silver Sparrow і вже встиг заразити приблизно 30 тис. пристроїв у 153 країнах світу, включаючи США, Великобританію, Канаду, Францію і Німеччину.

Також фахівці у галузі кібербезпеки виявили новий метод атаки, що дозволяє зловмисникам “обдурити” термінал для оплати (POS-термінал) і змусити його думати, що безконтактна картка Mastercard насправді є картою Visa.

Як стало відомо, минулими вихідними стався витік діалогів деяких користувачів Clubhouse. Компанія запевнила, що заблокувала хакера і вживає додаткових заходів безпеки, але розраховувати на приватність і захищеність розмов в соцмережі не варто, попередили експерти.

До речі, нещодавно виявлена ​​фішингова кампанія відзначилася цікавим підходом до крадіжки облікових даних жертви: зловмисники використовують API популярного месенджера Telegram для створення шкідливих доменів.

Поділитися
Exit mobile version