Лідери ІТ-ринку розпочали боротьбу з “глибокими фейками”

5 хв. читання

Facebook, Microsoft Back Contest оголосили конкурс, на якому треба буде запропонувати методи, що дозволять розпізнавати “глибокі фейки”.

Коли творці фільму 1994 року “Форест Гамп” вставили Тома Хенкса в старий фільм, щоб зробити вигляд, що актор потискав руку Річарду Ніксону, їхня ручна робота вважалася передовою. Зараз усе простіше. Наприклад, популярний китайський додаток Zao дозволяє користувачам легко вставляти обличчя у фільми та телевізійні кліпи.

Ці різновиди відео, які створені штучним інтелектом, відомі як “глибокі фейки”, викликають занепокоєння. Уявіть обличчя політиків, активістів чи журналістів, накладених, скажімо, на порно відео. Або подумайте, як хуліган міг використати технологію, щоб мучити однокласників.

На сьогоднішній день такі відомості, як зникаючі риси обличчя або “звукові глюки”, роблять глибокі фейки порівняно легко помітними. Але технологія постійно вдосконалюється. CTO Facebook Майка Шрефера хвилює, що фахівці з штучного інтелекту витрачають занадто багато часу на вдосконалення флеш-фейків і недостатньо часу на пошук способів їх виявлення.

Одним з великих викликів для дослідників поглиблених фейків є те, що, як і у всіх роботах зі штучним інтелектом (ШІ), дослідникам потрібні численні приклади глибоких фейків для того, щоб “навчити” систему відстежувати змінені відео. Техдиректор Facebook каже, що відносно легко помітити глибоку фальшивку, коли система виявлення вже “побачила” оригінальне відео. Наприклад, якщо система вже знайома з оригінальним кліпом чи фільмом, то вона може сказати, що щось змінилося. Але якщо хтось записує оригінальне відео та потім змінює його, системі ШІ набагато складніше помітити підробку.

fake

Шрефер каже, що Facebook вже реалізує всі методи виявлення, про які він знає, але сподівається, що стороння допомога дасть можливість виявити нові способи ідентифікування глибоких фейків. Ідея полягає не у створенні системи, яка б назавжди зупиняла можливості переформатувати відео, а в пошуку способів зробити її важчою і дорожчою.

Facebook, Microsoft, коаліція “Партнерство на ШІ” та вчені з семи університетів розпочали конкурс для заохочення кращих способів виявлення глибоких фейків. Організатори Deepfake Detection Challenge не вказали призи. Конкурс триватиме з кінця 2019 року до весни 2020 року, пише Wired.

Учасникам буде надано доступ до колекції відеороликів, які Facebook планує випустити до грудня. Вони демонструватимуть професійних акторів, які погодились на використання їхніх облич у глибоких фейках, але Шрефер каже, що відео в наборі даних максимально нагадують справжні відео у Facebook.

До речі, браузер Google Chrome – швидкий, зручний та функціональний. За це його люблять, не зважаючи навіть на серйозні недоліки – такі, як найвища витрата пам’яті та процесора. З цієї статті Ви дізнаєтесь, як з цим боротися.

Нагадаємо, дослідники з SEC Consult виявили низку уразливостей в різних пристроях великого виробника мережевого устаткування Zyxel.

Також мільярди користувачів Android-пристроїв знаходяться під загрозою кібератак. За допомогою лише одного  SMS-повідомлення зловмисник може обманом змусити користувача змінити критично важливі мережеві налаштування пристрою і викрадати його дані.

Стало відомо, Huawei готова надати іншим державам доступ до своїх вихідних кодів, для того щоб вони могли особисто переконатися у відсутності в них будь-яких бекдорів. Про це у вівторок, 3 вересня, заявив старший віце-президент компанії Джон Саффолк (John Suffolk) журналістам інформагентства Kyodo News.

Окрім цього, Apple визнала конструктивний недолік у деяких моделях Apple Watch, що може призвести до розтріскування екрана, і запустила програму заміни для постраждалих користувачів. Apple або уповноважені постачальники послуг безкоштовно замінять екран на відповідних моделях.

Twitter на невизначений термін відключила функцію Tweet via SMS, що дозволяє робити публікації в соціальній мережі через SMS-повідомлення. Причиною цього рішення став той факт, що кіберзлочинці скористалися Tweet via SMS для публікацій від імені як мінімум двох ключових фігур в Twitter.

Зверніть увагу, Ви можете повторно завантажувати будь-які додатки, які Ви купували або завантажували на свій iPhone або iPad раніше, Ви також можете завантажувати будь-які додатки, які придбали члени сім’ї, якщо Ви використовуєте функцію сімейного обміну від Apple.

Google випустила оновлення безпеки для своєї мобільної ОС Android, але не додала до нього патч як мінімум для однієї уразливості, що дозволяє підвищити привілеї до рівня ядра.

Cybercalm писав про те, як на смартфоні Аndroid можна записати розмову. Варто зауважимо, що вбудований функціонал із звукозапису бесіди присутній не у всіх версіях операційної системи. Як записувати розмови на останніх версіях Android, читайте у статті.

Поділитися
Exit mobile version