Mozilla звинувачує Chrome в стеженні за користувачами

4 хв. читання
Chrome

Представники в Mozilla звернули увагу на нову функцію Idle Detection API, яка, на думку компанії, може поставити під удар користувачів браузера Google.

Відбувся офіційний реліз браузера Google Chrome 94. У ньому реалізована низка нових корисних можливостей, однак з’явилися деякі функції, до яких варто поставитися скептично.

Згідно із заявою Mozilla, в Crome 94 присутня функція Idle Detection API, що дозволяє спостерігати за користувачами. Ця функція може відстежувати, як довго і яким чином взаємодіє користувач із поточною сторінкою браузера.

Це куди більш глибока проблема, ніж може здатися спочатку, впевнені в Mozilla. Браузер буде не тільки знати в подробицях, як користувач взаємодіє з сайтами, але і зможе складати картину активності.

На думку розробників Firefox, ця функція створює можливість для стеження.

Провідний спеціаліст із веб-стандартів Mozilla Тантек Челік прокоментував це GitHub:

“Як зазначено в цей час, я вважаю Idle Detection API занадто привабливою можливістю для веб-сайтів, мотивованих капіталізмом спостереження, проникати у будь-який аспект фізичної конфіденційності користувача, вести довгострокові записи фізичного поведінки користувача, і використовувати це для активних психологічних маніпуляцій…

Тому я пропоную позначити цей API як шкідливий і заохочувати подальшу інкубацію, можливо, переглянути більш прості і менш інвазивні альтернативні підходи для вирішення мотивуючих варіантів використання”.

Однак, варто зазначити, що API можна відключити так само, як запити браузера для сервісів геолокації або камери. В такому випадку Chrome буде постійно запитувати дозволи на використання Вашої активності на сторінці.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як стерти свій пристрій Android і скинути його до заводських налаштувань. ІНСТРУКЦІЯ

Як встановити Windows 10 з USB-накопичувача? ІНСТРУКЦІЯ

Топ найкращих хаків реєстру для Windows 10. ПОРАДИ

Як подбати про безпеку смартфона Вашої дитини? ІНСТРУКЦІЯ

Як підготувати комп’ютер, планшет або телефон перед його продажем? ПОРАДИ

Небезпечний WhatsApp: шахрайства, загрози і ризики безпеки в месенджері

PDF-файли зручні для розповсюдження документів, тому що вони однаково виглядають у всіх операційних системах та текстових редакторах, а також – коли документ треба роздрукувати. Як правило, Ви створюєте документи за допомогою іншого додатка, а потім конвертуєте їх у PDF.  Як конвертувати документ Microsoft Word у формат PDF? Про це читайте у статті.

До речі, ви вже можете дізнатись, як заархівувати та розпакувати файли у Windows 11. У новій ОС формат ZIP-файлу стискає дані та зменшує їх кількість, що прискорює передачу файлів та економить місце на диску. Ви також можете використовувати стиснення ZIP для об’єднання декількох файлів в один компактний пакет. Ось як заархівувати та розпакувати файли у Windows 11.

Зверніть увагу, під час пандемії більшість заходів була скасована або перенесена на онлайн-платформи. Через це досить популярними стали трансляції в Інтернеті, а разом з ними з’явились й нові ризики для безпеки особистих даних. У зв’язку з цим спеціалісти підготували поради, які допоможуть захистити Вас та Ваші пристрої під час відвідування стрімінгових сервісів.

Деякі смартфони відходять від відбитків пальців і використовують розпізнавання обличчя як  більш надійний засіб забезпечення біометричної безпеки. Якщо у Вас є телефон Samsung Galaxy, Ви, ймовірно, можете використовувати як відбитки пальців, так і розпізнавання обличчя, щоб увійти у телефон.

Поділитися
Exit mobile version