На Aliexpress та Amazon продають підроблені процесори Intel

4 хв. читання

На китайському ринку циркулює велика кількість підроблених процесорів Intel, йдеться у звіті інформаційного інтернет-журналу HKEPC, заснованого в Гонконзі. Такі підробки потрапили до багатьох магазинів у материковому Китаї, і, якщо люди помічають підробку та повертають її, продавці намагаються передати чипи на офіційну програму обміну товарів від Intel, пише Tom`s Hardware.

Серед методів, які повідомляються, є заміна  кришок старих процесорів кришками від нових моделей, що мають більш потужні характеристики. Однією з популярних моделей є Intel Core i7-7700K, що не викликає подив, враховуючи, що процесори покоління Kaby Lake замість припою між процесорним кристалом  та кришкою має термопасту, що робить його надзвичайно легким для підробки. Завдяки цій тактиці клієнтам можуть продати процесори Pentium та Core 2 Duo по ціні  та під виглядом i7.

Повідомлялося про інші фальшиві мікросхеми, що час від часу спливали  на AliExpress та Amazon – деякі люди навіть отримували порожні корпуси від процесорів, у яких взагалі не встановлено кристали. Звісно, що комп’ютери з такими “процесорами” взагалі не працювали. Досі невідомо, яким чином йдуть поставки і який обсяг процесорів у роздрібній торгівлі у тому регіоні є фальсифікатом.

fake cpu

Маніпуляції з підміною процесора були популярні у недобросовісних клієнтів Amazon чи Aliexpress в різних країнах. Вони купували справжній процесор з гарантією, заявляли про дефект або просте бажання повернути товар, але при цьому відправляли в магазин вже підроблений екземпляр. Він надалі виставлявся на продаж без ретельної перевірки, а тому міг дістатися добросовісному покупцеві, який не очікував підступу.

Найбільш поширена схема фальсифікації була розрахована на покупців коробкових версій процесорів. Фірмова упаковка має на увазі наявність оглядового вікна для демонстрації самого процесора. Зловмисники абразивним способом видаляли з кришки оригінального процесора все оригінальне маркування, а потім клеїли на кришку прозору наклейку з маркуванням від більш дорогого процесора, щоб отримати вигоду. Інколи взагалі лазером гравірували маркування – але не всі зловмисники додумувалися до такої імітації  Для основи звичайно обирався процесор початкового рівня, часто –  абсолютно іншого покоління продукції Intel, інколи взагалі непрацездатний екземпляр. Зловмисник наживався на різниці в ціні між отриманим і відправленим назад процесорами.

Не дивно, що Intel відмовляється виконувати запити про заміну таких процесорів від торговельних посередників. Якби Intel приймала такі запити, вона просто надала б злочинцям легке джерело наживи.

У звіті HKEPC не згадуються підробки, які потрапляють на ринок США чи Європи. Але якщо ви хочете бути в безпеці, найкраще придбати процесор. за допомогою авторизованого торгового посередника Intel.

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

На час карантину під час Вашої роботи вдома існує більша загроза бути підданим кіберзламу, ніж би Ви виконували завдання в офісі. Щоб зменшити ризики інфікування шкідливими програмами та підвищити безпеку віддаленого доступу,  дотримуйтесь наступних правил.

Нагадаємо, компанії Apple і Google об’єдналися, щоб створити систему відстеження контактів з хворими коронавірусом на iOS і Android.

Також понад 300 облікових записів Zoom виявили на одному з форумів у Даркнеті, де викладаються та продаються різні особисті дані.

Якщо Ваш смартфон потрапить до чужих рук, уся Ваша конфіденційна інформація може бути використана у зловмисних цілях. Саме тому важливо потурбуватися про безпеку своїх даних задовго до втрати чи викрадення телефону

 

Поділитися
Exit mobile version