Програми-вимагачі стали однією з найпоширеніших кіберзагроз для підприємств

4 хв. читання
Cyber
Computer security and hacking concept. Ransomware virus has encrypted data in laptop. Hacker is offering key to unlock encrypted data for money.

Банки і великі компанії у всьому світі серйозно постраждали від сплеску кібератак з використанням програм-вимагачів. Як відзначили експерти з компанії Trend Micro, в 2021 році кількість даних атак збільшилися на 1318% в порівнянні з минулим роком.

Тільки в цьому році були здійснені великі атаки на комп’ютерні системи паливного гіганта Colonial Pipeline , MSP-провайдера Kaseya і систему охорони здоров’я Ірландії тощо.

У цій кіберзлочинній сфері фахівці відзначили ряд тенденцій:

  • Найбільш привабливими цілями для вимагачів вважаються організації з річним доходом понад $ 100 млн;
  • Брокери початкового доступу перетворилися в усталений кримінальний бізнес і часто шукають співпраці з здирницькі угрупованнями;
  • Оператори здирницького ПЗ тепер часто загрожують витоком конфіденційних даних, вкрадених під час атаки, якщо жертва відмовляється платити викуп;
  • Дослідники виявили, що злочинці почали формувати так звані “картелі”, в яких оператори програм-вимагачів обмінюються інформацією і тактиками.

Протягом перших шести місяців 2021 року було зафіксовано 7,3 млн кібератак, пов’язаних з програмами-вимагачами, більшість з яких були варіантами WannaCry і Locky.

Зловмисники також широко використовують інструменти тестування на проникнення з відкритим вихідним кодом і легітимні рішення. Інструменти Cobalt Strike, PsExec, Mimikatz і Process Hacker присутні в арсеналах угруповань Clop, Conti, Maze і Sodinokibi.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як стерти свій пристрій Android і скинути його до заводських налаштувань. ІНСТРУКЦІЯ

Як встановити Windows 10 з USB-накопичувача? ІНСТРУКЦІЯ

Топ найкращих хаків реєстру для Windows 10. ПОРАДИ

Як подбати про безпеку смартфона Вашої дитини? ІНСТРУКЦІЯ

Як підготувати комп’ютер, планшет або телефон перед його продажем? ПОРАДИ

Небезпечний WhatsApp: шахрайства, загрози і ризики безпеки в месенджері

PDF-файли зручні для розповсюдження документів, тому що вони однаково виглядають у всіх операційних системах та текстових редакторах, а також – коли документ треба роздрукувати. Як правило, Ви створюєте документи за допомогою іншого додатка, а потім конвертуєте їх у PDF.  Як конвертувати документ Microsoft Word у формат PDF? Про це читайте у статті.

До речі, ви вже можете дізнатись, як заархівувати та розпакувати файли у Windows 11. У новій ОС формат ZIP-файлу стискає дані та зменшує їх кількість, що прискорює передачу файлів та економить місце на диску. Ви також можете використовувати стиснення ZIP для об’єднання декількох файлів в один компактний пакет. Ось як заархівувати та розпакувати файли у Windows 11.

Зверніть увагу, під час пандемії більшість заходів була скасована або перенесена на онлайн-платформи. Через це досить популярними стали трансляції в Інтернеті, а разом з ними з’явились й нові ризики для безпеки особистих даних. У зв’язку з цим спеціалісти підготували поради, які допоможуть захистити Вас та Ваші пристрої під час відвідування стрімінгових сервісів.

Деякі смартфони відходять від відбитків пальців і використовують розпізнавання обличчя як  більш надійний засіб забезпечення біометричної безпеки. Якщо у Вас є телефон Samsung Galaxy, Ви, ймовірно, можете використовувати як відбитки пальців, так і розпізнавання обличчя, щоб увійти у телефон.

Поділитися
Exit mobile version