Що нового в ядрі Linux 5.14? ОГЛЯД

8 хв. читання

Linux виповнюється 30 років, цій події був приурочений випуск ядра ​​5.14. Він містить широкі можливості для внутрішніх виправлень та відчутних ​​для користувача змін. Давайте розглянемо основні покращення та переваги.

Святкування Дня народження та нове ядро

Linux виповнилося 30 років. Відомий пост Лінуса Торвальдса про створення безкоштовної операційної системи був розміщений 25 серпня 1991 р. Нове ядро ​​Linux було випущено наприкінці серпня 2021 р., що знаменує тридцяту річницю.

Цей випуск ядра містить різноманітну колекцію поліпшень та змін, поєднуючи звичайні виправлення помилок та покращення продуктивності з функціями, які забезпечують деякі досить специфічні варіанти використання, такі як краща підтримка певних типів обладнання та гаряче відключення певних відеокарт.

Підтримка більшої кількості апаратних платформ сприяє поширенню Linux, а цей випуск містить багато корисного для всіх.

Одна зі змін, про яку Ви, можливо, вже чули, – це не нове доповнення, а те, що було вилучено.

Кілька десятків тисяч рядків застарілого коду були видалені з ядра, а разом з ним і підтримка  застарілого  інтерфейсу жорсткого диска з інтегрованою електронікою (IDE).

Отже, підтримка апаратного інтерфейсу, що датується кінцем 1980-х років, була припинена, але що нового в цьому випуску для тут і зараз?

linux penguin security 100694867 large

Покращена інтеграція функцій ноутбуків

Ноутбуки деяких виробників отримають переваги від спеціальних функцій ядра 5.14. Деякі з них помітні для звичайного користувача, а деякі – за кадром. Користувачі ноутбуків Lenovo Think Pad тепер можуть змінювати налаштування BIOS всередині Linux.

Це базується на ініціативі, яку очолила компанія Dell, вона також внесла драйвер, який дозволяє відключити веб-камери та мікрофони, імітуючи дію вимикача або спеціальної комбінації клавіш від виробника, яка робить те саме.

Покращена підтримка процесорів

Гібридна архітектура процесорів Alder Lake P та Ander Lake M від корпорації Intel отримали розширену підтримку. Ці процесори являють собою поєднання високопродуктивних ядер “Golden Cove” та високоефективних “Gracemont”. Не залишилась поза увагою додана підтримка графічного процесора AMD Yellow Carp та Beige Goby.

Напевно, найважливішими удосконаленнями ядра які пов’язаними з процесором, є memfd_secret поліпшення планування ядра. Це частина поточної ініціативи проти попередніх  уразливостей Intel Spectre та Meitdown. Вони були виявлені у 2018 році, і з тих пір триває робота з подолання цих серйозних вад безпеки.

Ця memfd_secret функція дозволяє програмам виділяти та огороджувати пам’ять, до якої навіть ядро ​​не має доступу. Це дає додаткам безпечне місце для зберігання секретів, таких як ключі шифрування та облікові дані для автентифікації.

Основні методи планування дозволяють ядру ефективніше використовувати гіперпоточність. Тепер воно може визначати, що процеси з високим та низьким рівнем довіри не працюють на одному ядрі одночасно. Попередні методи боротьби з Spectre та Meltdown полягали у відключенні гіперпоточності. Очевидно, що ми бачимо реальні виправлення.

Архітектура  RISC-V отримує розширену підтримку у вигляді покращеного доступу до деяких основних функцій ядра, включаючи так звані великі сторінки. Це функція ядра, яка покращує продуктивність, максимально ефективно використовує можливості відображення пам’яті процесора. Вона підкріплена оптимізованими процедурами для переміщення даних вперед-назад між простором ядра в простір користувача.

Покращення USB4

Програми USB4 ядра були вдосконалені. Затримка його аудіо драйверів була зменшена, а поліпшення та виправлення помилок були додані до багатьох інших драйверів, пов’язаних з USB. Оновлено та збільшено підтримку USB4 у ядрі Thunderbolt.

Підтримка гарячої заміни AMD Radeon

Хочете вийняти відоекарту AMD Radeon із комп’ютера під час її роботи? Теоретично, з ядром 5.14 тепер Ви можете це зробити, і не викликати панічної реакції ядра у відповідь на Ваші дії.

Можливо, ця функція виглядає малопотрібною, але графічні процесори AMD Radeon підтримують цю функцію, тому ядро ​​тепер її теж підтримує.

Підтримка інших платформ

Покращено підтримку платформ поза стандартним форм-фактором ПК. Raspberry Pi 400 являє собою комп’ютер інтегрований в клавіатуру. На основі моделі 4 популярного одноплатного комп’ютера Raspberry Pi (SBC), який дуже подобається аматорам, виробникам та викладачам, він упаковує дуже доступний комп’ютер у корпус менший за стандартну клавіатуру. Однак нестандартне обладнання вимагало власного ядра. Підтримка тепер включена у стандартне ядро.
Banana Pi – прямий конкурент Raspberry Pi. Banana Pi Model M тепер отримує пряму підтримку в ядрі.

Системи «на чипі» також привернули увагу. Додавання прямої підтримки системи Qualcomm SM8150 “на чипі” (SoC) покращує взаємодію з користувачами Linux, використовуючи платформу Microsoft Surface Duo, яка базується на цій SoC. SM8150 – це номер деталі для мобільної платформи Snapdragon 855+/860.

Rockchip RK3568 SoC також підтримується ядром 5.14. Цей продукт призначений для використання іншими виробниками у власних продуктах. Цікаво, що він тестується на Quartz64. Це SBC, який розробляється Pine64, людьми, що стоять за Pine Phone на базі Linux.

Щодо смартфонів, то було додано підтримку для смартфонів Sony Xperia 1/1 II  та 5/5II, що полегшує їх використання з такими операційними системами, як Ubuntu Touch.

Коли дистрибутив отримає 5.14?

Постійні дистрибутиви, такі як Arch та Manjaro, вже оновлюються до 5.14. Інші дистрибутиви будуть отримувати оновлення відповідно до власних циклів. Приємно бачити все ширшу та кращу підтримку для інших платформ, окрім стандартних настільних комп’ютерів та серверів. Це приносить користь спільноті Linux у цілому, а не лише користувачам платформ, що не є основними.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як стерти свій пристрій Android і скинути його до заводських налаштувань. ІНСТРУКЦІЯ

Як встановити Windows 10 з USB-накопичувача? ІНСТРУКЦІЯ

Топ найкращих хаків реєстру для Windows 10. ПОРАДИ

Як подбати про безпеку смартфона Вашої дитини? ІНСТРУКЦІЯ

Як підготувати комп’ютер, планшет або телефон перед його продажем? ПОРАДИ

Небезпечний WhatsApp: шахрайства, загрози і ризики безпеки в месенджері

PDF-файли зручні для розповсюдження документів, тому що вони однаково виглядають у всіх операційних системах та текстових редакторах, а також – коли документ треба роздрукувати. Як правило, Ви створюєте документи за допомогою іншого додатка, а потім конвертуєте їх у PDF.  Як конвертувати документ Microsoft Word у формат PDF? Про це читайте у статті.

До речі, ви вже можете дізнатись, як заархівувати та розпакувати файли у Windows 11. У новій ОС формат ZIP-файлу стискає дані та зменшує їх кількість, що прискорює передачу файлів та економить місце на диску. Ви також можете використовувати стиснення ZIP для об’єднання декількох файлів в один компактний пакет. Ось як заархівувати та розпакувати файли у Windows 11.

Зверніть увагу, під час пандемії більшість заходів була скасована або перенесена на онлайн-платформи. Через це досить популярними стали трансляції в Інтернеті, а разом з ними з’явились й нові ризики для безпеки особистих даних. У зв’язку з цим спеціалісти підготували поради, які допоможуть захистити Вас та Ваші пристрої під час відвідування стрімінгових сервісів.

Деякі смартфони відходять від відбитків пальців і використовують розпізнавання обличчя як  більш надійний засіб забезпечення біометричної безпеки. Якщо у Вас є телефон Samsung Galaxy, Ви, ймовірно, можете використовувати як відбитки пальців, так і розпізнавання обличчя, щоб увійти у телефон.

Поділитися
Exit mobile version