Шкідливі додатки з рекламою завантажили понад 10 мільйонів користувачів

3 хв. читання
play store 4

Google видалила 164 Android-додатки з офіційного магазину Play Store, оскільки дослідники повідомили, що софт завалює користувачів агресивними рекламними оголошеннями.

Шкідливі програми використовували порівняно новий підхід – “Out-of-context ads”, який передбачає, що реклама не обмежується одним материнським додатком, а може відображатися у спливаючих вікнах або навіть розвертатися на весь екран, повідомляє ZDNet.

Такий формат рекламних оголошень заборонений правилами Play Store з лютого 2020 року, оскільки, як правильно зазначила Google, така реклама просто не дозволяє користувачам визначити її походження.

Під час першої чистка в офіційному магазині додатків забанили 600 подібних додатків, однак це не зупинило розробників – в Play Store продовжили заливати софт, який використовує “Out-of-context ads”.

Новий набір агресивних рекламних додатків виявили дослідники з компанії White Ops, що спеціалізується на виявленні ботів та запобіганню шахрайства. До слова, ці ж експерти повідомляли про рекламний софт в червні і жовтні 2020 року.

Тепер в White Ops розповіли про нову порцію небажаних програм. З 164 виявлених додатків значна кількість маскується під популярний софт, копіюючи при цьому як функціональність, так і імена.

Загалом шкідливе програмне забезпечення встигли завантажити понад 10 мільйонів користувачів. Повний перелік цих програм White Ops опублікувала в своєму звіті.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як використовувати “Швидкі команди” на Apple Watch? – ІНСТРУКЦІЯ

Як змінити обліковий запис Google за замовчуванням на комп’ютері? – ІНСТРУКЦІЯ

Як використовувати Google Duo для здійснення відеодзвінків? – ІНСТРУКЦІЯ

Як додавати, редагувати або видаляти збережені паролі в Microsoft Edge? – ІНСТРУКЦІЯ

Як швидко очистити всі сповіщення на Mac? ІНСТРУКЦІЯ

Нагадаємо, американське розвідувальне співтовариство офіційно звинувачує російських хакерів у зламі SolarWinds. Підозрюють, що російські хакери, які фінансуються державою, зламали ІТ-компанію SolarWinds, яку вони потім використали як стартовий майданчик для проникнення в кілька урядових відомств США

Також дослідники з безпеки виявили нову родину програм-вимагачів, яка націлилася на корпоративні мережі, та попередили, що професійні кіберзлочинці вже вдарили по декількох організаціях за допомогою схеми шифрування файлів.

Окрім цього, браузер Edge буде постійно звіряти інформацію з базами даних про розсекречені логіни і паролі – користувачі отримуватимуть інформацію у разі виявлення діяльності з боку кібершахраїв. Також власникам пристроїв надаватимуть поради, що дозволяють змінити конфіденційні дані з метою збереження високого рівня безпеки.

За останніми даними, один із найбезпечніших месенджерів Signal набуває популярності як в Україні, так і в США. Навіть Ілон Маск підтримав хвилю популярності і порадив користуватися Signal у себе в Твіттері. У чому його переваги, читайте у статті.

Поділитися
Exit mobile version