Вікіпедії 20 років: історія енциклопедії

9 хв. читання

15 січня 2001 року двоє американських підприємців Джиммі Вейлз та Ларрі Сенгер запустили онлайн-енциклопедію. Назвали її Вікіпедія (Wikipedia). Попри те, що спочатку її багато критикували за неточності, вона стала дуже успішною.

Тепер це 15-й за популярністю сайт в Інтернеті, який працює на 316 мовах, і чия робота підтримується редакторами-волонтерами. А ще Вікіпедія – це 56 мільйонів статей та 1,7 млрд відвідувачів сайту щомісяця.

Історія

Найраніша відома пропозиція створити онлайнову енциклопедію була висловлена Ріком Гейтсом (англ. Rick Gates) в 1993 році, але концепція вільної онлайнової енциклопедії (відмінної від просто відкритого коду чи freemium) була запропонована Річардом Столменом у грудні 2000 року.

Концепція Столмена передбачала, що нема центральної організації, яка контролює редагування. Цим “мультиплеєром” проект дуже відрізнявся від сучасних цифрових енциклопедій, таких як Microsoft Encarta, Британська енциклопедія чи навіть “Нюпедія” (Bomis), яка була прямим попередником Вікіпедії. 2001 року ліцензія “Нюпедії” була змінена на GFDL, і Вейлз та Сенгер запустили Вікіпедію, використавши концепцію та технологію вікі, яку винайшов у 1995 році Ворд Каннінгем. Первинно Вікіпедія мала бути додатком “Нюпедії” (онлайнового енциклопедичного проекту, який редагували тільки експерти), забезпечуючи додаткові заготовки та ідеї для проекту. На практиці Вікіпедія швидко обійшла “Нюпедію”, ставши глобальним проектом на багатьох мовах (до травня 2001 року утворилися розділи Вікіпедії французькою, німецькою, каталонською, шведською та італійською) та надихнувши на створення цілої низки інших онлайнових проектів такого типу. Назва була запропонована Ларрі Сенгером, співзасновником проекту, і утворена із слова “вікі” (з гавайської значить “швидкий”).

Уже в 2003 році розділ англійською налічував 100 тисяч статей.До кінця 2004 року існувало понад 100 мовних розділів, які разом нараховували більше одного мільйона статей. У 2005 році вперше відбулася Вікіманія (Wikimania) — щорічна міжнародна конференція вікіспільноти.

Wikipedia 1

“Вікіпедист року”

Також з 2011 року Джиммі Вейлз присуджує щорічну премію “Вікіпедист року”. Переможець оголошується на Вікіманії. 2014 року ним посмертно став Ігор Костенко, дописувач україномовного розділу, який загинув у ході протистояння на Майдані, один із “Небесної сотні”.

25 серпня 2008 року астрономи з Андрушівської обсерваторії відкрили астероїд, який мав тимчасову назву 2008 QH24. За пропозицією одного із адміністраторів розділу Вікіпедії українською мовою, небесне тіло назвали на честь вільної енциклопедії Вікіпедії. І 27 січня 2013 року астероїд дістав власну назву.

22 жовтня 2014 року в місті Слубіце, Польща, було відкрито пам’ятник на честь творців Вікіпедії. Автором став вірменський скульптор Міхран Акопян.

Зараз це той сайт, до якого всі, від студентів до політиків, і так, журналістів, звертаються за коротким інструктажем із будь-якої теми, хоча навіть Вікіпедія каже, що її не слід використовувати як першоджерело.

“Будь-хто може натиснути на кнопку “Редагувати”, – пояснює Девід Джерард, який з перших днів існування Вікіпедії працював редактором-добровольцем.

“Я сподіваюся, що люди розуміють, що Вікіпедія – це просто спільнота доброзичливих любителів, які роблять все можливе, щоб зробити щось добре”, – каже він.

Але не всі статі можливо редагувати

Жорстока редакторська війна з приводу статті про Буша, коли рядки про контроверсійні моменти, такі як війна в Іраку, друкували і видаляли знову і знову, була одним із факторів, що вплинули на зміну правил Вікіпедії.

Деякі статті “захистили”, тобто запровадили обмеження на редагування, особливо від нових або анонімних користувачів.

Джиммі Вейлз згадує, що один адміністратор-ідеаліст був настільки незадоволений цим, що сказав, що відкриє сторінку Буша і подбає про неї.

“Після восьми годин роботи з нісенітницями він сказав: “Я замикаю її, так краще”.

Пандемія

5 січня 2020 року редактор Вікіпедії, який вказав свою країну як Китай, а поточне місце розташування – як Кембридж, створив сторінку з назвою: Спалах пневмонії в Китаї в 2019-2020 роках.

Назва змінилася, коли вірус назвали Covid-19.

За останній рік сотні редакторів зробили свій внесок в те, що зараз становить невеличку книгу про всі аспекти пандемії.

Інтернет наповнений дезінформацією про вірус, але Девід Джерард каже, що політика Вікіпедії з використання авторитетних джерел медичної інформації підтримує її якість.

“Стандарт – це “дослідження досліджень” – окремі статті зазвичай не приймаються”, – пояснює він.

Але це це не заважає суперечкам між редакторами.

Один коментар в історії змін свідчить: “Це припущення. Прямих доказів того, що це сталося, немає, тому його не слід включати тут”.

Але Джиммі Вейлз каже, що Wiki Project Medicine – спільнота лікарів і вчених, яка сформувалася на зорі існування енциклопедії – допомогла зберегти точність сторінки Covid.

З травня 2020 року у статті також існує легка форма захисту від редагування. Це означає, що Ви маєте бути редактором протягом чотирьох днів і зробити 10 правок в інших статтях, перш ніж вам буде дозволено возитися з нею.

Девід Джерард каже, що обмеження на такий термін – це незвична практика.

“Нам справді не подобається замикати або навіть наполовину замикати статті на тривалий час, але ми будемо це робити, якщо це щось серйозне”, – каже він.

Сторінка Гледіс Вест

Ця сторінка про американську математикиню Гледіс Вест, робота якої мала фундаментальне значення для розвитку навігаційної системи GPS, є однією із понад 1000, створених докторкою Джесс Вейд, фізикинею з Імперського коледжу Лондона.

Джесс брала участь у русі за зміну цього становища, зосередившись на тому, щоб зробити жінок-вчених більш помітними.

“Я редагую Вікіпедію протягом трьох років і щодня пишу біографії жінок та людей з не білим кольором шкіри”, – каже вона.

Сторінка Гледіс Вест була однією з її перших, і з моменту її появи математикиня потрапила до Зали слави Військово-повітряних сил США.

Реслери

Протягом багатьох років сторінка Джорджа Буша була найбільш редагованою, але тепер її обігнала ця (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_WWE_personnel).

Список професійних реслерів WWE за ці роки зазнав понад 53 тисячі правок.

Але хоча цей “спорт” викликає неабияку кількість суперечливих моментів, здається, що його перше місце пов’язане не стільки з суперечками між редакторами, скільки з ентузіазмом його фанатів.

Вони приходять сюди, щоб зареєструвати кожного борця, який колись підіймався на ринг, разом з його менеджерами і всіма іншими людьми, пов’язаними з WWE.

Вікіпедія може бути тим місцем, де Ви намагаєтеся розібратися у квантових обчисленнях або дізнатися, скільки президентів США зазнали імпічменту, але все людське життя зосереджене тут.

Щонайменше, поки редактор не вирішить, що стаття занадто тривіальна для публікації, і не запропонує її видалити.

Вікіпедію можна назвати повністю анархічною систему, де немає керівників, і водночас як складну бюрократію, в якій потрібно навчитися орієнтуватися.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як використовувати “Швидкі команди” на Apple Watch? – ІНСТРУКЦІЯ

Як змінити обліковий запис Google за замовчуванням на комп’ютері? – ІНСТРУКЦІЯ

Як використовувати Google Duo для здійснення відеодзвінків? – ІНСТРУКЦІЯ

Як додавати, редагувати або видаляти збережені паролі в Microsoft Edge? – ІНСТРУКЦІЯ

Як швидко очистити всі сповіщення на Mac? ІНСТРУКЦІЯ

Нагадаємо, американське розвідувальне співтовариство офіційно звинувачує російських хакерів у зламі SolarWinds. Підозрюють, що російські хакери, які фінансуються державою, зламали ІТ-компанію SolarWinds, яку вони потім використали як стартовий майданчик для проникнення в кілька урядових відомств США

Також дослідники з безпеки виявили нову родину програм-вимагачів, яка націлилася на корпоративні мережі, та попередили, що професійні кіберзлочинці вже вдарили по декількох організаціях за допомогою схеми шифрування файлів.

Окрім цього, браузер Edge буде постійно звіряти інформацію з базами даних про розсекречені логіни і паролі – користувачі отримуватимуть інформацію у разі виявлення діяльності з боку кібершахраїв. Також власникам пристроїв надаватимуть поради, що дозволяють змінити конфіденційні дані з метою збереження високого рівня безпеки.

За останніми даними, один із найбезпечніших месенджерів Signal набуває популярності як в Україні, так і в США. Навіть Ілон Маск підтримав хвилю популярності і порадив користуватися Signal у себе в Твіттері. У чому його переваги, читайте у статті.

Поділитися
Exit mobile version