Штучний інтелект використовують для передбачення ударів блискавок

3 хв. читання
Internet User 111

Зараз мало що відомо про те, що саме керує блискавкою, та не існує простої технології передбачення, коли і де блискавка влучить в ціль. Але одна з перспективних розробок на основі штучного інтелекту таки, здається, вже  навчилася передбачати більшість випадків враження блискавками.

В Інженерній школі EPFL дослідники лабораторії електромагнітної сумісності під керівництвом Фархада Рачіді розробили просту і недорогу систему, яка дозволяє передбачити, коли і куди блискавка вдарить протягом найближчих 10-30 хвилин в радіусі до 30 кілометрів. Система використовує поєднання стандартних метеорологічних даних та штучного інтелекту. Дослідження було опубліковано в журналі “Climate and Atmospheric Science”, що є партнером Nature, пише Phys.org.

“Сучасні системи є повільними і дуже складними, і для них потрібні дорогі зовнішні дані, отримані радіолокатором або супутником”, – пояснює доктор філософії Амірхоссейн Мостаябі, автор методики. – У нашому методі використовуються дані, які можна отримати з будь-якої метеостанції. Це означає, що ми можемо охоплювати віддалені регіони, які знаходяться поза радіолокаційним і супутниковим діапазоном і де мережі зв’язку недоступні”.

Більше того, оскільки дані можна отримати легко та в режимі реального часу, прогнози можна робити дуже швидко – і попередження можна надсилати ще до того, як станеться буря. Метод дослідників EPFL використовує алгоритм машинного навчання, який був навчений розпізнавати умови, що призводять до блискавки. Для проведення тренінгу дослідники використовували дані, зібрані за десятирічний період з 12 швейцарських метеостанцій, розташованих як у міських, так і в гірських районах.

Були враховані чотири параметри: атмосферний тиск, температура повітря, відносна вологість і швидкість вітру. Ці параметри співвідносилися із записами із систем виявлення та розміщення блискавки. За допомогою цього методу алгоритм зміг змоделювати умови в атмосфері, за яких виникає блискавка. Після навчання, система зробила прогнози, які виявились правильними у майже 80% випадків. Це перший раз, коли система, заснована на простих метеорологічних даних, змогла передбачити удари блискавки за допомогою обчислень у реальному часі.

До речі, Facebook нарешті представив платіжну систему Facebook Pay – її розглядають як заявку на спрощення як покупок, так і грошових переказів у соціальній мережі.

Зверніть увагу, Google вирішив “присоромити” повільні сайти за допомогою значків. Компанія експериментує з різними варіантами позначень у браузері Chrome для веб-сайтів, які “у загальному випадку працюють повільно”.

Також Міністерство оборони США звинуватило кіберзлочинців, які працюють на уряд Північної Кореї, в кібератаках на фінансовий сектор, в тому числі на мережу SWIFT, з метою збагачення.

Стало відомо, що дохід від кіберзлочинності оцінюється в $ 1,5 трлн, в той час як загальний обсяг ринку кібербезпеки в 2019 році склав $ 136 млрд.

Дослідники безпеки виявили уразливості в декількох популярних Android-телефонах. За словами експертів, проблема зачіпає як мінімум 10 популярних Android-пристроїв, в тому числі Google Pixel 2, Huawei Nexus 6P і Samsung Galaxy S8 Plus.

Поділитися
Exit mobile version