Українського хакера засудили в США до 7 років в’язниці

4 хв. читання
cyberattack 23
Young hacker in data security concept

У листопаді 2020 року громадянин України Андрій Колпаков визнав себе винним у змові з метою здійснення шахрайства з використанням засобів зв’язку та зламу захищених комп’ютерів. У його обов’язки входило управління угрупованням і вербування нових учасників. Звинувачення просило для Колпакова 25 років позбавлення волі і штраф в розмірі $ 500 тис., але суд не задовольнив це прохання.

За даними прокуратури США, FIN7 атакувало сотні американських компаній і викрало у них дані десятків мільйонів банківських карт, завдавши збитків на суму понад $ 1 млрд. Угруповання монетизувало викрадені дані декількома способами, в тому числі продаючи їх на підпільних торгових майданчиках.

На слуханнях справи, що відбулися в четвер, 24 червня, в суді Сіетла, адвокат Колпакова стверджував, що його клієнт аж ніяк не є одним із ватажків FIN7, а просто виявився “загнаним в кут” після того, як випадково став учасником угруповання. За словами самого засудженого, він зовсім не мав наміру вступати в FIN7, а просто подав заявку у відповідь на рекламне оголошення про пошук співробітників. Подаючи заявку, він був упевнений, що йому пропонується легальна робота в компанії Combi Security. За свою роботу чоловік отримав всього $ 75 тис. цього цілком достатньо для того, щоб забезпечити себе і сім’ю, але доходи кіберзлочинців зазвичай набагато вище.

Після зачитання вироку Колпаков вибачився за свою роботу для FIN7 і попросив вибачення у жертв угруповання, запевнивши їх, що досить настраждався, перебуваючи в попередньому ув’язненні під час пандемії, та ще й в чужій країні.

За даними прокуратури, FIN7 видавала себе за компанію Combi Security з метою вербування хакерів, а також для надання своїм працівникам правдоподібного прикриття – для всього світу вони були експертами і не мали ніякого відношення до глобальної хакерської схеми. Як заявив обвинувач, Колпакову, не могло бути невідомо, що Combi Security – всього лише прикриття незаконної діяльності.

Як встановило слідство, як мінімум з квітня 2016 року по червень 2018 року Колпаков виконував функції “висококласного хакера”, тестував мережі жертв в пошуках PoS-терміналів і даних платіжних карт. Слідство зв’язало Колпакова безпосередньо з атакою на велику американську мережу ресторанів Jason’s Deli.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як перенести Ваші контакти з iOS на Android за допомогою iCloud, Gmail або Google Drive? ІНСТРУКЦІЯ

Як вибрати найкращий iPad 2021? ПОРАДИ

Як віддалено вийти з Gmail на загубленому пристрої? ІНСТРУКЦІЯ

Майнінг криптовалют: що таке Taproot та який захист у Bitcoin

Дослідження на основі відкритих джерел: де та як використовується? ІНСТРУКЦІЯ

До речі, Wi-Fi зі специфічною назвою мережі виводить з ладу iPhone. Як виявилося, якщо підключитися до бездротової мережі з символьною назвою, то модуль зависає, при цьому потім його можна включити. Проблема стосується всіх моделей iPhone, в тому числі найновіших. Збій можна перемогти тільки за допомогою повного скидання налаштувань.

Також у продуктах Microsoft в 2020 році виявлено 1268 уразливостей, що є рекордним числом. У період з 2016 по 2020 рік кількість уразливостей в рішеннях американської компанії збільшилася на 181%.

Microsoft оновлює OneDrive в Інтернеті та Android основними функціями редагування фотографій. Серед функцій редагування, які зараз підтримує OneDrive, Ви можете обрізати, обертати та вносити коригування світла та кольору у фотографії. Microsoft також пропонує кілька інших функцій для версії програми OneDrive для Android. Тепер Ви можете передавати фотографії на пристрій із підтримкою Chromecast і дозволяти іншим спостерігати, як Ви гортаєте їх у прямому ефірі.

Окрім цього, в Україні заблокували мережу сall-центрів РФ, які збирали особисті дані українців. Організатори залучали до роботи до 150 операторів, які працювали у дві зміни.

Поділитися
Exit mobile version