Як малює штучний інтелект

5 хв. читання
3d rendering android robot with industrial network

Точно можна сказати, що картину Далі “Сон, викликаний польотом бджоли навколо граната, за секунду до пробудження” він не намалює. А ось якщо в нейронну мережу DALL·E закласти текстові описи найрізноманітніших предметів і дати завдання перетворити їх на художні образи, то щось оригінальне може вийти.

Чи зможе система штучного інтелекту DALL·E, названа на честь великого сюрреаліста Сальвадора Далі та робота ВОЛЛ-І з мультика Pixar, намалювати шедевр, якщо їй викласти сюжет своїх сновидінь?

Система може намалювати крісло в формі авокадо або редьку в балетній пачці, що вигулює собачку. Про це пише ВВС.

DALL E 1

Цей результат порадував творців DALL·E, каліфорнійську компанію Creator OpenAI, яка провела подібний експеримент на основі алгоритму обробки мовних символів GPT-3, навчивши ШІ генерувати тексти, вірші і статті, але без малюнків.

Новий експеримент з антропоморфними зображеннями вразив експертів, що працюють у сфері штучного інтелекту, оскільки показав, що DALL·E здатний інтерпретувати і поєднувати різнорідні поняття, наприклад, авокадо і крісло, спираючись на базу даних з 12 млрд малюнків з їхніми описами.

У своєму блозі фахівці компанії OpenAI зізнаються, що успіх кінцевого продукту залежить від того, як саме буде сформульовано опис, закладений до нейромережі.

“Мірою ознайомлення з великою кількістю об’єктів DALL·E починає плутатися в тому, який колір притаманний тому чи іншому предмету, і результативність різко знижується”, – пишуть вчені.

Водночас фахівці OpenAI демонструють здатність DALL·E представляти заданий об’єкт в різних варіаціях – залежно від того, на якій поверхні він малюється.

Для цієї серії зображень DALL·E отримав наступний запит: “вітражне вікно” і “синя полуниця”.

DALL·E по-різному зобразив синю полуницю на фресці, банці газованої води і на горнятку, виходячи з притаманних кожній поверхні заокруглень та інших особливостей.

“Для вітража або неонової вивіски ШІ повинен змінити зовнішній вигляд мальованого об’єкта в порівнянні з тим, як він зазвичай виглядає”, – відзначають фахівці.

Творці цієї нейромережі акцентують значний та всеосяжний вплив, який можуть чинити на суспільство системи штучного інтелекту, такі як DALL·E.

Спроби поєднати равлика і губну гармошку виявилися не дуже успішними.

Спеціаліст Google з технологій глибокого навчання Франсуа Шолль написав у Twitter, що роботи DALL·E круті.

Однак інший експерт у цій сфері, професор з американського Технологічного інституту Джорджії Марк Рідл зазначив, що звичайний запит у Google на кшталт “тварини буріто” або “редька з мультика” може видати такі ж картинки.

А це означає, що DALL·E просто скопіював, а не сам придумав свої роботи.

Однак в інтерв’ю ВВС він зізнався, що був вражений досягненнями DALL·E.

“Здатність використовувати загальні поняття по-новому – це важлива складова креативності та інтелектуальних здібностей в цілому”, – зазначив він.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як використовувати “Швидкі команди” на Apple Watch? – ІНСТРУКЦІЯ

Як змінити обліковий запис Google за замовчуванням на комп’ютері? – ІНСТРУКЦІЯ

Як використовувати Google Duo для здійснення відеодзвінків? – ІНСТРУКЦІЯ

Як додавати, редагувати або видаляти збережені паролі в Microsoft Edge? – ІНСТРУКЦІЯ

Як швидко очистити всі сповіщення на Mac? ІНСТРУКЦІЯ

Нагадаємо, американське розвідувальне співтовариство офіційно звинувачує російських хакерів у зламі SolarWinds. Підозрюють, що російські хакери, які фінансуються державою, зламали ІТ-компанію SolarWinds, яку вони потім використали як стартовий майданчик для проникнення в кілька урядових відомств США

Також дослідники з безпеки виявили нову родину програм-вимагачів, яка націлилася на корпоративні мережі, та попередили, що професійні кіберзлочинці вже вдарили по декількох організаціях за допомогою схеми шифрування файлів.

Окрім цього, браузер Edge буде постійно звіряти інформацію з базами даних про розсекречені логіни і паролі – користувачі отримуватимуть інформацію у разі виявлення діяльності з боку кібершахраїв. Також власникам пристроїв надаватимуть поради, що дозволяють змінити конфіденційні дані з метою збереження високого рівня безпеки.

За останніми даними, один із найбезпечніших месенджерів Signal набуває популярності як в Україні, так і в США. Навіть Ілон Маск підтримав хвилю популярності і порадив користуватися Signal у себе в Твіттері. У чому його переваги, читайте у статті.

Поділитися
Exit mobile version