Дослідники створили “емпатичного” робота

4 хв. читання
AI robot 2

Роботам потрібно пройти довгий шлях для того, щоб  імітувати весь спектр людських емоцій, але дослідники з лабораторії Creative Machines Columbia Engineering зробили перший крок до цієї мети.

Вони сконструювали робота, здатного передбачити намір іншого робота, який може це зробити, стежачи за його рухами та ставлячи себе на його місце, пише Engadget.

Ось як розробляли експеримент інженери: вони помістили одного робота в манеж розміром 2Х3 фути і запрограмували його рухатися до будь-якого зеленого кола, яке він міг бачити проектованим на підлозі.

Велика червона коробка закривала поле зору робота так, що він не міг бачити деякі кола – що він не подорожував до цих місць, навіть якщо вони були фізично  ближче за інші. Зверху робот-спостерігач протягом двох годин спостерігав, як його приятель орієнтується у просторі, а потім почав розраховувати свій шлях.

 

Робот спостерігач зміг передбачити рухи робота, який їздив по манежу, 98 із 100 разів, при цьому не отримавши додаткової інформації про перешкоди на шляху чи цілі іншого робота. Це елементарна ситуація, але результати вражають.

“Наші висновки починають демонструвати, як роботи можуть бачити світ з точки зору іншого робота”, – сказав провідний автор публікації Боюан Чен. – Здатність спостерігача поставити себе на місце партнера, так би мовити, і зрозуміти, не керуючись тим, чи може його партнер бачити або не бачити зелене коло зі своєї точки зору, є, мабуть, примітивною формою співпереживання”.

Цей експеримент є конкретною спробою навчити роботів людиноподібної поведінки, або тому, що вчені, які спеціалізуються в когнітивних науках   називають теорією розуму, згідно з Columbia Engineering. Теорія розуму – це розуміння того, що інші люди можуть мати інші цілі чи точки зору, ніж Ви, і це, як правило, проявляється у людей приблизно у віці 3 років. Це є критичним аспектом у розвитку навичок співпраці, конкуренції та емпатії, в той час як ця емпатія також визначає фундамент для обману.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як використовувати “Швидкі команди” на Apple Watch? – ІНСТРУКЦІЯ

Як змінити обліковий запис Google за замовчуванням на комп’ютері? – ІНСТРУКЦІЯ

Як використовувати Google Duo для здійснення відеодзвінків? – ІНСТРУКЦІЯ

Як додавати, редагувати або видаляти збережені паролі в Microsoft Edge? – ІНСТРУКЦІЯ

Як швидко очистити всі сповіщення на Mac? ІНСТРУКЦІЯ

Нагадаємо, американське розвідувальне співтовариство офіційно звинувачує російських хакерів у зламі SolarWinds. Підозрюють, що російські хакери, які фінансуються державою, зламали ІТ-компанію SolarWinds, яку вони потім використали як стартовий майданчик для проникнення в кілька урядових відомств США

Також дослідники з безпеки виявили нову родину програм-вимагачів, яка націлилася на корпоративні мережі, та попередили, що професійні кіберзлочинці вже вдарили по декількох організаціях за допомогою схеми шифрування файлів.

Окрім цього, браузер Edge буде постійно звіряти інформацію з базами даних про розсекречені логіни і паролі – користувачі отримуватимуть інформацію у разі виявлення діяльності з боку кібершахраїв. Також власникам пристроїв надаватимуть поради, що дозволяють змінити конфіденційні дані з метою збереження високого рівня безпеки.

За останніми даними, один із найбезпечніших месенджерів Signal набуває популярності як в Україні, так і в США. Навіть Ілон Маск підтримав хвилю популярності і порадив користуватися Signal у себе в Твіттері. У чому його переваги, читайте у статті.

Поділитися
Exit mobile version