Як мінімізувати в Instagram відстеження всього, що Ви робите? Поради

10 хв. читання

Хоча додаток, що належить Facebook, не дає користувачам повного контролю, існують способи обмеження даних, які він збирає, та типів оголошень, які Ви бачите.

Instagram – це великий заробіток грошей. Батьківська компанія Facebook не оприлюднює дані про те, скільки заробляє підрозділ, але, згідно з повідомленнями, це десь 20 мільярдів доларів рекламних доходів у 2019 році – що становить чверть загального річного доходу Facebook. Або, інакше кажучи, більше грошей, ніж YouTube приносить материнській компанії Alphabet, пише WIRED.

В основі фінансового успіху Інстаграму – дві речі: реклама та дані, що забезпечують всю цю рекламу. Instagram завдяки інтеграції з Facebook використовує Вашу особисту інформацію, щоб показати Вам рекламу, на яку, на її думку, Ви будете здебільшого переходити. Ця інформація походить від того, що Ви робите в програмі та Facebook.

По-перше – відстежується все, що Ви робите в Instagram. Практично кожен онлайн-сервіс, який Ви використовуєте, збирає інформацію про Ваші дії. Кожна прокрутка великого пальця, зроблена за допомогою каналу, надає інформацію про Вашу поведінку. Instagram знає, що Ви витратили 20 хвилин на прокручування до глибини профілю вашої школи о 2 ранку.

 

instagram

Дані, які збирає Instagram, не є лише рекламою. Компанія використовує вашу інформацію – наприклад, який пристрій Ви використовуєте для входу – для виявлення підозрілих спроб входу тощо.

Крім видалення програми повністю, Ви можете зробити дуже мало, щоб Instagram не відстежував Вашу поведінку на своїй платформі, але Ви можете зробити обмеження деяких зібраних даних та типів оголошень, які Ви бачите в Інтернеті.

Видаліть деякі Ваші дані

Перейдіть на сторінку налаштувань програми та торкніться опції безпеки. Тут Ви можете переглянути інформацію, яку Instagram зібрав про Вас, і завантажити її. Якщо Ви натиснете Дані доступу, Ви зможете побачити всі зміни пароля, адреси електронної пошти та телефонні номери, пов’язані з обліковим записом, а також докладніше про те, як Ви використовуєте додаток.

Збирається 25 категорій інформації – це діапазон від взаємодії з опитуваннями, які Ви виконали в розповідях людей, до хеш-тегів, за якими Ви стежите, і змін до Вашої біографії.

Незважаючи на те, що ці дані можна переглянути, Ви обмежені в діях. Історію пошуку можна видалити за допомогою параметрів меню “Безпека”, хоча Ви робите це лише локально. Інстаграм та Facebook все ще знають, що Ви шукали (або кого).

“Пам’ятайте, що очищення історії пошуку є тимчасовим і що очищені Вами пошукові запити можуть з’явитися у Вашій історії після їх повторного пошуку”, – йдеться в повідомленні Instagram.

Також можна видалити контакти, які Ви, можливо, завантажили в Instagram зі свого телефону – це включає імена та номери телефонів. Завантаження контактів дозволяє Instagram та Facebook надавати пропозиції дружби, але також формує свої знання щодо вашої соціальної діяльності.

Instagram показує, чи Ви завантажили якісь контакти, і дозволяє вам їх видалити. Але видалення їх не зупинить. Налаштування можна вмикати або вимикати через меню налаштувань на iOS або Android.

Опція для завантаження даних містить фотографії, коментарі, інформацію про профіль тощо. Це потрібно запитати через меню безпеки.

Відстеження місцезнаходження

Ви, ймовірно, використовуєте Instagram на своєму телефоні. За замовчуванням можливості збору місця розташування в Instagram вимкнено, але Ви, ймовірно, ввімкнули цю функцію ненавмисно, додаючи своє місцезнаходження до публікації чи історії.

Щоб змінити це – або принаймні перевірити, чи надали Ви цей дозвіл – відвідайте налаштування телефону. Це неможливо зробити через додаток Instagram.

На Android перейдіть у меню Налаштування, а потім натисніть Програми та знайдіть Instagram. Тут ви можете побачити, чи надали Ви дозвіл на доступ до свого місцезнаходження, мікрофона, сховища пристрою, контактів тощо. Ви можете вмикати та вимикати ці налаштування, дозволяючи Instagram отримувати доступ до Вашого місцезнаходження постійно, лише тоді, коли ви користуєтесь програмою чи ніколи.

Якщо Ви власник iPhone, процес схожий. Торкніться налаштувань телефону, перейдіть до конфіденційності, а потім Служби локації та знайдіть Instagram. Тут Ви можете вибрати, чи відстежувати місцеположення буде постійно, коли Ви користуєтесь додатком, або повністю буде вимкнено.

Керуйте рекламою в історіях

Оскільки Facebook намагається (успішно) заробити більше грошей на Instagram, він наповнив його рекламою. Те, що Ви бачите, все технічно працює від материнської компанії. Facebook – це сервер оголошень для Instagram.

Instagram показує Вам рекламу на основі того, що Вам подобається. Це базується на тому, що Ви робите в Instagram (наприклад, любите публікації певних брендів), а також на тому, що Ви робите на веб-сайтах і службах, які не належать Facebook. Піксель Facebook – це крихітний фрагмент коду, який є майже на кожному веб-сайті, який Ви відвідуєте, і збирає інформацію про те, що Ви його відвідали. Pixel збирає дані про Вашу активність в Інтернеті та пов’язує їх з ідентифікатором, що допомагає визначити, які оголошення будуть відображатися.

Це лише один спосіб збирання даних, який надходить у більшу рекламну машину компанії.

“Рекламодавці, розробники додатків та видавці можуть надсилати нам інформацію через Facebook Business Tools, якими вони користуються, включаючи наші соціальні плагіни (такі як кнопка “Like”), Facebook Login, наші API та SDK або піксель Facebook”, – сказано в політиці Facebook.

Сюди входить те, що Ви купуєте, і веб-сайти, які Ви відвідуєте.

То що ви можете зробити з цим в Instagram, коли контроль обмежений?

На вкладці Налаштування, Ви можете бачити свою рекламну діяльність. Це показує Вам рекламу, з якою Ви взаємодіяли – коментуючи публікації та переглядаючи більшість оголошень, наприклад. Також у додатку Instagram є посилання, що пояснюють рекламу на платформі на вкладці Налаштування.

Якщо Вам не подобається окреме оголошення, його можна приховати, торкнувшись трьох крапок, які з’являються поруч із оголошенням, а потім натисніть Приховати. Можна також повідомити про оголошення, якщо Ви вважаєте, що воно порушує політику Instagram.

Щоб спробувати контролювати рекламу в Instagram, Вам потрібно перейти до Facebook. Там можна змінити налаштування переваг, які стосуватимуться Instagram та Facebook. Немає налаштувань налаштування оголошень для людей, які мають лише обліковий запис Instagram, а не обліковий запис Facebook. Компанія каже, що працює над створенням елементів управління в додатку Instagram.

Сторінка налаштувань оголошень Facebook – це шахта інформації. Вона показує, що Facebook вважає вашими інтересами. Щоб змінити рекламу, яку Ви бачите, Вам потрібно витратити невелику кількість часу на цій сторінці, працюючи через налаштування.

Деякі ключові варіанти, які можна зробити, містяться у Вашій інформації. Ви можете не бачити рекламу, засновану на Вашому роботодавці, назві роботи, статусі стосунків та освіті. У розділі “Бізнес” ви можете зупинити показ оголошень про компанії, які завантажили інформацію про Вас. А налаштування реклами не дозволяє продуктам Facebook показувати Вам рекламу на основі інформації, зібраної з інших веб-сайтів та служб, які Ви відвідуєте.

Видалити Instagram

Якщо Вам набрид Instagram взагалі, Ви можете видалити додаток. Ви не можете видалити свій екаунт Instagram із додатка; Ви повинні відвідати сторінку. “Коли Ви видалите свій обліковий запис, Ваш профіль, фотографії, відео, коментарі, лайки та підписники будуть видалені назавжди”, – заявляє компанія. Або Ви можете тимчасово вимкнути свій обліковий запис. Це можна зробити тут.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ОГЛЯД УСІХ ПЛАНШЕТІВ ВІД APPLE: ЯКИЙ IPAD ВАРТИЙ ВАШОЇ УВАГИ?

ЯК ЛЕГКО ПЕРЕЙТИ З ANDROID НА IOS? ІНСТРУКЦІЯ

ЯК ШУКАТИ ТА ВІДКРИВАТИ БУДЬ-ЯКІ ФАЙЛИ НА ВАШОМУ КОМП’ЮТЕРІ ЧЕРЕЗ КОМАНДНИЙ РЯДОК?

ОГЛЯД П’ЯТИ ФУНКЦІЙ ANDROID 11, ЧЕРЕЗ ЯКІ ВАРТО ОНОВИТИСЯ

ЯК ПЕРЕВІРИТИ ОПЕРАТИВНУ ПАМ’ЯТЬ НА ПОМИЛКИ ТА ВИПРАВИТИ ЇХ? – ІНСТРУКЦІЯ

Нагадаємо, в Україні розпочав роботу новий електронний сервіс check.gov.ua, який дозволяє перевіряти оплату державних послуг онлайн без надання паперових квитанцій. За допомогою сервісу можна перевіряти квитанції в електронній формі, а не надавати їх в паперовому вигляді з мокрою печаткою до відповідних державних органів.

Зауважте, 39-річний мешканець села Олешник, що на Закарпатті, розробив шкідливе програмне забезпечення для зламу екаунтів користувачів соцмереж. Придбавши програму через створений чоловіком канал у загальнодоступному месенджері, та встановивши на свій гаджет, клієнти отримували змогу зламувати мережеві екаунти користувачів соцмереж.

Також Facebook тестує нову функцію для Messenger, яка дозволяє краще захищати Ваші повідомлення від сторонніх очей. Користувачеві потрібно буде підтвердити свою особу, використовуючи Face ID, Touch ID або свій пароль, перш ніж він зможе переглянути свою папку “Вхідні”, навіть якщо телефон уже розблокований.

Окрім цього, Twitter оголосив, що видалив понад 30 000 облікових записів, які проводили державну пропаганду. Ідентифікована як така, що належить Китаю, найбільша з трьох мереж містила 23 750 облікових записів. Мережа займалася цілою низкою маніпулятивних скоординованих заходів, в основному використовуючи різні китайські мови та діалекти для поширення геополітичних наративів, сприятливих для Комуністичної партії Китаю.

До речі, останні оновлення для Windows 10 підвищують безпеку платформи, але, на жаль, вони також містять неприємні помилки, які роблять неможливим друк, викликаючи збої у принтерів. Звіти користувачів на Reddit та форумі Microsoft Answers показують, що проблема стосується різних моделей принтерів HP, Canon, Panasonic, Brother та Ricoh.

Поділитися
Exit mobile version