Як розпізнати зараження Вашого комп’ютера нав’язливою рекламою (adware)?

5 хв. читання

Доступ до Інтернету — ключ до всіх видів інформації: тут ви можете слухати музику, грати в ігри, дивитися фото та відео. Проте не варто забувати, що Інтернет несе у собі загрози, – наприклад, нав’язливу рекламу (англ. – adware), яка може потрапити на Ваш комп’ютер без Вашо відома.

Що таке adware?

Це програма, яка приносить прибуток своєму автору, показуючи рекламу (чи в інтерфейсі самої програми, чи у браузерах, чи навіть в процесі власної інсталяції).

Adware (advertisement – реклама + malware – шкідлива програма) належить до категорії шкідливих програм, як мінімум, тому, що в описах програм не сказано, що вони будуть показувати рекламу. А в подальшому це може мати шкідливі наслідки для всього комп’ютера.

Також adware краде Ваші дані (хоча і звичайно менше, ніж spyware) для того, щоб показувати Вам рекламу — і це відбувається саме під час демонстрації реклами

Adware показує рекламу у різних формах — статичні покази (просто зображення десь на екрані), банерна реклама, повноекранна реклама, відеореклама, спливаючі вікна (pop-up). Такі програми можуть порушувати роботу Вашого комп’ютера навіть у “фоновому” режимі, “харчуючись” ресурсами процесора чи оперативної пам’яті.

adblock 1

За проявами активності є три основні типи adware — реклама на екрані всередині вікна програми, реклама у спливаючих вікнах та “тихе” збирання інформації за допомогою cookies з метою підсунути потрібну рекламу у браузерах.

Також виокремлюють три головні цілі існування adware:

  • Доставити рекламу на ваш комп’ютер та засмітити нею його.
  • Відстежувати поведінку користувача в Інтернеті для “покращення” реклами.
  • Викрадати приватну інформацію (рідко).

Adware проникає на комп’ютер двома шляхами — по-перше, через завантажування програм, і по-друге, через відвідування заражених сайтів.

Як виявити зараження?

Розпізнати існування таких програм на Вашому комп’ютері досить легко у більшості випадків. Зараження має такі ознаки:

  • Погіршення продуктивності Вашого комп’ютера.
  • При натисканні на посилання ви перейдете до нескінченних спливаючих вікон.
  • Невідомий веб-браузер із дивним ім’ям стає браузером за умовчанням.
  • На веб-сторінці, яку ви відвідуєте, з’являються багато спливаючих вікон.
  • Часто система “зависає” або “вилітає”.
  • Відображення нових панелей інструментів у браузері.
  • Встановлення підозрілих програм на ПК без будь-яких знаків.
  • Перенаправлення на шкідливі веб-сайти під час натискання спливаючих оголошень.
  • Зміна параметрів браузера за умовчанням, які дуже важко відновити.

А на комп’ютері, зараженому adware у “запущеному” стані, відбуваються речі, які можна порівняти хіба що з вірусною атакою.

Це:

  1. Повільна продуктивність ПК — рекламне ПЗ витрачає і сповільнює процесор комп’ютера та швидкість підключення до Інтернету. Це може перешкоджати основним функціям системи.
  2. Після того, як adware потрапляє на комп’ютер, він може робити такі речі, як збирати інформацію про користувача, щоб відображати більш націлені оголошення.
  3. Adware може вкрасти, видалити або змінити ваші особисті дані з введеної у браузері інформації, а також може вкрасти особисту інформацію, що зберігається на жорсткому диску Вашого комп’ютера, і використовувати її для крадіжки Вашої особи.
  4. Adware може відстежувати ваші звички перегляду Інтернету, щоб надсилати вам спливаючі вікна, що містять рекламу, пов’язану з сайтами, які ви відвідали.
  5. Шкідливі програми можуть пошкодити Ваш системний реєстр шляхом введення шкідливих файлів або кодів.
  6. Шкідливе ПЗ реєструє введені Вами символи та записує інші дії, які Ви виконуєте на своєму комп’ютері, незалежно від того, чи є Ви в режимі онлайн або офлайн.
  7. Воно читає ваші файли cookie та отримує інформацію — дані, які ви шукаєте, на основі мета-ключових слів, вбудованих на веб-сайти, які ви відвідуєте .
  8. Воно може перехопити Вашу домашню сторінку у браузері.
  9. Деякі adware навіть містять кейлогери та шпигунські програми, що призводять до більшого пошкодження вашого комп’ютера та вторгнення Ваших особистих даних.
  10. Adware може передавати інформацію про вашу кредитну картку, паролі, банківські реквізити та іншу приватну інформацію кіберзлочинцям, які можуть використовувати її для особистої вигоди.

Захист від adware може бути тільки один — хороший антивірус або спеціальна утиліта, яка чистить комп’ютери саме від шкідливої реклами. Докладніше про заходи кіберзахисту можна прочитати тут:

Фаєрвол та правильне закриття реклами врятують Ваш комп’ютер від “шпигунів”

Джерело: TechGenYZ

Поділитися
Exit mobile version