Як уникнути зараження Вашого Android-смартфона шкідливими програмами?

7 хв. читання

Android має більш відкриту платформу, ніж Apple, тому ця операційна система має більший потенціал для зловмисного програмного забезпечення. Google намагається вживати заходів для виправлення уразливостей та захисту від шкідливих програм за допомогою власного продукту Google Play Protect, однак не надто успішно.

З мінімальною увагою з Вашого боку Ви зможете вберегти смартфон від шпигунських та інших шкідливих програм.

Що таке шкідливе програмне забезпечення для Android?

Ця проблема надто поширена в Windows, але Ви не можете думати про неї як про те саме, що на Android. Це не спричинить купу спливаючих вікон, не змусить працювати браузер із затримкою, не встановить панелі інструментів чи щось подібне. Це просто не працює так само.

malware android

Часто люди навіть не знають, що у них встановлено це сміття, оскільки воно поводить себе більш приховано на Android. Шкідливий додаток може замаскувати себе як законний додаток, або він може повністю сховатися від Вашого перегляду. Поки він може працювати у фоновому режимі, виконуючи будь-яку кількість сумнівних дій, як-от крадіжка Вашої приватної інформації та завантаження її невідомо де.

Наприклад, зловмисне програмне забезпечення може виконувати 48 різних команд, увімкнути мікрофон телефону, підключитися до скомпрометованого Wi-Fi та зібрати тонни інформації тощо. Це дуже погано.

Але не кидайте смартфон і не прямуйте до Apple. Уникнути зловмисного програмного забезпечення на Android досить просто, якщо Ви будете мінімально обережні. Ось що Вам потрібно зробити.

1. Дотримуйтесь офіційних програм і будьте обережні при завантаженні

Одне головне, що відрізняє Android від інших мобільних операційних систем – це можливість завантажувати додатки, тобто встановлювати додатки, які не є в офіційному Play Store Google. Більшості цього не потрібно буде робити, але це може бути зручно, якщо додаток недоступний у Вашій країні або остання версія додатка ще не розгорнута на Вашому пристрої.

Google також активно вживає заходів, щоб зменшити кількість шкідливих програм, знайдених у Play Store, але він не має контролю над тим, що Ви вирішите встановити вручну – і якщо Ви встановлюєте додатки, які не були перевірені, Ви підвищуєте ризик встановлення зловмисного програмного забезпечення. Ось чому функція завантаження “на стороні” вимкнена за замовчуванням.

2. Шукайте офіційні програми і будьте обережні при завантаженні

Під час завантаження будь-якого додатка знайдіть кілька секунд, щоб запитати себе, чи довіряєте Ви джерелу. Походить з законного місця? Наприклад, Ви, напевно, гадаєте, що оскільки програма має APK, то всі файли перевірені та затверджені дуже обережним власником сайту, перш ніж їх дозволили розміщувати на його сайті. Якщо, з іншого боку, Ви завантажуєте APK з сайту, який Ви не знаєте, спочатку проведіть невеличке дослідження. Це веб-сайт розробника? Чи є розробник добре відомим та надійним? Чи перевіряли інші люди це програмне забезпечення? Крім того, просто подивіться на сайт – скільки там оголошень? Яка якість цих оголошень?

3. Уникайте сторонніх магазинів додатків

Оскільки Ви можете завантажувати додатки на Android, це означає, що Ви також можете завантажувати з сторонніх магазинів додатків, наприклад, використання Appstore Amazon для ексклюзивних програм або угод.

Але загальне правило має бути таким: просто використовуйте Google Play. Це не ідеально, але все ж набагато безпечніше, ніж використовувати якийсь потенційно небезпечний сторонній варіант, який може бути наповнений всіляким мотлохом.

4. Не встановлюйте піратські програми

Як і у Windows, піратське програмне забезпечення – це чудовий спосіб засмітити свій пристрій всілякими сумнівними програмами. Хтозна, що Ви насправді встановлюєте за допомогою піратського вмісту, адже це не завжди так, як Ви думаєте. Переконайтеся, що Ви встановлюєте офіційні програми, навіть коли користуєтеся Google Play.

5. Переконайтеся, що Ви встановлюєте офіційні програми, навіть коли користуєтеся Google Play

Попри все сказане вище, Google Play Store все ще не є ідеальним. Коли встановлюєте новий додаток, будьте обережні, він може бути схожим, але не оригінальним. Перевірте його дозволи, прочитайте опис та перевірте обліковий запис розробника.

6. Завжди встановлюйте оновлення системи

Google щомісяця випускає патчі безпеки для Android, які допомагають захищати систему від атак – особливо, коли виявляється певна уразливість, яку намагаються використовувати шкідливі програми.

Хоча не кожен виробник випускатиме оновлення так швидко, як слід, Ваше завдання – встановити всі, які вони надсилають. Можливо, вони не принесуть нових функцій, але те, що вони роблять за кадром, захистить Вас від атак.

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ЯК КОНТРОЛЮВАТИ ОНОВЛЕННЯ WINDOWS 10 ЗА П’ЯТЬ КРОКІВ

ЯК ОБМЕЖИТИ ЕКРАННИЙ ЧАС У WINDOWS 10? – ІНСТРУКЦІЯ

ЯК ВИПРАВИТИ НЕПОЛАДКИ ЗІ ЗВУКОМ НА МАС?

ЯК ЗАБОРОНИТИ ВІДЗНАЧАТИ ВАС НА ФОТО В INSTAGRAM?

ЯК ВІДПРАВЛЯТИ ФАКС ЗІ СВОГО СМАРТФОНА?

Нагадаємо, фахівці з VPNpro виявили в Google Play Store цілу низку шкідливих додатків, в цілому встановлених щонайменше на 157 млн пристроїв. Метою додатків було збір даних про користувачів.

Також виявлено експлойт, який дозволяє зловмисникам перехоплювати будь-яку програму на зараженому смартфоні – потенційно відкриваючи приватні SMS-повідомлення та фотографії, облікові дані входу, GPS-координати, телефонні розмови

Окрім цього, Google випустила оновлення Google Maps, в якому додала підтримку режиму Plus Code. Він дозволяє поділитися геолокацією, навіть якщо адреса відсутня або невідома.

До речі, Google також оголосила про намір впровадити в Chrome антиспам-систему для блокування повідомлень. Нова функція повинна з’явитися в версії Chrome 84, запланованої до виходу 12 липня 2020 року.

А компанія Microsoft заявила, що Windows 10, версія 2004, буде постачатися з підтримкою Wi-Fi 6 і WPA3 для гігабітних швидкостей і кращої продуктивності, а також для більш безпечного бездротового підключення до мережі.

Поділитися
Exit mobile version