Які характеристики насправді впливають на якість камери смартфона? Огляд

8 хв. читання

Якими взагалі мають бути характеристики камери сучасного телефона? Як правильно вибрати найліпшу, тим користувачам, для кого камера є мало не найголовнішим елементом смартфона? Про це читайте у статті.

Однією з характеристик смартфонів, якою час від часу починають хвалитися виробники смартфонів, є апертура. Для багатьох це слово дуже незвичне і малозрозуміле. Особливо заплутано все стає тоді, коли замість апертури чомусь згадують якусь там світлосилу. А найбільше запитань викликає те, чому чим менше це значення, тим краще. Про це пише Androidinsider.

Що таке діафрагма і число діафрагми

Термін “діафрагма” (також відомий, як “число f”) зазвичай застосовують дещо помилково. У нашому випадку правильно говорити “коефіцієнт діафрагми” або “число діафрагми”. Цей термін позначає відношення фокусної відстані системи до діаметру вхідного отвору камери.

Це співвідношення зазвичай виражається у вигляді спрощеної десяткового дробу в якому часто опускають чисельник. Наприклад можна зустріти “f/1,8” або більш повне позначення – “1:1,8”. Також можна іноді зустріти позначення F1.8. Цього достатньо, щоб професійна людина зрозуміла, про що йдеться.

Чому апертура важлива для камер смартфонів?

Чим менше число діафрагми, тим більше світла зможе досягти датчика зображення. Тут все виходить з визначення – чим менше значення світлосили в числовому вираженні, тим більше світла потрапляє на матрицю або плівку. При цьому, залежність є квадратичною. Тобто f/2 в два рази краще, ніж f/4, а f/1.4 приблизно в два рази краще, ніж f/2.

camera

Також варто розуміти, що чим більше світлосила і чим більше відкрита діафрагма, тим менше буде глибина різкості. Тобто в фокусі буде по суті тільки об’єкт зйомки, а решта фону буде розмитою. Так в серйозних камерах і досягається ефект боке. У смартфонах зазвичай це робиться програмно. Тому і є часті помилки, коли, наприклад, не обробляється ділянка волосся, вух або простір під рукою.

Якщо нам потрібно, щоб все було в фокусі, то треба максимально прикривати діафрагму. В цьому випадку світла на матрицю потрапляти буде менше, але в фокусі буде все. Камери смартфонів зазвичай автоматично регулюють цей параметр. Якщо Ви хочете вирішувати самостійно, що має бути в фокусі, то треба переходити в інші налаштування.

Може здатися, що значення камери не сходяться. Тобто при світлосилі f/2, значення фокусної відстані може вийти 25 мм, а діафрагми – 12,5 мм. Чи такі значення можливі в разі мініатюрного корпусу смартфона. Все через те, що прийнято вказувати еквівалент 35-міліметрової камери. Тобто повноцінного фотоприладу, а не його молодшого братика в смартфоні.

Діагональ сенсора камери смартфона в кілька разів менше сенсора 35-міліметрової камери. В середньому, це приблизно в 4-6 разів. Таке відхилення називають коефіцієнтом кадрування. Значення 35 мм множать на цей коефіцієнт і отримують фактичне фокусна відстань для досягнення того ж кута огляду.

В реальності виходить так, що в смартфоні недостатня фактична фокусна відстань, а саме вона є визначальним фактором гарного розмиття. У підсумку, для посилення ефекту застосовується програмна обробка всередині смартфона. Тобто говорити про те, що камера якогось смартфона красиво розмиває фон, не можна. Розмиває не вона, а її програмне забезпечення. Але чому ж тоді менше значення “F” краще, ніж більше?

У той час, як розмір апертури значно впливає на боке в повноцінних камерах, цей ефект незначний в смартфонах. Це пов’язано з тим, що камери смартфонів зазвичай не мають можливості регулювати розмір діафрагми для використання в якості творчого варіанти дизайну.

Замість цього основна увага приділяється інтенсивності світла. Наприклад, поліпшення з F2.4 до F1.7 означає, що у смартфона в два рази більше доступного світла для фотографії. Це в свою чергу дозволяє знизити світлочутливість (буде менше шумів) і зменшити витримку (буде менше розмитості).

Звучить красиво, але в наш час, коли мова йде про невелику камеру, на зразок камери смартфона або екшн-камери, куди важливіше те, як знімок буде оброблений програмно (додано розмиття, прибрані неминучі шуми тощо).

Тобто, якщо взяти камеру смартфона з телемодулем, то він має куди меншу світлосилу, і це змушує камеру виставляти набагато більш високе значення ISO, що призводить до шуму. Або збільшувати витримку, що зробить знімок змазаним без використання штатива. Як правило, вибирається перший варіант і далі починається магія обробки, яка часто просто псує знімок, адже значення ISO може підвищуватися, наприклад, з 100 до 1600 або 3200.

У підсумку, треба розуміти, що коли зі сцени вам кажуть, що світлосила камери нового смартфона становить f/1.7, а у конкурента тільки f/1.8, то це по факту майже нічого не змінить, тому що різниця дуже мала. В цьому випадку треба розуміти, який сенсор використовує камера і наскільки вона краще застосовуваної у конкурентів.

Часто виробники закуповують одні й ті ж сенсори у Sony або Samsung, що зводить різницю камер з технічної точки зору взагалі до нуля. В цьому випадку важливіше те, як камера обробляє зображення, і тут у кожного свої секрети, адже серед флагманів саме це визначає лідера. Тому нагорі рейтингів часто стоять одні й ті ж бренди, хоча інші використовують ті ж сенсори.

Не варто вірити голосним заявам маркетологів і великим цифрам пікселів, а дивіться на реальний результат і дані незалежних технічних тестів.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ОГЛЯД УСІХ ПЛАНШЕТІВ ВІД APPLE: ЯКИЙ IPAD ВАРТИЙ ВАШОЇ УВАГИ?

ЯК ЛЕГКО ПЕРЕЙТИ З ANDROID НА IOS? ІНСТРУКЦІЯ

ЯК ШУКАТИ ТА ВІДКРИВАТИ БУДЬ-ЯКІ ФАЙЛИ НА ВАШОМУ КОМП’ЮТЕРІ ЧЕРЕЗ КОМАНДНИЙ РЯДОК?

ОГЛЯД П’ЯТИ ФУНКЦІЙ ANDROID 11, ЧЕРЕЗ ЯКІ ВАРТО ОНОВИТИСЯ

ЯК ПЕРЕВІРИТИ ОПЕРАТИВНУ ПАМ’ЯТЬ НА ПОМИЛКИ ТА ВИПРАВИТИ ЇХ? – ІНСТРУКЦІЯ

Нагадаємо, в Україні розпочав роботу новий електронний сервіс check.gov.ua, який дозволяє перевіряти оплату державних послуг онлайн без надання паперових квитанцій. За допомогою сервісу можна перевіряти квитанції в електронній формі, а не надавати їх в паперовому вигляді з мокрою печаткою до відповідних державних органів.

Зауважте, 39-річний мешканець села Олешник, що на Закарпатті, розробив шкідливе програмне забезпечення для зламу екаунтів користувачів соцмереж. Придбавши програму через створений чоловіком канал у загальнодоступному месенджері, та встановивши на свій гаджет, клієнти отримували змогу зламувати мережеві екаунти користувачів соцмереж.

Також Facebook тестує нову функцію для Messenger, яка дозволяє краще захищати Ваші повідомлення від сторонніх очей. Користувачеві потрібно буде підтвердити свою особу, використовуючи Face ID, Touch ID або свій пароль, перш ніж він зможе переглянути свою папку “Вхідні”, навіть якщо телефон уже розблокований.

Окрім цього, Twitter оголосив, що видалив понад 30 000 облікових записів, які проводили державну пропаганду. Ідентифікована як така, що належить Китаю, найбільша з трьох мереж містила 23 750 облікових записів. Мережа займалася цілою низкою маніпулятивних скоординованих заходів, в основному використовуючи різні китайські мови та діалекти для поширення геополітичних наративів, сприятливих для Комуністичної партії Китаю.

До речі, останні оновлення для Windows 10 підвищують безпеку платформи, але, на жаль, вони також містять неприємні помилки, які роблять неможливим друк, викликаючи збої у принтерів. Звіти користувачів на Reddit та форумі Microsoft Answers показують, що проблема стосується різних моделей принтерів HP, Canon, Panasonic, Brother та Ricoh.

Поділитися
Exit mobile version