З’явилася нова версія програми-вимагача для Android ОС

3 хв. читання
Android 10.0 Q GOOGLE

Майкрософт опублікувала блог із безпеки, в якому попередила про новий досконалий варіант програм-вимагачів. Дані стосуються користувачів Android ОС.

Увагу спеціалістів привернула поява нового модуля – MalLocker, який оснащений алгоритмом машинного навчання. Згідно останньої інформації, MalLocker може ефективно блокувати телефони, натиснувши кнопку Home під час відповіді на дзвінок. Але наскільки це правда і чи потрібно турбуватися користувачам Android-смартфонів?

Вдалося з’ясувати, що MalLocker – це нова версія програми-вимагача для Android, яка зовсім відрізняється за принципом дії від більш поширеного виду шкідливого ПЗ для шифрування даних. Як повідомляє Microsoft, всі файли жертви залишаються незашифровані, замість цього доступ до них ускладнений. Програма являє собою екран, який з’являється поверх всіх інших, який означає, що Ви не можете робити нічого іншого, крім як дивитися на вимогу про оплату. Фейкове повідомлення погрожує користувачеві зверненням до поліції за непристойні зображеннях, які начебто містяться на пристрої користувача.

Таким чином деякі користувачі вважали, що заражений телефон заблокований, але це не так. Телефон працює нормально, але Ви цього не бачите, так як повідомлення програми-вимагача постійно з’являється спереду і по центру. У разі зараження MalLocker, слід провести перезавантаження в безпечному режимі і видалити шкідливу програму. Апаратна частина телефону і прошивка при цьому в порядку; це програмна перешкода, але все ж досить руйнівна.

Для того, щоб не стати жертвою нової шкідливої програми, слід дотримуватися простих правил кібербезпеки. Вам варто оминати неофіційні магазини додатків, підозрілі веб-сайти та форуми.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як виявити шахрайство з технічною підтримкою та уникнути його? Поради

Як за допомогою командного рядка швидко відкривати програми?

Як виявити підозрілий електронний лист та не потрапити на гачок до спамерів? – ІНСТРУКЦІЯ

Що таке ризиковане ПЗ, як його уникнути, виявити та видалити. Поради

Що робити, якщо Ви потрапляєте під фішинг-атаку? Поради

Як надсилати листи з іншою адресою відправника в Outlook? – ІНСТРУКЦІЯ

Як безпечно зберігати файли на Google Диску? Поради

Кібератаки та шкідливі програми – одна з найбільших загроз в Інтернеті. Дізнайтеся в статті, як доставляється зловмисне програмне забезпечення?

До речі, цензурування Інтернету в 15 країнах здійснюється завдяки американській технології.

Цікаво знати, що спосіб створення знімка екрана на телефоні або планшеті Android залежить від Вашої моделі. Однак за допомогою зручної програми Ви можете зробити знімок екрана, просто торкнувшись задньої панелі пристрою.

Також стало відомо, що вірус Covid-19 може залишатися небезпечним на таких поверхнях як екрани смартфонів набагато довше, ніж вважалося раніше.

Оновлення watchOS 7 для Apple Watch представило нову функцію для всіх, кого турбує гігієна рук під час пандемії COVID, – відстеження миття рук. Як її налаштувати, читайте у статті.

Поділитися
Exit mobile version