За допомогою лазера тепер можливо “дивитися” крізь стіни

5 хв. читання
3c8875ec362961e1bf0ec1f26d7efa0e

Побачити неозброєним оком, те що відбувається за рогом будинку, неможливо, але за допомогою сучасних технологій немає майже нічого неможливого.

Технології, що забезпечують видимість об’єктів, що знаходяться поза полем зору (так звані non-line-of-sight або NLOS), являють собою великий інтерес для виробників безпілотних автомобілів, адже з їх допомогою машина зможе “бачити”, що відбувається за поворотом, до того, як поверне.

Команда дослідників лабораторії Computational Imaging Lab Стенфордського університету зробила великий крок у розробці технологій NLOS – знайшла спосіб бачити крізь стіни за допомогою лазера і замкової щілини.

В цей час NLOS-системи не мають широкого застосування, але в майбутньому вони зможуть використовуватися службами порятунку для виявлення людей після катастроф, а також в медицині для отримання поліпшених зображень внутрішніх органів пацієнтів. Концепція NLOS вже не раз доводила свою спроможність, проте існуючі на даний момент технології працюють занадто повільно, щоб бути досить ефективними.

У минулому експерименти з NLOS проводилися тільки щодо плоских, що відбивають світло поверхонь. Дослідники впливали на ці поверхні пульсуючими світловими променями (як правило, лазерними), захоплювали відбиті промені і за допомогою їх аналізу визначали, що знаходиться за плоскою поверхнею.

Дослідження фахівців Стенфордського університету працює за більш різноманітних умов. Дослідники просто світили лазерним променем через замкову щілину в точку на стіні. Фотони з цього променя розсіювалися і “бачили” хто, і що знаходиться в кімнаті. Через деякий час невелика кількість фотонів поверталося через замкову щілину, але їх було недостатньо для того, щоб визначити все точно.

Але потому виявилося під час експерименту, рухомі предмети міняли пульсацію лазерних променів таким чином, що дослідники могли отримати достатньо даних, які після обробки за допомогою алгоритмів штучного інтелекту давали задовільне уявлення про те, що знаходиться в кімнаті.

Правда, це уявлення про форму об’єктів вийшло досить невиразним – силуети людей, наприклад, більше нагадують птахів. Зате букви в тексті можна розібрати майже всі. Однак найважливіше те, що уявлення про предмети були отримані без прямого погляду на них. За правильних умов та за допомогою вдосконаленого алгоритму можна буде визначити, чи ходить хтось за зачиненими дверима. Можливо, незабаром доведеться заклеювати пластиром не тільки камери ноутбуків, але і замкові щілини.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як стерти свій пристрій Android і скинути його до заводських налаштувань. ІНСТРУКЦІЯ

Як встановити Windows 10 з USB-накопичувача? ІНСТРУКЦІЯ

Топ найкращих хаків реєстру для Windows 10. ПОРАДИ

Як подбати про безпеку смартфона Вашої дитини? ІНСТРУКЦІЯ

Як підготувати комп’ютер, планшет або телефон перед його продажем? ПОРАДИ

Небезпечний WhatsApp: шахрайства, загрози і ризики безпеки в месенджері

PDF-файли зручні для розповсюдження документів, тому що вони однаково виглядають у всіх операційних системах та текстових редакторах, а також – коли документ треба роздрукувати. Як правило, Ви створюєте документи за допомогою іншого додатка, а потім конвертуєте їх у PDF.  Як конвертувати документ Microsoft Word у формат PDF? Про це читайте у статті.

До речі, ви вже можете дізнатись, як заархівувати та розпакувати файли у Windows 11. У новій ОС формат ZIP-файлу стискає дані та зменшує їх кількість, що прискорює передачу файлів та економить місце на диску. Ви також можете використовувати стиснення ZIP для об’єднання декількох файлів в один компактний пакет. Ось як заархівувати та розпакувати файли у Windows 11.

Зверніть увагу, під час пандемії більшість заходів була скасована або перенесена на онлайн-платформи. Через це досить популярними стали трансляції в Інтернеті, а разом з ними з’явились й нові ризики для безпеки особистих даних. У зв’язку з цим спеціалісти підготували поради, які допоможуть захистити Вас та Ваші пристрої під час відвідування стрімінгових сервісів.

Деякі смартфони відходять від відбитків пальців і використовують розпізнавання обличчя як  більш надійний засіб забезпечення біометричної безпеки. Якщо у Вас є телефон Samsung Galaxy, Ви, ймовірно, можете використовувати як відбитки пальців, так і розпізнавання обличчя, щоб увійти у телефон.

Поділитися
Exit mobile version