Zoom таки дотиснули: наскрізне шифрування буде доступне для усіх користувачів

4 хв. читання
zoom video

Після критики з боку активістів і користувачів з приводу рішення Zoom забезпечити наскрізне шифрування тільки для платних користувачів, представники компанії повідомили про намір зробити його доступним для всіх користувачів, в тому числі безкоштовних.

На початку червня компанія почала роботу над впровадженням в сервіс наскрізного шифрування, але доступ до послуги планувалося надавати тільки користувачам платної версії Zoom.

Незабаром організація Mozilla Foundation і Фонд електронних рубежів (Electronic Frontier Foundation, EFF) спільно з 19 тисячами користувачами направили відкритий лист компанії, закликаючи її не перетворювати “безпеку і конфіденційність в розкіш”. Організації із захисту цифрових прав, такі як Fight for the future і MPower Change, також висловили аналогічні побоювання в своєму листі, повідомляє The Washington Post.

“Після того, як ми випустили чорновий варіант наскрізного шифрування Zoom (E2EE), ми співпрацювали з організаціями з цивільних прав, радою CISO, захисниками безпеки дітей, експертами щодо шифрування, представниками уряду, нашими користувачами та іншими, щоб зібрати їх відгуки про цю функцію . Ми також досліджували нові технології і готові запропонувати E2EE для всіх користувачів”, – повідомив генеральний директор Zoom, Ерік Юань (Eric Yuan).

Як відзначили представники компанії, безкоштовні користувачі повинні будуть підтвердити свою обліковий запис за номером телефону. Даний захід допоможе в боротьбі зі зловмисниками, які створюють множинні облікові записи.

Шифрування має певні обмеження: якщо воно увімкнене, учасники з традиційними телефонними лініями PSTN не зможуть приєднатися до бесіди. Оскільки воно є необов’язковою функцією, користувач зможе вручну включити або вимкнути шифрування.

Нагадаємо, раніше експерти з питань кібербезпеки під час дослідження сервісу виявили численні проблеми з безпекою, одна з яких була пов’язана з шифруванням. Наприклад, Zoom відправляв ключі шифрування на сервер в Китаї, де вони, відповідно до закону країни, могли бути затребувані китайською владою. Крім того, розробники програми неоднозначно тлумачили термін “наскрізне” шифрування, тим самим вводили користувачів в оману.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ОГЛЯД УСІХ ПЛАНШЕТІВ ВІД APPLE: ЯКИЙ IPAD ВАРТИЙ ВАШОЇ УВАГИ?

ЯК ЛЕГКО ПЕРЕЙТИ З ANDROID НА IOS? ІНСТРУКЦІЯ

ЯК ШУКАТИ ТА ВІДКРИВАТИ БУДЬ-ЯКІ ФАЙЛИ НА ВАШОМУ КОМП’ЮТЕРІ ЧЕРЕЗ КОМАНДНИЙ РЯДОК?

ОГЛЯД П’ЯТИ ФУНКЦІЙ ANDROID 11, ЧЕРЕЗ ЯКІ ВАРТО ОНОВИТИСЯ

ЯК ПЕРЕВІРИТИ ОПЕРАТИВНУ ПАМ’ЯТЬ НА ПОМИЛКИ ТА ВИПРАВИТИ ЇХ? – ІНСТРУКЦІЯ

Нагадаємо, в Україні розпочав роботу новий електронний сервіс check.gov.ua, який дозволяє перевіряти оплату державних послуг онлайн без надання паперових квитанцій. За допомогою сервісу можна перевіряти квитанції в електронній формі, а не надавати їх в паперовому вигляді з мокрою печаткою до відповідних державних органів.

Зауважте, 39-річний мешканець села Олешник, що на Закарпатті, розробив шкідливе програмне забезпечення для зламу екаунтів користувачів соцмереж. Придбавши програму через створений чоловіком канал у загальнодоступному месенджері, та встановивши на свій гаджет, клієнти отримували змогу зламувати мережеві екаунти користувачів соцмереж.

Також Facebook тестує нову функцію для Messenger, яка дозволяє краще захищати Ваші повідомлення від сторонніх очей. Користувачеві потрібно буде підтвердити свою особу, використовуючи Face ID, Touch ID або свій пароль, перш ніж він зможе переглянути свою папку “Вхідні”, навіть якщо телефон уже розблокований.

Окрім цього, Twitter оголосив, що видалив понад 30 000 облікових записів, які проводили державну пропаганду. Ідентифікована як така, що належить Китаю, найбільша з трьох мереж містила 23 750 облікових записів. Мережа займалася цілою низкою маніпулятивних скоординованих заходів, в основному використовуючи різні китайські мови та діалекти для поширення геополітичних наративів, сприятливих для Комуністичної партії Китаю.

До речі, останні оновлення для Windows 10 підвищують безпеку платформи, але, на жаль, вони також містять неприємні помилки, які роблять неможливим друк, викликаючи збої у принтерів. Звіти користувачів на Reddit та форумі Microsoft Answers показують, що проблема стосується різних моделей принтерів HP, Canon, Panasonic, Brother та Ricoh.

Поділитися
Exit mobile version